Tafelzuur Atjar tjampoer Atjar ketimoen 'Deze Indische tafelzuren kennen we allemaal, maaf hoe maak je ze eigenlijk?' Benodigdheden 2 grote komkommers 500 ml water 250 ml azijn 4 eetlepels suiker 200 gram sjalotjes, in 4 stukken gesneden 3 rode lomboks, zaden verwijderd en julienne gesneden 1 eetlepel zout Bereiding Was de komkommers en snijd ze over de lengte doormidden. Verwijder de zaadjes. Snijd de kom kommer in schijfjes. Kook het water met de azijn en met de suiker. De smaak moet zoet-zuur zijn. Neem de pan van het vuur en doe de sjalotjes, de komkom mers en de lomboks erin. Voeg zout toe. Zorg dat de groenten knapperig blijven. Laat afkoelen. In een stopfles in de koeling ongeveer 3 dagen houdbaar. Benodigdheden 500 ml water 250 ml azijn 2 cm djahé (gemberwortel) 1 theelepel koenjit 3 kemirinoten, fijngestampt 3 teentjes knoflook of 1,5 theelepel knoflookpoeder 1/2 eetlepel mosterd 3 eetlepels suiker 1 eetlepel zout 8 koolblaadjes, in fijne slierten gesneden 8 wortels, in formaat van luciferstokjes gesneden 1 rode paprika, schuin gesneden 1 komkommer, gesneden zoals bij de atjar ketimoen Bereiding Kook de azijn met het water en de djahé, de koenjit, de kemirinoten, de knoflook en de mosterd. Voeg beetje bij beetje de suiker toe, blijf proeven tot het een beetje zoet smaakt. Doe daarna het zout erbij. Voeg de koolblaadjes en de wortels toe als de azijn kookt. Voeg als laatste de paprika en de komkommer toe. Laat het geheel 5 minuten koken. mei 2013 35 Moesson #11 mei 2013.indd 35 24-04-13 18:27

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2013 | | pagina 35