Column Patricia Jacob Ikan peteh Mijn ouders wonden er nooit doekjes om dat de ideale schoonzoon veel in huis moest hebben. Hij moest lief, zorgzaam en gul zijn. Van zelfsprekend had hij een rijbewijs, goede manieren en een vaste baan. Als 'echte man' hield hij van voetbal en John Wayne. Maar bovenal moest hij dwepen met Indisch eten. Immers: wat je eet, zegt wie je bent. En iemand die niet van Indisch eten houdt, is een sukkel, een loser. Wie wenst dat nou voor zijn dochter? Mijn vriend heeft niets met John Wayne, maar in zijn geval is dat geen ramp. Op culinair niveau scoort hij namelijk als een tierelier. Niet zo gek als je bedenkt dat deze belanda zich vaak hardop afvraagt waarom hij in Nederland is geboren. Want: 'Iemand die zo van rijst houdt als ik, hoort in de tropen.' Hij zet zijn tanden graag in verse doerian, smeert overal sambal op en neemt een zak emping mee naar de bioscoop. Ook heeft hij wat met peteh. Hij prijst zelfs de geur ervan. 'Lekker sterk', noemt hij die. Staat er ikan peteh op tafel, dan verslindt hij de ene na de andere boon. Door de souplesse waarmee hij dat doet, ziet mijn familie hem als 'een aanpakker' en 'een avon turier'. Qua peteh is alleen mijn nicht Wiesje zijn meerdere. Zij eet de bonen het liefst rauw. Dat haar Hollandse vriend - inmiddels haar ex - misselijk werd van haar adem, boeide haar niet. Ze at gewoon door. 'Wiesje is dapper', aldus mijn moeder. Pas vroeg ik haar wat daar nou zo heldhaftig aan was. Hij werd er ziek van en zij blies gewoon wéér die verrotte adem in zijn gezicht. Dat was toch a-sociaal? Zeker als je weet dat wetenschappelijk vaststaat dat peteh drie keer sterker ruikt dan rauwe knoflook! 'Ach', zei mijn moeder. 'Ze moeten ons maar nemen zoals we zijn.' Patricia Jacob is culinair journalist en blogger. Op www.amsterdambitestodiefor.com beschrijft zij de beste pittige, hartige en zoete hapjes van haar woonplaats Amsterdam. februari 2015 37 Moesson #8 februari 2015.indd 37 30-01-15 17:19

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2015 | | pagina 37