Hoebenjeertoe gekomen om een Indisch restaurant te beginnen?, vragen men sen wel eens aan René. Zonder zijn Indische vriendin had hij dit niet aangedurfd, antwoordt hij dan. René: 'Natuurlijk ga je af op je kok. Maar Grace beschikt over een enorme hoeveelheid expertise en die heb je nodig om alles te kunnen fine tunen, zodat je van de inrich ting, van de service en van de gerechten kunt zeggen: Ja, het klopt.' René Ros is een nuchtere Amsterdammer en een harde werker: Blaer is zeven dagen in de week geopend en doordeweeks kun je er ook lunchen. Dat is uniek. Er zijn maar weinig Indische restaurants in Nederland waar je tussen de middag kunt eten. De lunch beschouwt Blaer als een specialiteit: 'We serveren bijvoorbeeld een salade met een Asian touch', vertelt René. 'Dus je hoeft niet meteen aan de rijst, als je daar een keer geen be hoefte aan hebt. Een salade met coquilles of met pittig rundvlees of gekruide kip of garnalen.' René's vriendin, Grace Robinson, is familie van de legendarische schrijver, activist én Moesson-oprichter Tjalie Robinson (Tjalies moeder Fela Robinson was een zus van Grace' grootvader). Grace: 'Mijn opvoeding is heel belangrijk geweest voor mij. Alles wat ik nu doe en alles wat ik ben, ben ik dankzij mijn ouders. Daar ben ik heel trots op. Als ik vroeger thuis kwam, was het eerste wat mijn moeder vroeg: heb je al gegeten? Die Indische gastvrijheid, die warmte... Als kind vond ik dat vreselijk, maar ik doe het nu zelf! Op onze manier proberen we met Blaer bij te dragen aan het behoud van de Indische cultuur. Toch is Blaer niet voortgekomen uit een ideologisch concept, maar uit de noodzaak om te voorzien in een behoefte, waar bij gerechten er herkenbaar én vernieuwend uitzien. Het oog wil ook wat.' De behoefte is er in 't Gooi. Want na de opening van het restaurant bleken opvallend veel inwoners een band te hebben met Indonesië. Grace: 'Een bijkomende aantrekkingskracht van deze omgeving is dat er veel succesvolle, bekende Nederlanders wonen. Ze komen hier graag, omdat iedereen elkaar wel met rust laat.' Het oeroesen zit Grace in het bloed. Tijdens haar studie was ze gastvrouw voor Pisang Ambon op beurzen in het binnen- en buitenland. Nu heeft ze alweer acht tien jaar haar eigen evenementenbureau. Grace: 'Bij ieder evenement heb je met eten te maken. Het is ons vak om overal op te letten. Iedereen kan een rijsttafel serveren, maar het verschil zit 'm in de details: in de smaak, in de presentatie van de gerechten, in het inte rieur en net dat extra beetje aandacht voor de gast. Ik ben gelukkig met wat ik doe. Iedere avond is voor ons een première. De lat ligt hier hoog. Dat vraagt wat van ons en van onze medewer kers. We houden van de uitdaging. Overdreven formeel zijn we niet. We hebben verschillende soorten stoelen, verschillende soorten tafels, een loungebank. alles net even anders, maar alles even comfortabel. Bij een huwelijksfeest in Blaer bijvoorbeeld, zorgen we voor de hele avond: de menukaarten, het bloemetje, we brengen de cadeautjes voor u naar huis. We gaan veel verder dan alleen het eten. Wij zijn er om de klant te ontzorgen. Het gaat toch om de totale beleving?' Blaer Indonesian Flavors Dorpsstraat 8a 1261 ET Blaricum T 035 - 531 42 05 E info@blaer.nl I www.blaer.nl Openingstijden: Maandag t/m vrijdag: van 10:00 tot 21:00 uur Zaterdag: van 17:30 tot 21:00 uur Zondag: van 14:00 tot 21:00 uur Lazy Sunday Op zondagmiddag 15 februari met live entertainment. februari 2015 33 Moesson #8 februari 2015.indd 33 30-01-15 17:19

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2015 | | pagina 33