Oedang pdeh Moeders recepten Rest/amant. Frederik Special voor Moesson-lezers Indisch Restaurant Benodigdheden 1/2 kilo gepelde Black Tiger garnalen 2 daoen salam 2 plakjes laos 3 rode lombok fijnmalen 100 gr petehbonen 1grote ui 2 teentjes knoflook 1 eetlepel suiker 1/2 theelepel zout scheutje olie Bereidingswijze Blancheer de garnalen in gekookt water. Laat ze vervolgens uitlekken. Braad de fijngesneden ui en knoflook, de daoen salam en laos even aan in olie. Doe daarna de petehbonen, fijngemalen lomboks, zout peper en garnalen erbij. Raden Saodah Wangsaredja, de Soendanese moeder van Elly Thoral, overleed toen Elly 13 jaar oud was. Haar vader, opgeleid als politiecommandant aan de politieschool van Soekaboemi, wilde daarna niets meer van Indië weten. Kijk vooruit, niet achterom, hield hij zijn kinderen in Nederland voor. Elly raakte daardoor verwijderd van haar Indische afkomst. Maar het bloed kruipt waar het niet kan gaan. Als vrijwilligster in Huize Raffy werd ze geraakt door de bewoonsters en hun aandoenlijke verhalen. Ze herkende veel. Op haar 50ste ging ze voor het eerst naar Indonesië. Indisch koken voor de eigen familie deed ze altijd al. Met haar moeders recepten, die haar oudere zus had bewaard. In mei van dit jaar nam Elly, met haar man als stille kracht op de achtergrond, de bekende Toko Frederik in Den Haag over. Niet alleen als restaurant, maar ook als ontmoetings plek. Plannen zijn er voor een cultureel platform om de Indische cultuur in ere te houden. Zodat ze die zelf weer kan doorgeven aan haar eigen dochters. Frederikstraat 231 2514 LC DEN HAAG 070-3603125 www.toko-frederik.nl ic-n spec gmdo me Cf,*. c, SCwo-rg-, Moesson-lezers die bij Toko Frederik komen eten krijgen gratis een heerlijke tjendol, en een kopje koffie met spekkoek! 38 Moesson Moesson #2 augustus 2014_V4.indd 38 24-07-14 00:01

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2014 | | pagina 38