Iedereen zei altijd al: CULINAIR Waarom ga je niet voor jezelf beginnen? De positieve reacties en een gunstige vertrek- regeling waren het laatste duwtje in de rug voor Paul Hartman om nu écht de stap te zetten. 'Ik heb 34 jaar binnen gezeten, het was tijd om naar buiten te gaan.' De hele familie Hartman helpt mee, maar zoon Samuel (23) heeft een grote rol. Hij regelde het logo, zorgde voor de website en doet de marketing. De eyecatcher, de Piaggio met Satéboss-logo, is speciaal in Italië geproduceerd. In Nederland is er een op maat gemaakte grill ingebouwd, zodat de Satéboss zijn saté in zijn karretje aan huis kan bereiden en serveren. 'Het moet een beleving zijn, toch? De men- 32 Moesson sen moeten het ruiken, ze moeten het zien en dan proeven. Ik wil de saté brengen zoals het hoort.' Paul bestelt de beste stukken vlees bij speciale leveranciers. Eén dag van tevoren bereidt hij de saté voor in de speciaal ver bouwde en gecertificeerde keuken. Satéboss werkt verantwoord; de bakjes waarin de saté geserveerd wordt zijn biologisch afbreekbaar, de speciale kokosbriketten zijn milieuvrien delijk en alles is tot in de puntjes verzorgd. Ondertussen drijven de geuren van verse saté langzaam in onze richting. Het duurt niet lang voordat de helft van de familie Hartman bui ten om de grill staat. 'Er zijn vrienden van de jongens, die komen alleen maar voor de saté. Meestal is de schaal al leeg voordat ik zelf de mogelijkheid heb om een sateetje te pakken,' zegt Paul met een glimlach. Als de saté babi aan alle kanten geroosterd is, mag Moesson de proef op de som nemen. Bij de eerste hap weet je: er is niets teveel gezegd. Het vlees is sappig en mals, precies goed gaar en smaakt fantastisch. De saté ajam, die later geserveerd wordt, is zo mogelijk nog lekkerder. Iemand zegt: Weet je wat het vervelende is aan deze saté? Je wil niet meer stoppen met eten.' Het geheime recept van de marinade wordt van vader op zoon doorgegeven. Paul leerde van zijn vader hoe hij de lekkerste saté moest maken. 'Mijn vader heeft het weer van zijn vader geleerd. Het is jammer dat hij er niet meer is, pa zou heel trots op me zijn.' Moesson #6 december 2014.indd 32 27-11-14 19:51

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2014 | | pagina 32