SornM geneng. Men
Aam. genoog.
Oerap
Voor 4 personen
Voor 4 personen
Voor 4 personen
Benodigdheden
6 eieren
1 ui, gesnipperd
Scheutje zonnebloemolie
1 teentje knoflook, fijngesneden
1 rode peper (fijngesneden en zonder zaad en
zaadlijsten
1 groene peper (fijngesneden en zonder zaad
en zaadlijsten)
0,5 cm trassi
1 theelepel koenjit
1 theelepel gepofte en geraspte kemirienoot
1-2 theelepels sambal oelek
200 gram petehbonen
250 gram garnalen
1 eetlepel santen
1/2 blokje kippenbouillon
1 stukje serehstengel, gekneusd
1 salamblad
0,5 centimeter laos, fijngesneden
Bereiding
Fruit de ui in wat zonnebloemolie in de wad
jan. Voeg de knoflook, pepers, trassi, koenjit,
kemirinoot, sambal oelek en petehbonen toe.
Fruit zachtjes aan totdat de geuren vrijko
men. Voeg dan de garnalen, gepelde eieren,
santen, kippenbouillon, sereh, salamblad en
laos toe. Laat nog 5 minuten stoven, als de
santen glad is, is het gerecht klaar.
Benodigdheden
400 gram kipkluifjes
100 gram assempasta
2 eetlepels ketjap
1 mespuntje zout
100 gram tapiocameel
Zonnebloemolie om in te frituren
Bereiding
Marineer de kip bij voorkeur een dag van te
voren in de assem, ketjap en het zout.
Wentel de kipkluifjes de volgende dag door
het meel, zodat ze helemaal bedekt zijn.
Verhit de zonnebloemolie in de wadjan om
mee te frituren. Verwarm het tot een graad
of 180 of test met een druppel bloem of wat
meel of de olie begint te borrelen, want dan
kunnen de kipkluifjes erin. Frituur ze in kleine
porties in 4 minuten gaar en goudbruin.
Benodigdheden
3 eetlepels geraspte kokos
1/2 witte kool, in reepjes
200 gram sperzieboontjes, schoongemaakt
1 rode peper
1 teen knoflook
1 eetlepel suiker
1 mespunt zout
0,5 cm trassi
0,5 cm kentjoer, geraspt (of 1/2 theelpel
kentjoerpoeder)
Bereiding
Maak de gedroogde kokos weer lekker door
het samen met 1 eetlepel water vochtig te
maken en te stomen. Doe het in een plastic
boterhamzakje, knoop dicht en stoom 10
minuten in een stoompan of mandje. Kook
ondertussen de witte kool en de sperzie
boontjes eventjes. Ze moeten knapperig
blijven! Wrijf de kruiden samen met de ge
stoomde kokos tot een mooie boemboe fijn
in de oelekan. Als je de oerap niet te heet wilt
maken, verwijder dan de pitjes en zaadlijsten
uit de lombok. Meng de boemboe met de
afgekoelde groenten en serveer hem koud
als een salade.
CULINAIR
februari 2014 37
Moesson #8 februari 2014.indd 37
31-01-14 12:58