Traditie mi
een twist
My my roots,
my toskJ
CULINAIR
'Jongen, waar ben jij toch mee bezig?'
zuchtte zijn moeder toen ze zag hoe hij in
de oven plakjes spekkoek liet drogen om ze
krokant te maken. Maar lekker dat ze het
eenmaal vond toen ze het had geproefd. Of
neem de verbaasde gezichten van mensen
als ze zijn wonderlijk eenvoudige appel
met-spekkoek-taart proeven. Dan kan Erik
Westra zijn geluk niet op. Je kunt je eigen
draai aan de Indische keuken geven, zonder
meteen alle Indische tradities overboord te
gooien. Daarom heet bij hem een spiegelei
gewoon nog tjeplok. En schrijft hij soesoe
in de oude spelling. Erik Westra is een echte
Indo en dat kun je lezen op zijn culinaire
internetblog PINDAAS!, een knipoog naar
het Engelse peanuts, wat gemakkelijk be
tekent. Waarmee hij wil zeggen: om lekker
Indisch te koken hoef je echt niet uren in de
keuken te staan. Samen met zijn Italiaanse
compagnon Franco Palomba runt hij het
Delftse etablissement Plan B, dat bestaat uit
een ijssalon, wijnbar en Indonesisch eetcafé
ineen. Vandaar dat je op de kaart bij Plan
B net zo gemakkelijk naast een Indische
daghap gerechten aantreft als een pastei
tje rendang, een broodje babi pangang of
rozenijs, gemaakt van stroop soesoe.
Voor hun likeur Sayah lieten Marc Piepelen-
bosch en Menno Kleijweg, twee Indische
vrienden uit Rotterdam, zich inspireren door de
vertrouwde smaak van spekkoek. Trots zijn op
je Indische afkomst en dat ook uitdragen. Laat
je zien! Dat is de boodschap van het duo. En het
moet gezegd, eenmaal geproefd en de glimlach
verdwijnt voorlopig niet van je gezicht.
Voor verkooppunten: zie www.sayah.nl
DULerurug 13, 4011 i~l uen l
telefoon: 015 2124533
www.planbdelft.nl
36 Moesson
Moesson #6 december 2013.indd 36 -fef 30-11-13 09:44