Column Patricia Jacob Klepon y Mijn oom Herbert lijkt zo uit een sprookje te zijn gelopen. Deze tachtigplusser van 1 meter 55 heeft grijs-blauwe ogen en een stem a la Maria Callas. Hij is immer vrolijk en nimmer verlegen. Of hij nou in de McDonalds, een ziekenhuis of de Appie is, hij strooit altijd met babbels, grapjes en schouderklopjes. Iedereen die 'Herbie' ontmoet, valt voor hem. De loempiaverkoopster in de buurt geeft hem al jaren gefrituurde garnalen met zoet-zure saus cadeau. Een Hindoestaanse kennis van een kennis verwent hem maandelijks met kip kerrie, kou senband en aardappels. Is hij grieperig, dan komt zijn vriendin Nazira langs met een pan harira, Marokkaanse linzensoep. Hij eet het met zijn zelfgemaakte sambal oelek. Of de sambal badjak extra heet die ik voor hem meeneem uit Amsterdam. Oom Herbert is gek op cadeaus krijgen én geven. Toen ik op kamers ging, vertelde ik hem dat ik een tv wilde kopen. Kort daarna gaf hij me een gloednieuwe Philips-tv. Zijn eigen tv, zo bleek later. Toen mijn fiets was gestolen, gaf hij me een nieuwe, eentje met een glimmende boekenstandaard voorop. Ik had er met gemak De Grote Bosatlas op kunnen zetten. Pas hadden we het over de dag dat hij klepon voor mij had gemaakt. 'Eén hap en de goela djawa zat overal, op de muur, op je kleren. Je begon te huilen, heel hard.' Tja, hoe kon ik nou weten dat er stroop in zat? Ik was zeven en had nooit eerder klepon gegeten. Bij de gedachte aan mijn misstap moest Herbie weer grinniken. De week daarna gaf hij me een plastic tas met ketanmeel, geraspte kokos en andere klepon-ingediënten. Er zat ook een 'recept' bij: een opsomming van ingrediënten en handelingen. Hoeveelheden, verhoudingen, ho maar. Koken doe je immers op gevoel. Kijk oom Herbert, dit is het resultaat (na twee mislukte pogingen, veel gemopper, gepiel en geklieder). Eentje proberen? Patricia Jacob is culinair journalist en blogger. Op www.amsterdambitestodiefor.nl beschrijft zij de beste pittige, hartige en zoete hapjes van haar woonplaats Amsterdam. november 2014 43 Moesson #5 november 2014.indd 43 31-10-14 11:50

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2014 | | pagina 43