Oedang pdeh
Moeders recepten
Rest/amant. Frederik
Special voor Moesson-lezers
Indisch Restaurant
Benodigdheden
1/2 kilo gepelde Black Tiger garnalen
2 daoen salam
2 plakjes laos
3 rode lombok fijnmalen
100 gr petehbonen
1grote ui
2 teentjes knoflook
1 eetlepel suiker
1/2 theelepel zout
scheutje olie
Bereidingswijze
Blancheer de garnalen in gekookt water.
Laat ze vervolgens uitlekken. Braad de
fijngesneden ui en knoflook, de daoen
salam en laos even aan in olie. Doe daarna
de petehbonen, fijngemalen lomboks, zout
peper en garnalen erbij.
Raden Saodah Wangsaredja, de Soendanese moeder van
Elly Thoral, overleed toen Elly 13 jaar oud was. Haar vader,
opgeleid als politiecommandant aan de politieschool van
Soekaboemi, wilde daarna niets meer van Indië weten.
Kijk vooruit, niet achterom, hield hij zijn kinderen in
Nederland voor. Elly raakte daardoor verwijderd van haar
Indische afkomst. Maar het bloed kruipt waar het niet
kan gaan. Als vrijwilligster in Huize Raffy werd ze geraakt
door de bewoonsters en hun aandoenlijke verhalen. Ze
herkende veel.
Op haar 50ste ging ze voor het eerst naar Indonesië.
Indisch koken voor de eigen familie deed ze altijd al. Met
haar moeders recepten, die haar oudere zus had bewaard.
In mei van dit jaar nam Elly, met haar man als stille kracht
op de achtergrond, de bekende Toko Frederik in Den Haag
over. Niet alleen als restaurant, maar ook als ontmoetings
plek. Plannen zijn er voor een cultureel platform om de
Indische cultuur in ere te houden. Zodat ze die zelf weer
kan doorgeven aan haar eigen dochters.
Frederikstraat 231
2514 LC DEN HAAG
070-3603125
www.toko-frederik.nl
ic-n spec
gmdo me
Cf,*.
c, SCwo-rg-,
Moesson-lezers die bij Toko Frederik komen eten
krijgen gratis een heerlijke tjendol, en een kopje
koffie met spekkoek!
38 Moesson
Moesson #2 augustus 2014_V4.indd 38
24-07-14 00:01