'Wie vandaag de dag wil overleven
in de Indische horecawereld moet out of
the box durven denken'
LIFESTYLE
sche restaurant van Nederland, is momenteel
verwikkeld in een financiële overlevingsstrijd.
Sommige Indische restaurants zagen de bui
al hangen en sloten eerder al de deuren.
Buiten wachten
Tegelijkertijd: de nummer 1 uit de Toko Top 50
van indoweb.nl, Toko Si Pentje uit Den Haag,
verkocht op 4 januari, de zondag na publi
catie, zijn volledige assortiment uit in één
dag. 'Er stonden zelfs rijen mensen buiten
te wachten', vertelt Ventje Palencaoe op
Omroep West. 'Het leek net IKEA.' Restau
rant Kantjil en De Tijger aan de Spuistraat in
Amsterdam is rond het weekend altijd strak
volgeboekt. En wie rond etenstijd eten wil
kopen bij het afhaalgedeelte Kantjil To Go,
moet niet zelden buiten wachten omdat het
vol staat met mensen die een Indische maal
tijd af komen halen voor thuis of onderweg.
Hmmm batikkleedjes
Aan de ene kant sluiten Indische restaurants
- instituten in de plaats waar ze gevestigd
zijn - noodgedwongen de deuren. Restau
rants die al decennia lang het culinaire
straatbeeld in hun stad bepalen. Hoe komt
het dat deze restaurants van naam en
faam over de kop gaan, terwijl tegelijkertijd
nieuwe Indische eethuisjes en restaurants
als paddenstoelen uit de grond schieten?
Frank Loef nam drieënhalf jaar geleden
de Zutphense Toko Istimewa Baru over
en transformeerde het tot een moderne
Skal-gecertificeerde biologische toko. Vol
gens hem zouden Indische restaurants en
eethuizen zich moeten realiseren dat lekker
eten alleen niet genoeg is. 'Toen ik deze toko
overnam lagen er bijvoorbeeld batikkleedjes
op de tafels. Dat is leuk als je er mee bent
opgegroeid. Dan heeft het betekenis voor je.
Maar tegenwoordig hebben steeds minder
mensen wat met het sentiment batikkleed
jes. Eigenlijk is het niet meer helemaal van
deze tijd. Mensen komen niet meer per se
voor die sfeer naar een Indisch restaurant',
meent hij.
Agus Hermawan van het Haagse restaurant
Blauw070 deelt die mening: 'Als restaurant
Blauw070 respecteren we het culturele
erfgoed, maar willen ook graag een verbin
ding maken naar de tijd van nu. We hebben
daarom ook geen wajangpoppen in het
restaurant en ook batikkleedjes zal je bij ons
niet tegenkomen. Aan de muur hangt wel
een mooie grote familiefoto van de vorige
eigenaar. Een familiefoto zoals je die bij elke
Indische familie wel ziet staan. Dat is voor
ons de link met de Indische geschiedenis.
Verder vinden we het belangrijk niet in het
verleden te blijven hangen. Bij ons dus niet
alleen gamelan en krontjong op de playlist
maar ook Pharrell Williams en Ed Sheeran.'
Meeveranderen
Wie vandaag de dag wil overleven in de
Indische horecawereld moet out of the box
durven denken. Risico's durven nemen. En
dat gaat soms mis. Daar weet chef-kok
Agus Hermawan alles van. Niet lang nadat
het Algemeen Dagblad het restaurant had
uitgeroepen tot één van de beste restaurants
van Den Haag en het bijna elke avond goed
gevuld was, moest het plotseling de deuren
sluiten. Het Haagse restaurant was gefinan
cierd met geld dat voormalig eigenaar Stefan
Vreugdenburg via een crowdfundingactie
had verzameld. Omdat de inkomsten van
het restaurant aanvankelijk tegenvielen, was
het restaurant niet in staat zijn geldschie
ters terug te betalen. Een faillissement was
het gevolg. Tegenwoordig is het restaurant
onder een nieuwe eigenaar weer geopend.
Hermawan gelooft nog steeds in het con
cept: 'Ik geloof dat je als ondernemer in deze
tijd moet nadenken over wat en wie je wilt
bereiken. Eten is een belangrijk aspect van
de Indische cultuur, maar cultuur verandert
en het is dan ook niet raar dat Indische res
taurants mee veranderen. De mensen komen
niet meer zomaar naar je restaurant. Je moet
zijn waar de mensen zijn. Op social media
dus. Ook Loef van BioToko onderschrijft dat
het belangrijk is om constant op zoek te
blijven naar nieuwe klanten: 'De Albert Heijn
actie waar mensen vorig jaar konden sparen
om met korting uit eten te gaan, heeft ons
uiteindelijk 1.500 nieuwe klanten opgeleverd.
En omdat we één van de weinige biologische
februari 2015 25
Moesson #8 februari 2015.indd 25
30-01-15 17:18