Column Patricia Jacob Indische macaroni Op mijn schoolfeestjes was het qua hapjes altijd doffe ellende: sloffe Croky-chips, hompen leverworst, in selderijsalade gedrenkte Melba- toastjes. Hoe saai kun je het verzinnen? Net toen ik dacht dat het niet erger kon, rukte halverwege de jaren tachtig 'het groen' op. Van die rauwe bloemkoolroosjes met een yoghurt-kruidendip en bleek- selderijstengels met boursin, geitenkaas of - als je nog meer pech had - schimmelkaas. Wie zulk konijnenvoer serveert, heeft het niet begrepen en moet terug in zijn hok. Als ik één iemand moet noemen die het wél snapt, dan weet ik het wel: tante Evie uit Manado! Als kind stond ik vooraan op al haar feest jes. Er viel dan ook veel te halen. Rotikukus bijvoorbeeld, pandancake en chocoladetaart met rum. 's Avonds kregen we rijst met blado van rundvlees en aardappel. Tussendoor trakteerde mijn tante op Indische macaroni, risolles en Indische huzarensalade. Mijn kaken draaiden overuren. Over die Indische macaroni wil ik het nog even hebben. Beetje tolol misschien, maar ik begrijp iets niet. De meeste Indo's moeten niets van pasta hebben, maar dwepen wel met Indische macaroni. Ik hoor mijn hele leven al dat spaghettislierten, lasagnevellen en strikjes pasta nul smaak hebben. Maar bij macaroni is het opeens 'hoe kleiner het boogje, hoe lekkerder'. Hoezo? Het is hetzelfde deeg, hoor. Als ik Indische macaroni vergelijk met mac and cheese lachen Indo's me uit, want: 'Dat is iets heel anders.' En dat terwijl de basisingre diënten hetzelfde zijn: macaroni, kaas, melk. Mijn familie vindt de Amerikaanse variant 'smerig' en de Indische 'verrukkelijk'. Zit dat verschil tussen bagger en een godenmaaltijd 'm in de hamblokjes? Het snufje nootmuskaat? Is het de combinatie van beiden? Of maakt de schep sambal erbij het verschil? Misschien is het gewoon iets psychisch? Ik ben er nog steeds niet achter. Als ik mijn naaste familie zulke vragen stel, vinden ze dat ik moeilijk doe, 'zoals altijd'. Kunt u het me uitleggen? Patricia Jacob is culinair journalist en blogger. Op www.amsterdambitestodiefor.com beschrijft zij de beste pittige, hartige en zoete hapjes van haar woonplaats Amsterdam. januari 2015 39 Moesson #7 januari 2015.indd 39 20-12-14 09:00

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2015 | | pagina 39