Frikadel djagoeng
'Jullie moeten vooral proeven!'
niets voor mij was. Maar nadat de nepsoto
en de spekkoek op was, besloot ik 'tante'
Maudy toch eens te bellen. En ik was meteen
welkom op haar volgende kookcursus. Ik had
er zin in en ik was ook nerveus, want ik rij
beter auto dan dat ik kook en veel vrienden
durven niet met mij de weg op.
Maudy en haar zus Winny verwelkomen ons,
de cursisten, hartelijk in Maudy's gezellige
appartement waar ik me meteen thuis voel.
We worden ook direct getrakteerd op verse
klepon. Die is zo goddelijk dat ik bijna vergeet
dat we ook nog iets moeten doen, maar
Maudy begint gelukkig rustig. Eerst krijgen
we met een landkaart erbij uitleg over de ver
schillende Indische keukens, onderwijl geeft
ze en passant ook nog fijne vakantietips.
Maudy vertelt dat zij volgens de Suma-
traanse keuken kookt, padang dus. Het is
volgens haar wat heter, maar minder zoet
dan bijvoorbeeld de Javaanse keuken. De
recepten komen van haar moeder. Koken
leerde Maudy pas op latere leeftijd. Toen ze
klein was mocht ze nooit de keuken in (dan
snoepte ze te veel) maar toen ze op kamers
ging, miste ze haar moeders kookkunst
ontzettend. Ze bleef haar maar bellen over
hoe je nou rendang moest maken of welke
kruiden je ergens in moest doen. Als ze een
weekendje thuis was, was ze de keuken niet
meer uit te slaan. Ze hield alles bij in een
schriftje en ze leerde steeds meer door het
veel te doen en door steeds nieuwe dingen
te blijven proberen. 'Spelen met de kruiden'
noemt Maudy het. Zus Winny vertelt smake
lijk hoe zij en haar zus een keer naast elkaar
een massage kregen op Bali en dat Maudy
maar over gerechten bleef praten met de
masseuse. 'Heel ontspannen,' grinnikt ze.
'Zo heb ik veel geleerd hoor!' roept Maudy
vanuit de keuken.
Wat ik leuk aan Maudy vind is dat ze de
cursussen geeft omdat ze ervoor wil zorgen
dat deze kookkunst niet verloren zal gaan.
Maudy heeft een missie. Vandaar dat ze om
de zes weken naast haar baan als verpleeg
kundige en naast haar babymassagecursus-
sen, een vrije zondag opgeeft voor het geven
van deze kookcursus, bijgestaan door Winny.
Ze kookt bovendien met zoveel mogelijk
biologische producten. In één dag leer je drie
gerechten. Wij leerden goelai kambing, maïs-
Moesson #12 juni 2013.indd 37
Benodigdheden:
(let op: alles is dus ongeveer)
2 blikken maïs
2 eieren
50 gram rijstmeel
150 gram tarwemeel
100 cc santen
1/2 tl zout
kruiden:
1/2 tl ketoembar
2 rode uien of sjalotten
2 teentjes knoflook
1 tl sambal oelek
1 prei; fijn gesneden
6 blaadjes djeroek poeroet; fijngesneden,
zonder nerven
Bereiding:
Laat de maïs laten uitlekken. Klop de
eieren. De kruiden met de uien en
knoflook fijn maken. Meng de maïs met
de fijn gemalen kruiden, prei, djeroek
poeroet en de geklutste eieren. Maak in
een andere kom beslag van rijstmeel en
tarwemeel met de santen en het zout.
Roer dan de inhoud van beide kommen
door elkaar heen.
Bak lepelsgewijs het beslag in de hete
olie totdat het koekje bruin wordt aan
beide kanten. Laat op keukenpapier
uitlekken.
Opdienen als bijgerecht bij een rijsttafel
of gewoon als snack. Mag koud geser
veerd worden.
juni 2013 37
28-05-13 10:30