Sambals van Ciska
Sambal tjabé hMjau
SAMBALS
- rMlui
0
0
Neem nu een jaarabonnement
op Moesson en krijg Sambals
en sauzen uit de Indonesische
keuken gratis en voor nèks!
Bezoek ons op de Tong Tong
Fair, stand 1262!
Op 30 mei kookt Cisca in
onze stand!
34 Moesson
Moesson #12 juni 2014.indd 34
23-05-14 1044
P.icLa 'P.rpcc
Tot nu toe schreef Ciska Cress een
stuk of twintig kookboeken en de
trouwe Moesson-abonnees kennen
haar natuurlijk ook van haar jarenlange
een beetje warme rijst en wat zout,
waarna ze alle drie een lepel kregen en
om beurten een hapje van deze hete
lekkernij namen. Wat een zelfkastijding,
kookrubriek in Moesson. Koken is Ciska's maar wat ontzettend lekker!
lust en leven. Wanneer haar moeder
vroeger sambal maakte, stond de kleine
Ciska samen met haar zus en broer Sambals sauzen
te popelen om de tjobek te kunnen uit de Indonesische keuken
bemachtigen. Want wanneer de sambal Door Ciska Cress
klaar was, bleef er altijd wel wat sambal De Lantaarn: 97 pagina's (gebonden)
in achter. Die werd dan gemengd met ISBN: 978 94 6188
UIT DE TNDONESTSCI I^KEUI^IS
CULINAIR
(groene sambal)
Ingrediënten
10 groene lomboks
2 groene tomaten
5 sjalotten
5 teentjes knoflook
1 dl zonnebloemolie
2 theelepels trassi
2 theelepels suiker
zout naar smaak
Bereiding t
Verwarm een stoompan ongeveer 10
minuten voor. Was de lomboks en haal de
steeltjes eraf. Was de tomaten. Doe alles
héél in de stoompan en laat de lomboks
en tomaten ongeveer 10 minuten stomen.
Haal ze eruit en laat ze afkoelen. Pel de
sjalotten en knoflook en wrijf beide fijn in
een tjobek. Snijd de lomboks en tomaten
in stukjes, voeg ze toe en wrijf alles weer
fijn (of gebruik een foodprocessor). Verhit
de zonnebloemolie in een wadjan en fruit
het mengsel licht. Voeg de trassi, de suiker
en zout naar smaaktoe en fruit alles nog
kort. Laat het op een laag vuur ongeveer 15
minuten sudderen, tot de olie boven komt
drijven. Laat de sambal afkoelen. Maak een
glazen pot goed schoon met heet water en
doe de sambal erin. Sluit de pot goed af en
haal er telkens met een schone lepel uit wat
u nodig heeft. De sambal is in de koelkast
I '1" «t- 'jf f
ongeveer 1 maand houdbaar.