PenkM
dagoeng
Loempia Sufiyah
CULINAIR
Frituren in arachideolie
(ca. 12)
aardappelen
(licht kruimig, 800 gr.)
sjalotten (3, heel)
knoflook (3 teentj
mais (ca. 100 gr., mag uit blik)
zout
eieren (2)
lente-ui (2 a 3)
Bereiding
Aardappelen schillen, tot
blokjes snijden, daarna fritu
samen met de sjalotten en
de knoflook tot de aardappel
meegeeft wanneer je een duim
er in drukt. Gefrituurde aardap
pelen, knoflook en sjalotten fijn
(maar niet te fijn, géén puTeel)1
stampen in de tjobek. Daarna
alles in een kom, zout toe
voegen, de eieren, de mais en
de lente-ui, 'balletjes' maken.
(zo'n 12 a 14)
Voor de vellen:
500 gr. bloem
4 eieren
water
teentje knoflook,
fijngesneden
zout
Bereiding
Gustaafs vader was Euro
pees met roots in Indië, zijn
moeder is Javaanse en komt
uit Solo. Gustaaf: 'Ik heb het
recept voor de loempia bij
mijn moeder nagevraagd: zij
maakt altijd haar eigen deeg-
je. Bloem, eieren, knoflook,
zout en voldoende water voor
een niet al te dik beslag in
een kom, goed klutsen. In een
koekenpan beslag kort bak
ken boven matig vuur, als een
Franse crêpe, zodat een dun,
glad en elastisch loempiavel
ontstaat.'
Voor de vulling:
taugé (ca. 400 gr.)
ham (in blokjes, ca. 200 gr.)
lente-ui (4 in dunne ringetjes)
zout
Bereiding
Vulling even fruiten in een
koekenpan tot de taugé net
wat zachter is. Daarna vulling
in het vel vouwen tot een
kleine 'baksteen'. Frituren in
arachideolie.
januari 2015 35
Moesson #7 januari 2015.indd 35 20-12-14 08:5