RjjStfm
met Couperus
Lu%maM
CULINAIR
gebakken sambal
CULINAIR
De Indische rijsttafel duikt in
Couperus' werk overal op. In De
stille kracht natuurlijk, maar ook
in De boeken der kleine zielen en
in Metamorfoze - zijn autobiogra
fische roman uit 1897. De schrijver
en zijn personages waren dan
ook echte fijnproevers. Historica
José Buschman verzamelde de
lievelingsgerechten van de schrij
ver, die overigens niet alleen uit
de Indische dapoer komen, maar
ook uit de Franse cuisine en de
Italiaanse cucina.
Couperus Culinair
Door José Buschman
Bas Lubberhuizen: 176 pagina's
(gebonden)
ISBN: 9059373375
Prijs: 29,95
Benodigdheden
10 gepofte lomboks
8 kemiries
1 theelepel gebrande trassi
1 theelepelzout
2 a 3 lepels asemwaterof water
2 djeroek-poeroetbladeren
boter
klapperolie
Bereiding
De lomboks worden met de kruiden
(behalve de bladeren) fijngestampt, de
kemiries worden daartoe eerst uitge
haald, daarna met boter of olie opgebra-
den, tot alles bijna droog is; daarna voegt I
men het water of asemwater bij met de j
djeroek-poeroetbladeren, en laat dit nog J
eens samen braden tot de olie eruit komt.
In de ijskast is deze sambal twee weken
1
houdbaar. i
Moesson mag vier exemplaren
weggeven van het heerlijke kook
boek Couperus Culinair. Mail voor
14 oktober naar redactie@moes-
son.com of stuur een kaartje naar
Moesson, postbus 2074, 3800
CB Amersfoort, ovv Couperus
Culinair. Vergeet uw adresgege
vens niet!
36 Moesson
Moesson #4 oktober 2013.indd 36 f®}- 25-09-13 15:00