Sop saw Mor Rode kip CULINAIR Benodigdheden 1 middelgrote Chinese kool 2 eieren 3 eetlepels olie 1 middelgrote ui 3 teentjes knoflook 1% theelepel gemalen peper 1 theelepel zout evt. vetsjin Bereiding Snijd de dikke stronk van de sawi af, en de rest in brede repen van 2 centimeter. Spoel de groenten schoon en laat ze uitlekken. Snijd de ui en knoflook in schilfers en braad ze in de olie lichtgeel. Voeg circa 3 1/2 glas water toe en het zout. Doe hierin de uitgelekte sawi om half gaar te worden. Klop de eieren los en voeg dit bij de kokende soep, gevolgd door de peper en vetsjin. Roer het gerecht eventueel door met een stokje om het rul ler te maken. Het gerecht mag niet te lang koken; de groente moet nog knapperig zijn. Naar verkiezing blondgebakken uischilfers erover strooien. (Uit: Lekker koken van Sabang tot Merauke, Moesson 1972.) 34 Moesson Moesson #9 maart 2015.indd 34 7©+ 27-02-15 10:58 Benodigdheden 1 kilo kip(filets) in stukken gesneden peper en zout 4 teentjes knoflook 1 ui 1 tot 2 lomboks zonder zaadlijsten of 2 eetlepels sambal oelek 1 blokje kippenbouillon 1 theelepel tamarinde of sap van 1 citroen 1 blikje tomatenpuree vingerkootje trassi 4 theelepels suiker 1 serehstengel 2 djeroek poeroetblaadjes olie evt. vetsjin een kopje water Bereiding De kip(filets)in een pan met ruim kokend wa ter kort laten garen en zodra meeste stukken wit kleuren direct met een schuimspaan uit het vocht halen. In een tjobek de ui, knoflook, lombok (of sambal), trassi, suiker, zout (ca. 10 gram) en snufje peper oeleken. Deze boem- boe in wat olie op getemperd vuur aanbak ken en dan de kip(filets) erbij. Voeg tot slot kippenbouillonblok, tomatenpuree, tama rinde, djeroek peroetblaadjes, serehstengel en een kop water toe. Doe het deksel op de pan en laat het geheel op zacht vuur verder garen. Voeg indien nodig extra vocht toe als het te zeer is verdampt.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2015 | | pagina 34