Sambal pelts
Saoer gado-gado Saoer tedeh md.
groenten en tjobé
'M M
T'
sambal met garnalenpasta
gekrulde gemengde
groenteschotel
gestoofde groenten met kleine
lomboks
Jyt
- ft
CULINAIR
Benodigdheden
4 lepels rauwe petis oedang
3 lepels fijngesneden uien
2 fijngesneden teentjes knoflook
2 fijngesneden lomboks
1 lepel fijngesneden temoe koentji
1 theepelfijngesneden laos
1 theelepel fijngesneden djahé
1 1/2 lepel fijngesneden sereh
2 theelepels trassi
een weinig suiker naar smaak
1 of meer kopjes asemwater
2 djeroek poeroetbladeren
1 salamblad
zout
een kopje santen
een kopje warm water
boter
klapperolie
Bereiding
Bovengenoemde kruiden met uitzondering
van de petis, trassi, lomboks, de djeroek
poeroet en salambladeren, worden fijn
gestampt en in goed boter of olie gefruit;
daarna als de uien bijna gaar zijn, maakt
men de trassi met wat water fijn en voegt
het met het asemwater en het kopje lauw
water bij de gebraden kruiden; vervolgens
doet men hier de vier lepels rauwe petis bij
en roert erin, tot de petis versmolten is.
Daarna doet men er de djeroek poeroet en
salambladeren bij, laat dit alles goed koken,
voegt er dan de santen bij en laat alles hierin
koken, tot de olie eruit komt.
Benodigdheden
allerlei soorten fijngesneden groenten
uien
lomboks
1 lepel ketoembar
1/2 lepel djinten
1 theelepel peper
enige schijfjes fijngesneden laos
enige schijfjes fijngesneden kentjoer
1 theelepel trassi
2 lepels fijngesneden knoflook
5 gepofte kemiries
1/4 geraspte klapper
2 theelepels zout
santen kentel van 1/2 klapper
asemwater of water naar smaak
Bereiding
De groenten worden eerst heel fijn gesneden
en met wat zout gaar gekookt. Vervolgens
braadt men afzonderlijk de fijngesneden
uien, knoflook, en laos, bruin, en voegt er
daarna de fijngesneden lomboks bij. De
overige kruiden stampt men bij elkander
fijn, braadt ze afzonderlijk met de geraspte
klapper, voegt hier de santen bij, vervolgens
de gekookte groenten en laat dit alles samen
opkoken.
Ten laatste voegt men, vóór het opdienen,
de gebraden uien en laos, en eindelijk het
asemwater of water bij.
J t Xu. v b2--4
</2 o«m*/ 2^O t
r\ h
Benodigdheden
allerlei soorten van groenten, bijvoorbeeld
fijngesneden reboeng
bidji katjang merah
katjang pandjang
boontjes
timbool
terong merah, enz.
3 lepels fijngesneden laos
2 eetlepels fijngesneden lombok merah
2 theelepels rauwe trassi
2 theelepels zout
5 stuks kemiries
20 stuks groene kleine lomboks
10 stuks groene lomboks zonder pitjes
6 a 7 fijngewreven rode lomboks zonder
pitjes
Bereiding
De groenten worden eerst bijna gaar ge
kookt; de groene lomboks, heel of gesneden,
mede gaar gekookt. De kemiries worden uit
gehaald en met de boemboes fijngestampt.
Daarna kookt men alles samen op en worden
de fijngewreven rode lomboks erdoorheen
geroerd.
iTr^o
jou-
Moesson #4 oktober 2013.indd 35
a /ru w
oktgber 2013 35
y. /TV y
25-09-13 15:00