Hoebenjeertoe gekomen
om een Indisch restaurant te beginnen?, vragen men
sen wel eens aan René. Zonder zijn Indische vriendin
had hij dit niet aangedurfd, antwoordt hij dan. René:
'Natuurlijk ga je af op je kok. Maar Grace beschikt over
een enorme hoeveelheid expertise en die heb je nodig
om alles te kunnen fine tunen, zodat je van de inrich
ting, van de service en van de gerechten kunt zeggen:
Ja, het klopt.'
René Ros is een nuchtere Amsterdammer en een harde
werker: Blaer is zeven dagen in de week geopend en
doordeweeks kun je er ook lunchen. Dat is uniek. Er zijn
maar weinig Indische restaurants in Nederland waar
je tussen de middag kunt eten. De lunch beschouwt
Blaer als een specialiteit: 'We serveren bijvoorbeeld een
salade met een Asian touch', vertelt René. 'Dus je hoeft
niet meteen aan de rijst, als je daar een keer geen be
hoefte aan hebt. Een salade met coquilles of met pittig
rundvlees of gekruide kip of garnalen.'
René's vriendin, Grace Robinson, is familie van de
legendarische schrijver, activist én Moesson-oprichter
Tjalie Robinson (Tjalies moeder Fela Robinson was een
zus van Grace' grootvader). Grace: 'Mijn opvoeding is
heel belangrijk geweest voor mij. Alles wat ik nu doe
en alles wat ik ben, ben ik dankzij mijn ouders. Daar
ben ik heel trots op. Als ik vroeger thuis kwam, was het
eerste wat mijn moeder vroeg: heb je al gegeten? Die
Indische gastvrijheid, die warmte... Als kind vond ik dat
vreselijk, maar ik doe het nu zelf!
Op onze manier proberen we met Blaer bij te dragen
aan het behoud van de Indische cultuur. Toch is Blaer
niet voortgekomen uit een ideologisch concept, maar
uit de noodzaak om te voorzien in een behoefte, waar
bij gerechten er herkenbaar én vernieuwend uitzien.
Het oog wil ook wat.'
De behoefte is er in 't Gooi. Want na de opening van
het restaurant bleken opvallend veel inwoners een
band te hebben met Indonesië. Grace: 'Een bijkomende
aantrekkingskracht van deze omgeving is dat er veel
succesvolle, bekende Nederlanders wonen. Ze komen
hier graag, omdat iedereen elkaar wel met rust laat.'
Het oeroesen zit Grace in het bloed. Tijdens haar studie
was ze gastvrouw voor Pisang Ambon op beurzen in
het binnen- en buitenland. Nu heeft ze alweer acht
tien jaar haar eigen evenementenbureau. Grace: 'Bij
ieder evenement heb je met eten te maken. Het is ons
vak om overal op te letten. Iedereen kan een rijsttafel
serveren, maar het verschil zit 'm in de details: in de
smaak, in de presentatie van de gerechten, in het inte
rieur en net dat extra beetje aandacht voor de gast. Ik
ben gelukkig met wat ik doe.
Iedere avond is voor ons een première. De lat ligt hier
hoog. Dat vraagt wat van ons en van onze medewer
kers. We houden van de uitdaging. Overdreven formeel
zijn we niet. We hebben verschillende soorten stoelen,
verschillende soorten tafels, een loungebank. alles
net even anders, maar alles even comfortabel. Bij een
huwelijksfeest in Blaer bijvoorbeeld, zorgen we voor
de hele avond: de menukaarten, het bloemetje, we
brengen de cadeautjes voor u naar huis. We gaan veel
verder dan alleen het eten. Wij zijn er om de klant te
ontzorgen. Het gaat toch om de totale beleving?'
Blaer Indonesian
Flavors
Dorpsstraat 8a
1261 ET Blaricum
T 035 - 531 42 05
E info@blaer.nl
I www.blaer.nl
Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag:
van 10:00 tot 21:00 uur
Zaterdag:
van 17:30 tot 21:00 uur
Zondag:
van 14:00 tot 21:00 uur
Lazy Sunday
Op zondagmiddag
15 februari met live
entertainment.
februari 2015 33
Moesson #8 februari 2015.indd 33
30-01-15 17:19