Nederland
Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen
honger krijgen van de kleur oranje.'
INTERVIEW
loopt voorop met het bestellen van maal
tijden via internet. Nergens in Europa wordt
er zoveel aan huis bezorgd als hier, zegt Jitse
Groen. En ja, het zou heel goed kunnen dat
ons koloniale verleden daarmee te maken
heeft. Nederlanders zijn gewend om vreemd
voedsel te eten. In Nederland begon het
met de komst van de Indische toko's en de
afhaalchinees. Toen kwamen de Surinamers
met hun roti, de Italianen met hun pizza en
de Turken met hun kebab. In Nederland is
die ontwikkeling eerder op gang gekomen
dan in het buitenland. Daardoor is er nu
een breder aanbod dan in andere Europese
landen. Dat is elke dag weer goed te zien op
zijn eten-bestelsite Thuisbezorgd.nl.
Ook wie nog nooit eten via Thuisbezorgd.
nl heeft besteld, zal de naam van het bedrijf
inmiddels wel kennen, want het oranje
logo van het huisje met mes en vork duikt
overal op. Niet alleen op internet, maar ook
in dagelijkse reclamespotjes op televisie en
niet in de laatste plaats in het straatbeeld,
waar de bezorgers in hun feloranje jassen
behendig hun scootertjes door het verkeer
manoeuvreren. 'We merkten dat die jongens
altijd rondrijden in te dunne jassen, die vaak
ook nog niet eens waterdicht zijn, dus vond
ik dat we daar maar eens iets aan moesten
doen. De Chinees bij wie ik ze bestelde zei
dat hij ze alleen maar deze kleur oranje had.
Foeilelijk. Het deed me pijn aan de ogen.
Maar ik zei: prima. Lekker opvallend, dus ook
nog eens goed voor de veiligheid. Daarbij
passen ze perfect bij onze site. Onderzoek
heeft uitgewezen dat mensen honger krijgen
van de kleur oranje.'
Sinds de komst van internet breken ve
len hun hersens over de vraag hoe ze het
medium kunnen gebruiken om er geld mee
te verdienen. Soms slaagt er iemand in om
het ei van Columbus te vinden, zoals Mark
Zuckerberg van Facebook of de uitvinders
van Google. In Nederland hebben we de
bedenkers van Markplaats en Hyves. En ook
Jitse Groen (Delft, 1978) van Thuisbezorgd.
nl past in dat rijtje inventieve internetonder
nemers.
Zijn idee voor een website waar restaurants
zich kunnen aanmelden en klanten hun
bestelling kunnen doen, bleek een schot in
de roos. De restaurants besparen tijd op het
aannemen en verwerken van de bestellingen
en houden meer tijd over om te koken.
In veertien jaar tijd wist Jitse Groen zijn
website uit te bouwen tot een internationaal
bedrijf dat actief is in tien landen in Europa.
In Nederland zijn inmiddels meer dan 4500
restaurants aangesloten bij Thuisbezorgd.nl,
in Europa zijn dat er ruim 20.000. Per maand
worden er 1 miljoen bestellingen via Thuisbe-
zorgd.nl of een van de zustersites in het bui
tenland gedaan, wat neerkomt op 3 miljoen
maaltijden per maand. En inmiddels zijn die
cijfers ongetwijfeld alweer achterhaald, want
het bedrijf groeit razendsnel. Zeker nadat
een investeringsmaatschappij bereid was om
13 miljoen euro in het bedrijf te investeren.
Dat geld wordt gebruikt voor uitbreidingen
in Duitsland, Engeland en Frankrijk. 'We
kunnen prima ons geld alleen in Nederland
verdienen. Dat is helemaal geen probleem,
maar dat is niet leuk. We zitten nu ook in
Duitsland omdat het leuk is. Ik reed door het
Ruhrgebied en dacht: hier wonen veel men
sen. Dat klinkt misschien heel stom. Maar zo
is het eigenlijk wel gegaan. En nu heb ik die
gedachte met heel de wereld.'
Bij de eerste 750 restaurants ging hij zelf
langs. In de begintijd moest hij soms nog
uitleggen wat internet was. 'Toen was het
nog: wil je alsjeblieft op onze site komen?
Restaurants waren gewend om in de Gouden
Gids te adverteren en dat was het dan. Nu
is het andersom en melden restaurants zich
bij ons aan. Als we nu een nieuw restaurant
aansluiten in een van de grote steden kun
nen die het na een paar uur vaak niet meer
aan. Dan zeggen ze: 'Dit hadden we eerder
moeten weten.''
Het is niet zo dat hij uit een ondernemersge
zin komt en ondernemersbloed heeft. 'Ik ben
niet iemand die met Koninginnedag op een
kleedje zijn spulletjes staat te verkopen.'
Wel groeide hij op met computers, omdat
zijn vader in de IT werkt. Op zijn zesde kwam
hij in aanraking met de computer van zijn va
der en als puber maakte hij de komst van in
ternet bewust mee. 'Toen ik in Enschede ging
studeren, zag ik al mijn medestudenten een
bedrijfje beginnen en toen dacht ik: dat ga
ik ook doen. Ik startte een bedrijfje dat web
sites bouwde. Ik had al mijn eerste opdracht
voor een site binnen toen ik me bedacht dat
ik niet kon programmeren. Ik heb een boek
gekocht en heb het me zelf aangeleerd. Want
ik vond wel dat ik het moest afmaken. Toen
ik die site had gebouwd dacht ik: dit is niks
voor mij. Tegelijkertijd ontstond ook het idee
voor Thuisbezorgd.nl. Tijdens een verjaar
dagsfeestje bij mijn ouders thuis wilden we
op internet Chinees bestellen, maar dat bleek
nergens te kunnen.'
Toch zou het nog zes maanden voordat hij
daadwerkelijk met zijn idee aan de gang zou
gaan. Samen met een partner werkte hij het
plan uit. Die stopte ermee toen hij anderhalf
jaar later een baan kreeg. Winst werd er in de
eerste jaren namelijk niet gemaakt. Alles wat
binnenkwam werd in het bedrijf terugge-
stopt. Jitse leefde van zijn studiebeurs. 'Zelf
heb ik ook overwogen om er mee te stoppen.
Maar ik ben koppig, als ik ergens aan begin
wil ik het afmaken. Ik baal er nog steeds van
dat ik mijn studie niet heb afgemaakt, omdat
ik het te druk kreeg met mijn bedrijf. De
eerste drie jaar heb ik keurig volgens schema
gestudeerd, maar over mijn laatste jaar heb
ik zes jaar gedaan. Het negende jaar van mijn
studie, dacht ik: hoe vaak ben ik dit jaar op
de universiteit geweest? Dat was één keer en
14 Moesson
Moesson #4 oktober 2013.indd 14 4®+ 25-09-13 14:59