SomM peteh
(sambal met peteh-bonen)
32 Moesson
Moesson #12 juni 2014.indd 32 {©)- 23-05-14 10:43
een tjobek of maal ze zeer
de foodprocessor; voeg
n het ui-knoflookmengsel.
Je boemboe toe en fruit
icht. Los de assem op in
ater en doe hem in de pan.
de petéhbonen af, halveer
voeg ze toe. Laat het geheel
Ingrediënten
1 grote ui
3 teentjes knoflook
15 rode lomboks
1/2 dl zonnebloemolie
1 theelepel assem
1/2 dl water
100 g petéhbonen (diepvries)
Boemboe
2 blaadjes salam
2 blaadjes djeroek poeroet
1 plakje laos van 2 cm
3 theelepels trassi
3 theelepels suiker
zout naar smaak
Bereiding^
Pel de ui en knoflook en snijd de
ui in stukken. Was de lomboks,
haal de steeltjes eraf en snijd
de lomboks in stukken. Wrijf
de ui en knoflook fijn in een
tjobek of maal ze zeer fijn in
een foodprocessor. Verhit de
zonnebloemolie in een wadjan
en fruit het ui-knoflookmengsel
licht. Wrijf de stukken lombok
fijn in een tj
fijn in
toe aan
Voeg de
alles licht. Los
het water en doe
Spoel de petéhbonen
ze en voeg ze toe. Laat het
10-15 minuten sudderen, tot het
water is verdampt. Laat alles
goed afkoelen en verwijder dan
de salam, djeroek poeroet en
laos. Maak een glazen pot goed
schoon met heet water en doe
de afgekoelde sambal erin. Sluit
de pot goed af en haal er telkens
met een schone lepel uit wat
u nodig heeft. De sambal is in
de koelkast ongeveer 1 maand
houdbaar.