Als echte Indische
jongen heeft Jeff
Keasberry een passie
voor eten, die hij graag
met anderen deelt. In
zijn nieuwe kookboek
spat het enthousiasme
van de pagina's.
Indische slag
CULINAIR
Door Ricci Scheldwach
Fotografie Jeff Keasberry
Jeff Keasberry is een man met een missie.
Zijn onlangs verschenen kookboek De nieuwe
Indische keuken is meer dan een verzame
ling recepten alleen, maar een boek met
een boodschap. Een gedachte. Een filosofie.
Erkenning van de Indische keuken als een
eigen culinaire stroming is wat hij nastreeft.
Door de essentie ervan bloot te leggen. Want
wie de basis van de Indische keuken begrijpt,
snapt ook ons diepgewortelde verlangen naar
Indo soulfood. 'De Indische gemeenschap zou
best wat trotser mogen zijn op haar eigen
keuken, die we niet moeten verwarren met de
Indonesische keuken', zegt Jeff.
Goedbeschouwd is de Indische keuken een
van de eerste fusionkeukens. De vrucht van
een eeuwenoude samensmelting van Euro
pees en Indonesisch. Met hun trek naar de
Oost namen de Europeanen ook hun eetge
woonten mee tot in kokki's dapoer, wat leidde
tot Indische evergreens als frikadel pan, pastei
toetoep en rijst met erwtensoep en sambal.
Op haar beurt adopteerde de Indo-Europese
gemeenschap de plaatselijke - lees inlandse -
bereidingswijze van voedsel door het gebruik
van exotische kruiden en specerijen.
oktober 2014 33
Moesson #4 oktober 2014.indd 33
26-09-14