Tafelzuur
Atjar tjampoer
Atjar ketimoen
'Deze Indische tafelzuren kennen
we allemaal, maaf hoe maak je ze
eigenlijk?'
Benodigdheden
2 grote komkommers
500 ml water
250 ml azijn
4 eetlepels suiker
200 gram sjalotjes, in 4 stukken gesneden
3 rode lomboks, zaden verwijderd en julienne
gesneden
1 eetlepel zout
Bereiding
Was de komkommers en snijd ze over de lengte
doormidden. Verwijder de zaadjes. Snijd de kom
kommer in schijfjes. Kook het water met de azijn en
met de suiker. De smaak moet zoet-zuur zijn. Neem
de pan van het vuur en doe de sjalotjes, de komkom
mers en de lomboks erin. Voeg zout toe. Zorg dat
de groenten knapperig blijven. Laat afkoelen. In een
stopfles in de koeling ongeveer 3 dagen houdbaar.
Benodigdheden
500 ml water
250 ml azijn
2 cm djahé (gemberwortel)
1 theelepel koenjit
3 kemirinoten, fijngestampt
3 teentjes knoflook of 1,5 theelepel
knoflookpoeder
1/2 eetlepel mosterd
3 eetlepels suiker
1 eetlepel zout
8 koolblaadjes, in fijne slierten gesneden
8 wortels, in formaat van luciferstokjes
gesneden
1 rode paprika, schuin gesneden
1 komkommer, gesneden zoals bij de atjar
ketimoen
Bereiding
Kook de azijn met het water en de djahé,
de koenjit, de kemirinoten, de knoflook
en de mosterd. Voeg beetje bij beetje de
suiker toe, blijf proeven tot het een beetje
zoet smaakt. Doe daarna het zout erbij.
Voeg de koolblaadjes en de wortels toe
als de azijn kookt. Voeg als laatste de
paprika en de komkommer toe. Laat het
geheel 5 minuten koken.
mei 2013 35
Moesson #11 mei 2013.indd 35
24-04-13 18:27