CulinarrAziatisch
Tapiocapudding
met ananas
Zo gaat het:
Schep 3 eetlepels van de melk in een kommetje
en zet het apart. Breng de rest van de melk aan'
de kook met de kokosmelk en 1 snufje zout. Roer
de tapiocaparels erdoor. Leg een deksel op de
pan en kook' de melk 20 tot 25 minuten op een
heel laag pitje tot de tapiocaparels geweld zijn;
roer de brij af en toe zodat het niet aanbrandt.
Spoel ondertussen de limoen af onder de hete
kraan en wrijf hem droog. Haal met een fijne
rasp iets van de schil af (1 theelepel). Pers de
limoen uit. Snijd het vanillestokje in de lengte
doormidden en schraap met de achterkant van
een mes het merg eruit.
Roer de limoenrasp en de vanille met 50 gram
suiker door de gewelde tapiocakorrels. Klop de
eidooier los met de apart gehouden melk en
roer het mengsel door de hete, maar niet meer
kokende brei. Roer er 2-3 theelepels limoensap
door. Laat de pudding ongeveer 5 minuten op
het vuur staan. Roer de pudding nog één maal
om, schep hem in mooie glazen en zet die in de
koelkast om af te koelen.
Schil tien minuten voor het opdienen de ananas,
snijd hem door en verwijder de harde kern.
Snijd het vruchtvlees in blokjes van 1 centimeter.
Leg de blokjes in een ovenvaste vorm. Was het
takje munt, schud het uit, haal de blaadjes eraf
en hak ze fijn. Zet de ovengrill aan. Wrijf in de
vijzel de munt fijn met 20 gram suiker. Strooi de
muntsuiker op de blokjes ananas. Gratineer ze
3-5 minuten onder de grill totdat ze goudbruine
randjes krijgen en de suiker gekarameliseerd is.
Rijg de plakjes ananas aan houten spiesjes.
Besprenkel de pudding met het sap dat uit de
ananas is gelopen. Garneer het dessert met de
ananasspiesjes en de kokoschips.
CULINAIR
Deze gerechten zijn na te lezen in het kook
boek Culinair Aziatisch, waarin naast deze
Indonesische gerechten, ook de culinaire
tradities uit Birma, Vietnam, India, Korea en
de Filippijnen aan bod komen.
Culinair Aziatisch - Door Marlisa Szwillus
Karakter: 224 pagina's
ISBN: 978 90 452 0108 5 - Prijs: 24,95
Ingrediënten voor 4 personen
0,5 liter melk
200 ml ongezoete kokosmelk
zout
125 gram tapiocaparels of parelsago
1 biologische limoen
vanillestokje
70 gram lichte palmsuiker of rietsuiker
1 eidooier
1' babyananas
1 takje Aziatische munt
Geroosterde kokoschips (uit de reformwinkel)
Houten satépennen
38 Moesson
Moesson #9 maart 2013.indd 38
21-02-13 09:26