Ik bel aan bij een deur langs de Delftse gracht het Rietveld, met daarop meerdere huisnummers, en kom terecht in een steegje. Aan het eind en achter een bamboe schutting, bevindt zich een stadstuin in de sfeer van de Gordel van Sma ragd: een muurschildering van een sawa siert de tuin, er staan gezellig gedekte tafeltjes met batikkleden en een betjak in de hoek. Welkom bij smaakstudio Sawa, de meest verborgen Indonesische eetgelegenheid van Delft. Betty van Bokhoven-van Enst (Jakarta, 1953) en schoonzoon Allard Sieburgh (Gro ningen, 1971) ontwikkelen, testen en creëren hier hun gerechten. De drie dochters met aanhang - Mira, Gini, Chris, Ingrid en Jeroen - helpen per toerbeurt een handje tijdens de zogenaamde 'aanschuiftafels'. En ook zussen, broers, neefjes en nichtjes zijn altijd bereid te helpen. Gemiddeld één keer per maand ontvang ik een mail van Betty met daarop de nieuwe data voor de aanschuiftafels van die maand. Bij mooi weer wordt in de tuin gegeten, en anders binnen in het eenvoudige, maar o zo gezellige benedenhuis. Het is echt aanschui ven, en samen genieten van de Indische ver rassingen die ons worden voorgeschoteld. Betty, dochter van een Indo-Ambonese vader en een Ambonese moeder, kwam in 1956 op driejarige leeftijd met de Willem Ruys naar Nederland. Sinds jaar en dag is ze bezig met de Indonesische kookkunst. In Indonesië hielp zij, zodra ze kon lopen al, de oppas die met haar kaki lima gado-gado verkocht. En op de Willem Ruys stond zij als klein meisje elke avond in de keuken te kijken naar alles wat daar gebeurde. Betty stond bekend om de kookworkshops die ze vanaf 1986 gaf. Daarnaast kookte ze Indonesisch voor diverse multinationals. In 2003 begon ze samen met Allard Indonesisch eethuisje50 in haar nieuwe woning op de Markt nummer 50 in Delft. Het werd een groot succes, maar toen ze na een jaar of zeven wilden uitbreiden, bleek de ruimte te beperkt. Betty's echtgenoot Herman besloot het oude pakhuisje van zijn vader om te bouwen tot smaakstudio. Zo ontstonden twee jaar geleden de 'aanschuiftafels'. Alleen op uitnodiging van Betty en Allard kan men zich aanmelden. Keer op keer zijn de avonden volgeboekt met trouwe gasten en via hen ook steeds weer nieuwe liefhebbers van de Indonesische kookkunst. De samenwerking tussen moeder en schoon zoon is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Deze ontstond niet lang na een familie-eten tje in restaurant de Zwethheul waar Allard toen werkte. Betty was zeer onder de indruk van de manier van werken van deze gepas- 32 Moesson Moesson #5 november 2013.indd 32 23-10-13 17:59

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2013 | | pagina 32