Column Patricia Jacob Indische kroketten Bij ons thuis waren de rollen strak verdeeld. Mijn vader, een oud- KNIL-soldaat, verdiende onze kost als beroepsmilitair. Hij deed nooit moeilijk over geld, maar stimuleerde mijn moeder juist om méér uit te geven. Aan nieuwe kleding, een lp van Connie Francis, een ring met bloedkoraal. 'Toe maar, meid.' Hoewel geld mocht rollen, hield mijn vader wel graag het overzicht. Aan het eind van elke maand maakte hij de balans op. Hij zat dan aan de eettafel tussen de bonnen en facturen. In een rekenschrift noteerde hij wat er die maand was binnengekomen en wat er was uitgegaan. Verschreef hij zich, dan verscheurde hij de pagina - ook al was hij bijna klaar. Zonder een krimp te geven, begon hij daarna weer helemaal opnieuw. Dat mijn vader naast zijn werk als kostwinnaar en 'accountant' geen tijd had om schoon te maken of te koken, vond mijn moeder vanzelf sprekend. Ik ook, trouwens. Slechts één keer per jaar, meestal rond de feestdagen, stond hij achter het fornuis. Als het bijna weer zover was, kondigde hij dat met veel bombarie aan: 'Volgend Weekend... Maak Ik Ze Weer. Mijn Kroketten.' Mijn vader is lang geleden overleden, maar hem en zijn kroketten vergeet ik nooit: smeuïge aardappelpuree, mild gekruid runderge hakt, ragfijn gesneden selderij. Hij was er altijd uren zoet mee. Wat hij precies deed? Geen idee. Ik was veel te rakoes om vragen te stellen over het hoe of wat van zijn receptuur. Ik dacht toen alleen maar: hier met die dingen. Was hij klaar, dan konden we een heel bataljon vetmesten. Dagenlang aten we kroketten met sambal - alléén van Go-Tan - of au naturel. Warm of koud, dat was ons drieën om het even. De kroketten doken op bij het ontbijt, de lunch, het achtuurjour naal. Ach, wanneer eigenlijk niet? Bij ons kent eetlust geen tijd. Het is zoals mijn moeder altijd zegt: 'Indo's zijn zó gemakkelijk.' Patricia Jacob is culinair journalist en blogger. Op www.amsterdambitestodiefor.nl beschrijft zij de beste pittige, hartige en zoete hapjes van haar woonplaats Amsterdam. december 2014 43 Moesson #6 december 2014.indd 43 27-11-14 19:52

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2014 | | pagina 43