Frikadel djagoeng 'Jullie moeten vooral proeven!' niets voor mij was. Maar nadat de nepsoto en de spekkoek op was, besloot ik 'tante' Maudy toch eens te bellen. En ik was meteen welkom op haar volgende kookcursus. Ik had er zin in en ik was ook nerveus, want ik rij beter auto dan dat ik kook en veel vrienden durven niet met mij de weg op. Maudy en haar zus Winny verwelkomen ons, de cursisten, hartelijk in Maudy's gezellige appartement waar ik me meteen thuis voel. We worden ook direct getrakteerd op verse klepon. Die is zo goddelijk dat ik bijna vergeet dat we ook nog iets moeten doen, maar Maudy begint gelukkig rustig. Eerst krijgen we met een landkaart erbij uitleg over de ver schillende Indische keukens, onderwijl geeft ze en passant ook nog fijne vakantietips. Maudy vertelt dat zij volgens de Suma- traanse keuken kookt, padang dus. Het is volgens haar wat heter, maar minder zoet dan bijvoorbeeld de Javaanse keuken. De recepten komen van haar moeder. Koken leerde Maudy pas op latere leeftijd. Toen ze klein was mocht ze nooit de keuken in (dan snoepte ze te veel) maar toen ze op kamers ging, miste ze haar moeders kookkunst ontzettend. Ze bleef haar maar bellen over hoe je nou rendang moest maken of welke kruiden je ergens in moest doen. Als ze een weekendje thuis was, was ze de keuken niet meer uit te slaan. Ze hield alles bij in een schriftje en ze leerde steeds meer door het veel te doen en door steeds nieuwe dingen te blijven proberen. 'Spelen met de kruiden' noemt Maudy het. Zus Winny vertelt smake lijk hoe zij en haar zus een keer naast elkaar een massage kregen op Bali en dat Maudy maar over gerechten bleef praten met de masseuse. 'Heel ontspannen,' grinnikt ze. 'Zo heb ik veel geleerd hoor!' roept Maudy vanuit de keuken. Wat ik leuk aan Maudy vind is dat ze de cursussen geeft omdat ze ervoor wil zorgen dat deze kookkunst niet verloren zal gaan. Maudy heeft een missie. Vandaar dat ze om de zes weken naast haar baan als verpleeg kundige en naast haar babymassagecursus- sen, een vrije zondag opgeeft voor het geven van deze kookcursus, bijgestaan door Winny. Ze kookt bovendien met zoveel mogelijk biologische producten. In één dag leer je drie gerechten. Wij leerden goelai kambing, maïs- Moesson #12 juni 2013.indd 37 Benodigdheden: (let op: alles is dus ongeveer) 2 blikken maïs 2 eieren 50 gram rijstmeel 150 gram tarwemeel 100 cc santen 1/2 tl zout kruiden: 1/2 tl ketoembar 2 rode uien of sjalotten 2 teentjes knoflook 1 tl sambal oelek 1 prei; fijn gesneden 6 blaadjes djeroek poeroet; fijngesneden, zonder nerven Bereiding: Laat de maïs laten uitlekken. Klop de eieren. De kruiden met de uien en knoflook fijn maken. Meng de maïs met de fijn gemalen kruiden, prei, djeroek poeroet en de geklutste eieren. Maak in een andere kom beslag van rijstmeel en tarwemeel met de santen en het zout. Roer dan de inhoud van beide kommen door elkaar heen. Bak lepelsgewijs het beslag in de hete olie totdat het koekje bruin wordt aan beide kanten. Laat op keukenpapier uitlekken. Opdienen als bijgerecht bij een rijsttafel of gewoon als snack. Mag koud geser veerd worden. juni 2013 37 28-05-13 10:30

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2013 | | pagina 37