Column
Patricia Jacob
Indische kroketten
Bij ons thuis waren de rollen strak verdeeld. Mijn vader, een oud-
KNIL-soldaat, verdiende onze kost als beroepsmilitair. Hij deed nooit
moeilijk over geld, maar stimuleerde mijn moeder juist om méér uit
te geven. Aan nieuwe kleding, een lp van Connie Francis, een ring met
bloedkoraal. 'Toe maar, meid.'
Hoewel geld mocht rollen, hield mijn vader wel graag het overzicht.
Aan het eind van elke maand maakte hij de balans op. Hij zat dan
aan de eettafel tussen de bonnen en facturen. In een rekenschrift
noteerde hij wat er die maand was binnengekomen en wat er was
uitgegaan. Verschreef hij zich, dan verscheurde hij de pagina - ook al
was hij bijna klaar. Zonder een krimp te geven, begon hij daarna weer
helemaal opnieuw.
Dat mijn vader naast zijn werk als kostwinnaar en 'accountant' geen
tijd had om schoon te maken of te koken, vond mijn moeder vanzelf
sprekend. Ik ook, trouwens. Slechts één keer per jaar, meestal rond de
feestdagen, stond hij achter het fornuis. Als het bijna weer zover was,
kondigde hij dat met veel bombarie aan: 'Volgend Weekend... Maak Ik
Ze Weer. Mijn Kroketten.'
Mijn vader is lang geleden overleden, maar hem en zijn kroketten
vergeet ik nooit: smeuïge aardappelpuree, mild gekruid runderge
hakt, ragfijn gesneden selderij. Hij was er altijd uren zoet mee. Wat
hij precies deed? Geen idee. Ik was veel te rakoes om vragen te stellen
over het hoe of wat van zijn receptuur. Ik dacht toen alleen maar:
hier met die dingen. Was hij klaar, dan konden we een heel bataljon
vetmesten. Dagenlang aten we kroketten met sambal - alléén van
Go-Tan - of au naturel. Warm of koud, dat was ons drieën om het
even. De kroketten doken op bij het ontbijt, de lunch, het achtuurjour
naal. Ach, wanneer eigenlijk niet? Bij ons kent eetlust geen tijd. Het is
zoals mijn moeder altijd zegt: 'Indo's zijn zó gemakkelijk.'
Patricia Jacob is culinair journalist en blogger.
Op www.amsterdambitestodiefor.nl beschrijft zij de beste pittige,
hartige en zoete hapjes van haar woonplaats Amsterdam.
december 2014 43
Moesson #6 december 2014.indd 43
27-11-14 19:52