CulinarrAziatisch Tapiocapudding met ananas Zo gaat het: Schep 3 eetlepels van de melk in een kommetje en zet het apart. Breng de rest van de melk aan' de kook met de kokosmelk en 1 snufje zout. Roer de tapiocaparels erdoor. Leg een deksel op de pan en kook' de melk 20 tot 25 minuten op een heel laag pitje tot de tapiocaparels geweld zijn; roer de brij af en toe zodat het niet aanbrandt. Spoel ondertussen de limoen af onder de hete kraan en wrijf hem droog. Haal met een fijne rasp iets van de schil af (1 theelepel). Pers de limoen uit. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap met de achterkant van een mes het merg eruit. Roer de limoenrasp en de vanille met 50 gram suiker door de gewelde tapiocakorrels. Klop de eidooier los met de apart gehouden melk en roer het mengsel door de hete, maar niet meer kokende brei. Roer er 2-3 theelepels limoensap door. Laat de pudding ongeveer 5 minuten op het vuur staan. Roer de pudding nog één maal om, schep hem in mooie glazen en zet die in de koelkast om af te koelen. Schil tien minuten voor het opdienen de ananas, snijd hem door en verwijder de harde kern. Snijd het vruchtvlees in blokjes van 1 centimeter. Leg de blokjes in een ovenvaste vorm. Was het takje munt, schud het uit, haal de blaadjes eraf en hak ze fijn. Zet de ovengrill aan. Wrijf in de vijzel de munt fijn met 20 gram suiker. Strooi de muntsuiker op de blokjes ananas. Gratineer ze 3-5 minuten onder de grill totdat ze goudbruine randjes krijgen en de suiker gekarameliseerd is. Rijg de plakjes ananas aan houten spiesjes. Besprenkel de pudding met het sap dat uit de ananas is gelopen. Garneer het dessert met de ananasspiesjes en de kokoschips. CULINAIR Deze gerechten zijn na te lezen in het kook boek Culinair Aziatisch, waarin naast deze Indonesische gerechten, ook de culinaire tradities uit Birma, Vietnam, India, Korea en de Filippijnen aan bod komen. Culinair Aziatisch - Door Marlisa Szwillus Karakter: 224 pagina's ISBN: 978 90 452 0108 5 - Prijs: 24,95 Ingrediënten voor 4 personen 0,5 liter melk 200 ml ongezoete kokosmelk zout 125 gram tapiocaparels of parelsago 1 biologische limoen vanillestokje 70 gram lichte palmsuiker of rietsuiker 1 eidooier 1' babyananas 1 takje Aziatische munt Geroosterde kokoschips (uit de reformwinkel) Houten satépennen 38 Moesson Moesson #9 maart 2013.indd 38 21-02-13 09:26

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2013 | | pagina 38