Even bellen met...
Danny Jansen
o'V-
•hP kP
Familie zoekt foto
o
De vijf winnaars die met een introducé de boekpresentatie
van het Java van Bloem mochten bijwonen en een gesig
neerd exemplaar mee naar huis kregen zijn: Lorenzo Don
ker, Don Böckman, D. Hooikaas, Anna Gagliardi en Gwenn
Prang-Alt. Gefeliciteerd! De winnaars van Henk Harcksens
Liefde als ruwe diamant zijn: M. Huijsman-Engelberts, J.
Gersen-Severijns, Ita de Gruiter, Rick Pagie en Lijda van der
Wiel. Veel leesplezier!
VAN BLOEM
LIEFDE AL» H UE DIAMANT
HET
Een paar jaar geleden kreeg Moesson een telefoontje van René Pattiwael.
Hij was al oud, vertelde hij, en bezat een aantal fotoalbums waarvan
hij eigenlijk niet wist wat er na zijn dood mee moest gebeuren; familie
had hij niet meer. Bovendien wist hij niet goed welke families er nu op
de foto's stonden. Of wij ervoor konden zorgen? Natuurlijk kon dat en
Moesson haalde de albums bij hem op. Eind 2013 kregen we een mail van
Jeanette Wolff. Of we de fotoalbums van meneer Pattiwael nog hadden?
De oma van René Pattiwael en de overgrootmoeder van Jeanette Wolff
waren namelijk zussen en in het kielzog van Jeanette Wolff kwamen de
families Willemz en Van Heeteren. Allemaal konden ze niet wachten de
albums met hun voorouders te zien. Meneer Pattiwael was erg blij met
zijn nieuw gevonden familie, maar erg lang kon hij er niet van genieten, hij
stierf onlangs. Maar de albums zijn inmiddels weer terug waar ze horen.
Bij hun familie.
De. albums Van Heué. PattuWaex
Met zijn TV-programma
Grenzeloos koken Azië op de
culinaire zender 24Kitchen wil
Danny Jansen (34) zijn kijkers
enthousiast maken voor de
Hoe gaat-ie?
Goed. Nog even een paar
opnamen in de studio en dan
ga ik naar Japan en Bali.
Leuk. Wat ga je daar doen?
Foto's maken voor mijn
nieuwe kookboek dat later dit
jaar uitkomt. En Bali wordt
ook een beetje vakantie.
Ben je al eerder in Indonesië geweest?
Dit wordt de eerste keer. Vind je dat gek?
Nee hoor. Waarom? Maar ik wil je eigenlijk iets anders
vragen. Laatst hadden we een berichtje over jou op onze
Facebook-pagina geplaatst en daar reageerden een paar
lezers heel fel op. Ze stoorden zich aan jouw manier van
koken.
Ja, die reacties krijg ik vaker uit de Indische hoek. Aller
eerst, heel tof dat ze kijken. Maar ik herken het wel. Mijn
eigen tantes reageren ook zo. Laatst had ik rendang ge
maakt en die was ik op een nieuwe wijze aan het testen.
Zegt mijn tante: 'Adoeh, dat doe je toch niet in je rendang!'
Jij geeft je eigen draai aan bestaande recepten?
Ik zeg altijd maar: een recept is een leidraad voor je eigen
inspiratie. Die recepten zijn van generatie op generatie
overgegaan. Neem de sambal goreng boontjes van mijn
oma. Die boontjes waren niet groen meer, daar zat geen
vitamine meer in. Helaas is mijn oma er niet meer, maar ik
zie dat soort dingen nog regelmatig terug bij mijn familie.
En dan denk ik: dat hoeft helemaal niet.
Want?
Ik kijk anders naar Indische gerechten dan mijn tantes.
Vanaf mijn veertiende al werk ik in de keuken; ik heb in
sterrenrestaurants gewerkt. Vanuit die culinaire blik wil ik
te werk gaan.
Iemand schreef op Facebook: Danny is een nep-Indo.
Haha, dat moet ik wel een beetje toegeven. Alhoewel, als
je mij zondag op slippers in mijn trainingsbroek door het
huis ziet lopen, of mij dinsdags en vrijdags badminton ziet
spelen, dan ben ik helemaal geen nep-Indo hoor. Daarom
ben ik blij dat je nu belt. Ik vind het wel fijn dat ik mijn
kookstijl aan Indische mensen kan uitleggen. Waarom ik
doe wat ik doe en waarom ik daar achter sta.
Zullen we daar een volgende keer dieper op ingaan als je
terug bent van je reis?
Lijkt me een prima plan. Afgesproken!
(RICCI SCHELDWACHT)
Aziatische keuken.
8 Moesson
Moesson #9 maart 2014indd 8
28-02-14