'Nooit geweten dat emping
frituren zo retesimpel was'
CULINAIR
38 Moesson
Moesson #12 juni 2013.indd 38
28-05-13 10:30
koekjes (frikadel djagoeng) en oerap. Om te
beginnen laat Maudy alle ingrediënten zien.
Er gaat een wereld voor me open. Ik heb nog
nooit eerder in mijn leven een kentjoerwortel
geroken, kemirinoten gezien, salamblaadjes
aangeraakt of van djeroekpoeroet gehoord.
Gelukkig ben ik niet de enige, al valt me op
dat moment op dat ik wel de enige Indo ben
(schaam!). Volgens Maudy komt er wel dege
lijk veel derde generatie op haar cursussen af,
maar ook veel Hollanders die simpelweg van
koken houden of die op reis naar Indonesië
zijn geweest en die al dat heerlijks zelf willen
leren maken. Mijn medecursisten behoren
tot die laatste twee categorieën. We vormen
een uitstekend team en gaan enthousiast
snijden, oeleken, bakken en braden. Wanneer
we het recept iets te keurig volgen en bij
voorbeeld vragen of je het tamarindevocht (3
eetlepels) moet meten mét of zonder de prut
waarschuwt Maudy ons streng: 'Jongens, al
les is ongeveer! Jullie moeten vooral proeven!'
We krijgen ieder ons eigen theelepeltje om
een proefhapje te nemen. Winny staat klaar
om ze tussen het proeven door voor je af te
wassen.
Als het vlees opstaat, gaan we beslag voor
de maïskoekjes maken. Ondertussen frituurt
Maudy bij wijze van verrassing emping. Ik
kan wel huilen van geluk, niet alleen omdat
dat - zoals de toko-eigenaar al jaren weet
- mijn lievelingssnack is, maar ook omdat
ik nooit heb geweten dat dat zo retesimpel
was. En nog nooit at ik het verser en lek
kerder! Voor mij is de dag nu al goed, maar
dan gaan we met een glaasje wijn erbij de
maïskoekjes frituren. Die mogen we god
zijdank ook meteen opeten, want ze ruiken
zeer aantrekkelijk. En nu word ik echt gek!
Zo lekker! Ik probeer er één uit mijn mond te
sparen voor mijn vriend, maar dat lukt dus
niet. Mooi, want dat dwingt mij om het snel
thuis zelf te proberen. Dit is een snack waar
mee je indruk maakt op je omgeving.
Als we daarna zo'n beetje collectief dreigen
in te kakken (het blijft natuurlijk niet bij één
glaasje wijn) en de vakantieverhalen over de
archipel steeds fantastischer worden, waar
schuwen Maudy en Winny ons dat de oerap
ook nog gemaakt moet worden. Ik word
weer wakker als ik stiekem stukjes van de
paarse wortel en de peterseliewortel proef.
Wat een lekkere en mooie groentes! Waarom
wist ik niet dat die bestonden? Hoezo heb
ik al die jaren suffe oranje wortelen zitten
eten? De oerap wordt uiteraard ook weer
heerlijk. Als alles klaar is mogen we de gulai
kambing en de oerap met lontong in bakjes
mee naar huis nemen. Daar gaat alles veel
te snel op. 'Maar dat geeft niet, want nu kan
ik het dus zelf', stel ik mijn vriend gerust.
Die gelooft daar niets van. Voor de zeker
heid heeft hij zichzelf ingeschreven voor de
volgende cursus.
Een kookcursus bij Maudy Filet duurt
van 13.30 - 18.00 uur en kost €45,-.
Er is ook een variant waarbij je alleen
vegetarische gerechten leert. Voor meer
informatie zie: indocuisine.tumblr.com
en binnenkort: indocuisine.nl
Wilt u meer informatie over de baby-
massagecursus, stuur dan een mail naar
Maudy: maudyfilet@live.nl