Sjeer lödeh FikoM pon Nasi gereog. 'meeles' Benodigdheden: 3 ons gehakt half-om-half 2 kruidnagels 1/2 theelepel vers geraspte nootmuskaat 2 eieren 1 eetlepel ketjap manis 1 1/2 sneetje even in bouillon geweekt licht bruin brood of een paar geprakte, gekookte aardappels 2 lepels boter zout peper Bereiding: Vet een ovenschaal in met boter en ver warm de oven voor op 180 graden. Meng het gehakt goed met de kruidnagel, nootmus kaat, eieren, ketjap, brood of aardappel, zout en peper. Doe het gehaktmengsel in de ovenschaal, druk aan en laat ongeveer 40 minuten in de oven bakken. Al! Benodigdheden: Voor de boemboe: 2 uien 3 teentjes knoflook of een flinke theelepel knoflookpoeder ketoembar een weinig djinten laos sereh (ook in poedervorm) naar smaak zout beetje trassi 2 rawits zonder zaadjes en zaadlijsten, een stuk santen van 1 centimeter en wat kokosmelk, bouillon Groenten: In gelijke hoeveelheden: in repen gesneden halve spitskool en halve witte kool, gesneden sperziebonen en roosjes bloemkool. Drie peteh-bonen, in reepjes geneden. Eventueel tempé (hoeft niet). Bereiding: Wrijf de kruiden fijn in een oelekan en fruit ze lichtbruin aan in olie. Als het mengsel goed ruikt, de gesneden groenten gelijk matig toevoegen. Roerbak alles een paar minuten en blus af met een paar soeplepels bouillon. Voeg, als alles bijna gaar is, ten slotte wat kokosmelk en de santen toe. Proef en pas desnoods de smaak nog wat aan. Dit eenvoudige bordje nasi goreng is zo heet, je krijgt er moeles peroet, oftewel buikkramp van. Bij ons aten er kindertjes mee, dus we hebben maar drie rawits gebruikt. Benodigdheden: 1 teen knoflook 2 a 3 sjalotten ong. 10 rawits (of naar smaak), zaadjes en zaadlijsten verwijderen stukje trassi beetje kentjoer en beetje koenjit (poeder) 1 bord rijst van gisteren 1 stuk ikan asin voor erbij (liefst gebakken gaboes) Bereiding: Oelek de kruiden fijn en fruit de boemboe vervolgens in wat olie. Is de boemboe gefruit, voeg dan de rijst toe en bak die onder voort durend roeren mee. Nog een restantje tahoe of tempeh goreng? Snijd dit in blokjes en doe erbij. Serveren met een stuk ikan asin on the side. 36 Moesson Moesson #3 september 2013.indd 36 28-08-13 11:50

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2013 | | pagina 36