sY Even bellen met Peter van Andel Siïïoioj, m:,;"r, s>° Selamat makan Couperus Culinair r C,X, Dfl EMob, - o«>' V- C? 'Neen, nièt door elkaar doen je eten! Die Ghollands- sche manier van totok... om alles door elkaar te doen, kan ik niet uitstaan... Hou jou rijst blank, zoo blank als moghelijk.' Aan het woord is tante Lot in De boeken der kleine zielen van Louis Couperus (1863-1923). Als er iets was waar de grote schrijver een grondige hekel aan had, dan was het wel de kasar manier waarop de Hollanders in Indië hun rijsttafel op hun bord tot één brij mengden. Nog stompzinniger vond hij het dat veel kolonialen hun eetgewoonten meenamen naar de tropen en liever typisch Hollandse kost aten als poffertjes, hutspot, erwtensoep en boerenkool in plaats van een overheerlij ke rijsttafel. Couperus was een echte lekkerbek. Zijn vele reizen brachten hem in aanraking met de plaatselijke keukens van verschillende landen, waarvan de Franse, de Indische en de Italiaanse hem het meest konden bekoren. In het prachtige gastronomische boek Couperus Culinair is er veel aandacht voor de Indische gerechten die de reisbeluste schrijver het liefst nuttigde. Sinds hij als jonge jongen de smaaksensatie van de rijsttafel had ervaren, was hij gek op de Indische keuken. Hij schreef er ook regelmatig over in zijn boeken. Met weemoed dacht hij dan terug aan de dengdeng van de straatverkopers of aan de wonderlijke klepon uit zijn jeugd. Boekhandel Van Stockum heeft de grootste col lectie van Nederland met boeken over Indonesië en Indië. Onlangs vierde boekenbaas Peter van Andel er zijn afscheid. Dag meneer Van Andel. Ik las dat u bent gestopt als commercieel directeur bij boekhandel Van Stockum. Vanwaar dat besluit? 'Binnenkort word ik 62. Ik ben als jongen van achttien direct in het boekenvak gestapt. Een mooie tijd, maar na 44 jaar wilde ik weleens een stap terug doen.' Hoe word je eigenlijk directeur van een boekwinkel? 'De combinatie van boeken en commercie heeft me altijd getrokken. Winkeltje spelen, en dan ook nog met zo'n prachtig product.' U las als jongen al veel? 'Ik kom uit een familie van veellezers. Dat helpt. Maar wat mij vooral trok was de combinatie met de commercie. Geld verdienen door voor de klant het juiste boek te vinden.' Maar daarmee ben je nog niet meteen de baas. 'Klopt. Ik ben begonnen in een kantoorboekhandel. Na een tijdje werd ik filiaalchef. Daarna stapte ik over naar een ander bedrijf. Ver volgens kwam ik in 1980 bij Coebergh in Haarlem terecht. Dat was in die tijd een grote wetenschappelijke boekhandel. Daar maakte ik kennis met een andere kant van het boekenvak en moest ik weten schappelijke werken vanuit uit de hele wereld voor de universiteits bibliotheken binnenhalen. Vijf jaar later kwam Van Stockum erbij. En daar kwam ik opnieuw met een nieuwe wereld in aanraking.' U bedoelt die van de Indische letteren? 'Ja, maar ook de markt van boeken over Indonesië en Nederlands- Indië op het gebied van geschiedenis, cultuur, politiek, reizen. Bij Van Stockum was het in eerste instantie Bob Jongschaap die dat bijhield.' U had er niets mee? 'De eerste jaren dacht ik: wat moet ik hiermee? Tot we in 1992 op de Pasar Malam Besar gingen staan. Toen stapte ik in een hele nieuwe Indische wereld, waar ik ook Indische schrijvers en lezers ontmoette op de pasar boekoe.' Zal er altijd een markt voor Indische boeken blijven bestaan? 'Ik heb vaak gedacht dat het afkalft. In de jaren '90 verschenen er veel egodocumenten van mensen die 65+ waren, vaak in eigen beheer uitgegeven. Die generatie is aan het verdwijnen. Maar inmid dels zie je boeken verschijnen van mensen over hun Indische ouders of grootouders. Dus dat is een interessante vraag om over na te denken.' Mag ik daaruit afleiden dat u niet echt met pensioen gaat? 'Ik wil me in de nabije toekomst gaan toeleggen op het uitgeven van boeken onder de naam Van Stockum uitgeverij. Die naam bestaat overigens al 180 jaar en ik ga hem voortzetten. In het verleden gaf Van Stockum al boeken uit van Paula Gomes. En verder heb ik nog meer ideeën. Het boekenvak is veel te leuk om er helemaal mee te stoppen.' (RICCI SCHELDWACHT) 10 Moesson Moesson #1 juli 2013.indd 10 f®)- 27-06-13 13:38 Couperus Culinair Door José Buschman Bas Lubberhuizen: 175 pagina's (gebonden) ISBN: 978 90 593 7337 2 Prijs: €29,95 Otf n -•Cr - Oi> .A'cA k l

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2013 | | pagina 10