CULINAIR
rcAgrim
Benodigdheden:
1 zomerse spitskool
Ongeveer 125 gram gepelde garnalen
1 theelepel ketoembar
1/2 theelepel djinten
8 sjalotjes
5 tenen knoflook
stukje trassi
zout
2 lomboks
1/6 blok santen
assemwater
beetje suiker
Bereiding:
Wrijf alle kruiden fijn en braad ze in olie.
Voeg daarna de garnalen toe en de in repen
gesneden kool. Even aanfruiten en doorroe
ren. Daarna assemwater (kijk de hoeveelheid
even aan) en de santen toevoegen en laten
inkoken tot de olie eruit komt. De kool moet
een bite houden.
36 Moesson
Moesson #2 augustus 2013.indd 36
Benodigdheden:
1 pond mals varkensvlees aan dobbelsteen
tjes gesneden
4 fijngesneden uitjes
4 teentjes knoflook
1 theelepeltje trassi
1 fijngesneden bawang prei (zo staat het in
het schriftje)
2 fijngesneden lomboks
1/2 theelepel suiker
3 eetlepels assemwater
zout naar smaak
Bereiding:
Bak de dobbelsteentjes varkensvlees mooi
bruin in wat olie en zet het vlees even apart.
Wrijf de kruiden fijn, fruit het mengsel in olie.
Voeg het vlees (gaar) toe. Schenk dan het
assemwater erbij en laat het tot bijna droog
inkoken. Strooi aan het eind nog de prei over
het gerecht en roer nog even door.
Benodigdheden:
paar tomaten
1 terong (aubergine)
1 flinke ui
1 flinke teen knoflook
een paar theelepels sambal oedang
(naar smaak)
suiker
zout
ketjap manis
Bereiding:
Snij de tomaten en de terong in mooie schij
ven. Bestrooi de schijven terong met zout en
laat een uurtje uitlekken, spoel ze vervolgens
af en dep ze droog. Snij de uien en knoflook
fijn en meng ze met het zout, sambal en de
suiker. Fruit de boemboe zachtjes en bak
eerst de plakken terong. Voeg later de plak
ken tomaat toe. Schenk er een flinke scheut
ketjap bij (eventueel aanlengen met wat
water) en laat even zacht stoven.
24-07-13 18:16