Sambal pelts Saoer gado-gado Saoer tedeh md. groenten en tjobé 'M M T' sambal met garnalenpasta gekrulde gemengde groenteschotel gestoofde groenten met kleine lomboks Jyt - ft CULINAIR Benodigdheden 4 lepels rauwe petis oedang 3 lepels fijngesneden uien 2 fijngesneden teentjes knoflook 2 fijngesneden lomboks 1 lepel fijngesneden temoe koentji 1 theepelfijngesneden laos 1 theelepel fijngesneden djahé 1 1/2 lepel fijngesneden sereh 2 theelepels trassi een weinig suiker naar smaak 1 of meer kopjes asemwater 2 djeroek poeroetbladeren 1 salamblad zout een kopje santen een kopje warm water boter klapperolie Bereiding Bovengenoemde kruiden met uitzondering van de petis, trassi, lomboks, de djeroek poeroet en salambladeren, worden fijn gestampt en in goed boter of olie gefruit; daarna als de uien bijna gaar zijn, maakt men de trassi met wat water fijn en voegt het met het asemwater en het kopje lauw water bij de gebraden kruiden; vervolgens doet men hier de vier lepels rauwe petis bij en roert erin, tot de petis versmolten is. Daarna doet men er de djeroek poeroet en salambladeren bij, laat dit alles goed koken, voegt er dan de santen bij en laat alles hierin koken, tot de olie eruit komt. Benodigdheden allerlei soorten fijngesneden groenten uien lomboks 1 lepel ketoembar 1/2 lepel djinten 1 theelepel peper enige schijfjes fijngesneden laos enige schijfjes fijngesneden kentjoer 1 theelepel trassi 2 lepels fijngesneden knoflook 5 gepofte kemiries 1/4 geraspte klapper 2 theelepels zout santen kentel van 1/2 klapper asemwater of water naar smaak Bereiding De groenten worden eerst heel fijn gesneden en met wat zout gaar gekookt. Vervolgens braadt men afzonderlijk de fijngesneden uien, knoflook, en laos, bruin, en voegt er daarna de fijngesneden lomboks bij. De overige kruiden stampt men bij elkander fijn, braadt ze afzonderlijk met de geraspte klapper, voegt hier de santen bij, vervolgens de gekookte groenten en laat dit alles samen opkoken. Ten laatste voegt men, vóór het opdienen, de gebraden uien en laos, en eindelijk het asemwater of water bij. J t Xu. v b2--4 </2 o«m*/ 2^O t r\ h Benodigdheden allerlei soorten van groenten, bijvoorbeeld fijngesneden reboeng bidji katjang merah katjang pandjang boontjes timbool terong merah, enz. 3 lepels fijngesneden laos 2 eetlepels fijngesneden lombok merah 2 theelepels rauwe trassi 2 theelepels zout 5 stuks kemiries 20 stuks groene kleine lomboks 10 stuks groene lomboks zonder pitjes 6 a 7 fijngewreven rode lomboks zonder pitjes Bereiding De groenten worden eerst bijna gaar ge kookt; de groene lomboks, heel of gesneden, mede gaar gekookt. De kemiries worden uit gehaald en met de boemboes fijngestampt. Daarna kookt men alles samen op en worden de fijngewreven rode lomboks erdoorheen geroerd. iTr^o jou- Moesson #4 oktober 2013.indd 35 a /ru w oktgber 2013 35 y. /TV y 25-09-13 15:00

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2013 | | pagina 35