O
De Indische horeca bevindt zich in zwaar weer. Terwijl de Japanse
en Chinese All You Can Eat-restaurants als shiitake's uit de grond
schieten, hebben veel Indische toko- en restauranthouders moeite
het hoofd boven water te houden. Is Indisch eten uit de mode?
Of is er misschien iets anders aan de hand in tokoland?
de Indische he^e
e wVioe-teioor^
Door Sjors Bos
De kokkie van de weduwe van Indië huilt. Zes
Indonesische restaurants sloten de afgelopen
jaren de deuren. Restaurants Sarinah, Bali,
Padang, Djawa, Jimbaran en Bumburumba
waren genoodzaakt de deuren te sluiten. Het
lukte niet meer om de eindjes aan elkaar te
knopen. Restaurant Blauw aan de Javastraat
24 Moesson
Moesson #8 februari 2015.indd 24
was enige tijd dicht en maakte onlangs een
doorstart. En de malaise in toko- en Indisch
restaurantland beperkt zich niet alleen tot
Den Haag. De afgelopen jaren legden gere
nommeerde Indische restaurants er al dan
niet noodgedwongen het bijltje bij neer. In
2012 gaf restaurant Tempo Doeloe in Arnhem
er na 22 jaar de brui aan, toko Soraya uit
Assen sloot onlangs de deuren en zo zijn er
nog vele andere voorbeelden te noemen. The
Raffles uit Den Haag had twee zware jaren
en balanceerde enige tijd op de rand van een
faillissement. Het Haagse Tampat Senang,
met 93 jaar het oudste nog open zijnde Indi-