'Vanaf les drie hadden we het eigenlijk alleen nog maar over eten' 'lVTarr ïlr eenstukje van die CULINAIR Maar nu vond ik dat het tijd werd om zelf iets te kunnen. Op je dertigste krijg je zulke gedachten, denk ik. Niemand dwong me, nie mand suggereerde het, niemand verwachtte het van me en dan doe ik het juist. 'Typisch Indisch', ook zo'n frase waar ik me altijd tegen verzette, toch moet ik ook hier weer bekennen dat de manier waarop ik bij de kookcursus kwam typisch Indisch was. Ik volgde een cursus babymassage bij Maudy Filet. Ik geloof nog steeds dat ons zoontje zo'n relaxte inborst heeft doordat we Mau- dy's technieken vanaf zo jong op hem heb ben toegepast. In les één hadden we het nog vooral over baby's, bij les twee vroeg Maudy of ik, net als zij zelf, Indisch was en vanaf les drie hadden we het eigenlijk alleen nog maar over eten, zoals dat gaat. Die baby's waren uit pure ontspanning toch al gauw in slaap gevallen. Maudy vertelde aan het eind van de cursus dat ze ook kookles gaf in haar kleine appartement in de Pijp. Ik zei dat ik erover na zou denken, maar dacht destijds dat dat XVXdsi XJa. normale spek koek?' vroeg ik beleefd in mijn favoriete toko om aan te duiden dat ik dit keer niet de pandan-variant koos. 'Normale spekkoek bestaat niet, hè?' ant woordde de eigenaar met een knipoog en hij deed het allergrootste stuk in mijn mandje. Ik kom er nogal vaak. 'Ga je soto maken?' vroeg hij vervolgens, toen hij mijn boodschappen afrekende. 'Nou maken...' Ik keek veelbetekenend naar het zakje boemboe soto, waar evenveel kruiden als e-nummers in zaten. Zakje in de pan, kip, ei en groente erbij en dan ben je er al zowat. Daar viel weinig eer aan te behalen (al was het stiekem wel lekker). Na het afrekenen stopte de eigenaar me nog een zakje emping toe. Ik bedankte hem, maar schaamde me. Dat is een familiekwaal, maar in dit geval was het toch echt terecht. Waar had ik dit aan verdiend? Hoe haalde ik het in mijn hoofd om spekkoek 'normaal' te noe men terwijl er ongeveer evenveel energie zit in het maken van zo'n koek als in het opstel len van een regeerakkoord? En hoe durfde ik zoiets heerlijks als soto ajam te verkrachten met een lullig zakje niet-verse kruidenpasta? Op de fiets terug naar huis nam ik een be sluit: ik moet toch eindelijk eens echt Indisch leren koken. Al schreeuwde ik altijd nog zo hard dat je die hele Indische achtergrond niet alleen maar moest verheerlijken, niet boven andere culturen moest plaatsen, ik kan toch niet anders dan ruiterlijk toegeven dat er geen keuken boven de Indische gaat. Helaas zijn mijn vriend en ik allebei niet on derwezen in de Indische cuisine. Mijn vriends oma was chefkok van restaurant Indonesia in Amsterdam, helaas is ze zeven jaar geleden overleden, anders was ik bij haar in de leer gegaan. Mijn schoonmoeder moest zich in haar leven toch ergens tegen afzetten, dus die maakt heerlijke stamppot, maar ik heb haar nimmer iets in de vijzel zien doen en aan mijn kant van de familie is het al net zo slecht gesteld. Mijn oma kon verrukkelijk Indisch koken en ik vermoed dat mijn tante dat wel van haar afgekeken heeft, maar mijn vader is veel te verwend, die haalt Indisch af of gaat uit eten bij Yogya op de Johan Hui- zingalaan. Mijn zoontje noemt de eigenaren, Tina en Tarto zelfs 'opa en oma'. Hij ziet ze ongeveer net zo vaak als zijn echte opa. 36 Moesson Moesson #12 juni 2013.indd 36 28-05-13 10:29

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2013 | | pagina 36