Heerlijke Ayurveda gerechten
voor wie gezond én bewust wil leven
SUPERSEDING
gezond en bewust wil leven
Standaard Uitgei
Ayurveda is weten hoe je moet leven (gelukkig zijn) volgens je eigen unieke constitutionele zijn. In de ayurvedische tekst 'Cha ra ka
Samhita' uit ca. TOO jaar voor Ch., beschrijft men Ayurveda als volgt: Het wordt Ayurveda genoemd omdat het ons vertelt welke substanties,
eigenschappen en handelingen ons leven verbeteren en welke nietVolgens de leer is voedsel een manier om lichaam en geest in evenwicht te
brengen en om ervoor te zorgen dat de mens in harmonie leeft met de natuur. Het Ayurveda Kookboek voor wie gezond en bewust wil leven.
Ayurveda is een levensstijl
Ayurveda probeert ons te laten zien hoe we zelf de bes
te keuzen kunnen maken om zoveel mogelijk uit ons
eigen potentieel te halen. In de 'Charaka Samhita' lezen
we: 'Het leven van alle levende wezens is gebaseerd op
voedsel. Teint, klaarheid, een goede stem, lang leven,
begrip, geluk, voldoening, kracht en intelligentie zijn al
lemaal afkomstig van voedsel.'
Ayurveda kent 2 begrippen: prana (levenskracht) en
agni (verterend vuur). Ayurveda probeert de vitale ener
gieën te voeden, zodat ons leven wordt gekenmerkt
door gezondheid en wonderen. Alleen vers, kleurrijk,
smakelijk, gezond en gemakkelijk verteerbaar voedsel
geeft leven, geeft prana, geeft levensadem. Wanneer
onze prana gezond is, is onze bloedcirculatie goed en
zijn we warm; ons afweersysteem is sterk en we zijn
beschermd; onze ademhaling verloopt soepel en we
zijn geïnspireerd; onze spieren zijn sterk; onze energie
is levendig en we zijn geanimeerd; onze eetlust en spijs
vertering zijn in orde en we worden gevoed. Prana is
heilzaam en essentieel.
Lekker Ayurvedisch koken
voor gezond en bewust leven
Volgens de Ayurveda is de spijsvertering een vuur,
dat in het Sanskriet agni heet. De spijsvertering vormt
het middelpunt van je gezondheid. De Ayurveda stelt
zelfs dat aan elke ziekte een haperende spijsvertering
ten grondslag ligt. Wanneer je agni gezond is, heb je
sprankelende ogen, straalt je hele lichaam een warme
gloed uit en is je afweersysteem in orde. Een gezond
spijsverteringsvuur doet je letterlijk gloeien. Agni
is verwarmend. Denk aan de zon. De zon is warm,
brandend en transformerend, net als agni. Een gezonde
spijsvertering transformeert. Als de spijsvertering goed
is, draagt deze bij aan een goed gevoel, zelfvertrouwen,
geluk, optimisme en enthousiasme. We krijgen energie,
hartstocht en het vermogen om evenwicht te vinden.
In dit boek komen heerlijke en verrassende Ayurvedi
sche recepten van Lies Ameeuw aan bod. Zij is liefheb
ber van Amanprana en de gerechten werden dan ook
bereid met Amanprana ingrediënten. Chantal Voets,
chef én mede-oprichter van Amanprana, stond in voor
de sfeervolle styling van de gerechten. De schitteren
de fotografie is van Jackie Borromeo. Dit Ayurvedische
Kookboek hoort absoluut thuis in de keuken van ieder
die gezond én bewust wil leven.
Dit Ayurveda Kookboek is verkrijgbaar in de betere boek
handel en biowinkel of thuisgeleverd via www.amanvida.eu
info www.noble-house.tk
SERENE LEVENSKRACHT
Tel. 00 32 3 653 25 41, www.noble-house.tk
Moesson #9 maart 2013.indd 52 -f®! 21-02-13 09:27
Het Ayurveda kookboek
I van Lies Ameeuw
Lies is Ayurvedisch therapeut. Haar
studie werd aangevuld met talloze
stages in India, zowel in het noor
den als in het zuiden, waardoor
ze een uitgebreide ervaring en een
I 9 brede kennis heeft vergaard van de
A Lies Ameeuw Ayurveda met de Indische kruiden
en preparaten. In 1999 heeft ze de
School van Ayurveda opgericht. In 2003 startte ze met
een 2-jarige therapeutenopleiding en ondertussen zijn
er al meer dan 100 Ayurvedisch therapeuten afgestu
deerd.