'Nooit geweten dat emping frituren zo retesimpel was' CULINAIR 38 Moesson Moesson #12 juni 2013.indd 38 28-05-13 10:30 koekjes (frikadel djagoeng) en oerap. Om te beginnen laat Maudy alle ingrediënten zien. Er gaat een wereld voor me open. Ik heb nog nooit eerder in mijn leven een kentjoerwortel geroken, kemirinoten gezien, salamblaadjes aangeraakt of van djeroekpoeroet gehoord. Gelukkig ben ik niet de enige, al valt me op dat moment op dat ik wel de enige Indo ben (schaam!). Volgens Maudy komt er wel dege lijk veel derde generatie op haar cursussen af, maar ook veel Hollanders die simpelweg van koken houden of die op reis naar Indonesië zijn geweest en die al dat heerlijks zelf willen leren maken. Mijn medecursisten behoren tot die laatste twee categorieën. We vormen een uitstekend team en gaan enthousiast snijden, oeleken, bakken en braden. Wanneer we het recept iets te keurig volgen en bij voorbeeld vragen of je het tamarindevocht (3 eetlepels) moet meten mét of zonder de prut waarschuwt Maudy ons streng: 'Jongens, al les is ongeveer! Jullie moeten vooral proeven!' We krijgen ieder ons eigen theelepeltje om een proefhapje te nemen. Winny staat klaar om ze tussen het proeven door voor je af te wassen. Als het vlees opstaat, gaan we beslag voor de maïskoekjes maken. Ondertussen frituurt Maudy bij wijze van verrassing emping. Ik kan wel huilen van geluk, niet alleen omdat dat - zoals de toko-eigenaar al jaren weet - mijn lievelingssnack is, maar ook omdat ik nooit heb geweten dat dat zo retesimpel was. En nog nooit at ik het verser en lek kerder! Voor mij is de dag nu al goed, maar dan gaan we met een glaasje wijn erbij de maïskoekjes frituren. Die mogen we god zijdank ook meteen opeten, want ze ruiken zeer aantrekkelijk. En nu word ik echt gek! Zo lekker! Ik probeer er één uit mijn mond te sparen voor mijn vriend, maar dat lukt dus niet. Mooi, want dat dwingt mij om het snel thuis zelf te proberen. Dit is een snack waar mee je indruk maakt op je omgeving. Als we daarna zo'n beetje collectief dreigen in te kakken (het blijft natuurlijk niet bij één glaasje wijn) en de vakantieverhalen over de archipel steeds fantastischer worden, waar schuwen Maudy en Winny ons dat de oerap ook nog gemaakt moet worden. Ik word weer wakker als ik stiekem stukjes van de paarse wortel en de peterseliewortel proef. Wat een lekkere en mooie groentes! Waarom wist ik niet dat die bestonden? Hoezo heb ik al die jaren suffe oranje wortelen zitten eten? De oerap wordt uiteraard ook weer heerlijk. Als alles klaar is mogen we de gulai kambing en de oerap met lontong in bakjes mee naar huis nemen. Daar gaat alles veel te snel op. 'Maar dat geeft niet, want nu kan ik het dus zelf', stel ik mijn vriend gerust. Die gelooft daar niets van. Voor de zeker heid heeft hij zichzelf ingeschreven voor de volgende cursus. Een kookcursus bij Maudy Filet duurt van 13.30 - 18.00 uur en kost €45,-. Er is ook een variant waarbij je alleen vegetarische gerechten leert. Voor meer informatie zie: indocuisine.tumblr.com en binnenkort: indocuisine.nl Wilt u meer informatie over de baby- massagecursus, stuur dan een mail naar Maudy: maudyfilet@live.nl

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2013 | | pagina 38