Column
Patricia Jacob
Indische macaroni
Op mijn schoolfeestjes was het qua hapjes altijd doffe ellende: sloffe
Croky-chips, hompen leverworst, in selderijsalade gedrenkte Melba-
toastjes. Hoe saai kun je het verzinnen? Net toen ik dacht dat het niet
erger kon, rukte halverwege de jaren tachtig 'het groen' op. Van die
rauwe bloemkoolroosjes met een yoghurt-kruidendip en bleek-
selderijstengels met boursin, geitenkaas of - als je nog meer pech
had - schimmelkaas. Wie zulk konijnenvoer serveert, heeft het niet
begrepen en moet terug in zijn hok.
Als ik één iemand moet noemen die het wél snapt, dan weet ik het
wel: tante Evie uit Manado! Als kind stond ik vooraan op al haar feest
jes. Er viel dan ook veel te halen. Rotikukus bijvoorbeeld, pandancake
en chocoladetaart met rum. 's Avonds kregen we rijst met blado van
rundvlees en aardappel. Tussendoor trakteerde mijn tante op Indische
macaroni, risolles en Indische huzarensalade. Mijn kaken draaiden
overuren.
Over die Indische macaroni wil ik het nog even hebben. Beetje tolol
misschien, maar ik begrijp iets niet. De meeste Indo's moeten niets
van pasta hebben, maar dwepen wel met Indische macaroni. Ik hoor
mijn hele leven al dat spaghettislierten, lasagnevellen en strikjes
pasta nul smaak hebben. Maar bij macaroni is het opeens 'hoe kleiner
het boogje, hoe lekkerder'. Hoezo? Het is hetzelfde deeg, hoor.
Als ik Indische macaroni vergelijk met mac and cheese lachen Indo's
me uit, want: 'Dat is iets heel anders.' En dat terwijl de basisingre
diënten hetzelfde zijn: macaroni, kaas, melk. Mijn familie vindt de
Amerikaanse variant 'smerig' en de Indische 'verrukkelijk'. Zit dat
verschil tussen bagger en een godenmaaltijd 'm in de hamblokjes?
Het snufje nootmuskaat? Is het de combinatie van beiden? Of maakt
de schep sambal erbij het verschil? Misschien is het gewoon iets
psychisch? Ik ben er nog steeds niet achter. Als ik mijn naaste familie
zulke vragen stel, vinden ze dat ik moeilijk doe, 'zoals altijd'. Kunt u
het me uitleggen?
Patricia Jacob is culinair journalist en blogger.
Op www.amsterdambitestodiefor.com beschrijft zij de beste pittige,
hartige en zoete hapjes van haar woonplaats Amsterdam.
januari 2015 39
Moesson #7 januari 2015.indd 39 20-12-14 09:00