Sop ketimoen
goreng
Groene sambal
.Tjoemi-tjoemi
n
c
(koude komkommersoep)
Voor 4 personen:
(gebakkSn+nktvTsT^
(heerlijk bij de inktvis)
3 tenen knoflook
1/2 theelepel zout
1/2 djeroek limo
IA
CULINAIR
Benodigdheden:
1 komkommer
1 blik kokosmelk
1 teentje knoflook
Halve lombok zonder zaadjes en zaadlijsten
Mespuntje zout
1/2 theelepel suiker
Merg van 1 stengel sereh
Bereiding:
Schil de komkommer, maar bewaar een stuk
met de groene schil voor de garnering. Hak
een teentje knoflook fijn en snij de komkom
mer fijn, verwijder de zaadlijsten en zaadjes
van de halve lombok en snij die heel fijn.
Voeg dan alle ingrediënten samen en voeg
het serehmerg toe. Meng het geheel in de
blender, of gebruik een staafmixer, tot je
een glad soepje hebt. Serveer in een mooi
glaasje en gebruik de plakjes komkommer
als garnering.
Benodigdheden:
2 stuks inktvistubes (diepvries)
1 teen knoflook
3 eetlepels rijstmeel
3 eetlepels tapioca
Olie om in te frituren
Peper
Zout
Bereiding:
Snij de inktvis in ringen van een 1/2 cm en
dep deze droog met keukenpapier. Meng
in een kom de fijngesneden knoflook, een
snufje peper, wat zout, de rijstmeel en
tapioca. Voeg daar 5 eetlepels water aan toe
en maak er een beslagje van. Haal de inktvis
door het beslag en bak de ringen in hete
zonnebloemolie (180 graden). Let op: niet
teveel tegelijk bakken. Serveer samen met de
groene sambal.
Benodigdheden:
250 gr groene lomboks
1/3 blok santen (of naar smaak)
100 gram suiker
1 serehstengel
1 centimeter laos
6 djeroekblaadjes
1 brokje trassi (1/2 cm)
2 sjalotjes
Bereiding:
Snij de sjalotjes fijn en frituur ze in 3 eetle
pels olie. Hak of snij de overige ingrediënten
ook zeer fijn en voeg toe
aan de gefrituurde sjalot. Zachtjes laten
aanfruiten. Voeg vervolgens het zout, de
suiker en de santen toe, maak van het geheel
een mooi mengsel en laat het vervolgens
afkoelen. maak het af met het sap van 1/2
djeroek limo en serveer bij de gefrituurde
inktvisringen.
juli 2013 37
verdwijnt de traditionele
rijsttafel bij restaurant Mooi
Zeist nooit van de kaart. Maar
dat wil niet zeggen dat je
niet eens wat nieuws kunt
uitproberen. Op zomerse
zondagmiddagen kun je je in
Mooi Zeist laten verwennen
door het Indische fingerfood-
arrangement. Gewoon, lekker
in je lounge-stoel op het
terras. Thuis op je eigen terras
ook eens Indische fingerfood
serveren? Dat kan, want
restaurant Mooi Zeist geeft
hier drie recepten prijs. Je kunt
ze natuurlijk aanvullen met
je eigen specialiteiten, denk
eens aan kleine maïskoekjes of
mini-tahoe telor.
Moesson #1 juli 2013.indd 37 27-06-13 13:40