Sop saw Mor
Rode kip
CULINAIR
Benodigdheden
1 middelgrote Chinese kool
2 eieren
3 eetlepels olie
1 middelgrote ui
3 teentjes knoflook
1% theelepel gemalen peper
1 theelepel zout
evt. vetsjin
Bereiding
Snijd de dikke stronk van de sawi af, en de
rest in brede repen van 2 centimeter. Spoel de
groenten schoon en laat ze uitlekken. Snijd
de ui en knoflook in schilfers en braad ze in
de olie lichtgeel. Voeg circa 3 1/2 glas water
toe en het zout. Doe hierin de uitgelekte
sawi om half gaar te worden. Klop de eieren
los en voeg dit bij de kokende soep, gevolgd
door de peper en vetsjin. Roer het gerecht
eventueel door met een stokje om het rul
ler te maken. Het gerecht mag niet te lang
koken; de groente moet nog knapperig zijn.
Naar verkiezing blondgebakken uischilfers
erover strooien.
(Uit: Lekker koken van Sabang tot Merauke,
Moesson 1972.)
34 Moesson
Moesson #9 maart 2015.indd 34 7©+ 27-02-15 10:58
Benodigdheden
1 kilo kip(filets) in stukken gesneden
peper en zout
4 teentjes knoflook
1 ui
1 tot 2 lomboks zonder zaadlijsten
of 2 eetlepels sambal oelek
1 blokje kippenbouillon
1 theelepel tamarinde
of sap van 1 citroen
1 blikje tomatenpuree
vingerkootje trassi
4 theelepels suiker
1 serehstengel
2 djeroek poeroetblaadjes
olie
evt. vetsjin
een kopje water
Bereiding
De kip(filets)in een pan met ruim kokend wa
ter kort laten garen en zodra meeste stukken
wit kleuren direct met een schuimspaan uit
het vocht halen. In een tjobek de ui, knoflook,
lombok (of sambal), trassi, suiker, zout (ca. 10
gram) en snufje peper oeleken. Deze boem-
boe in wat olie op getemperd vuur aanbak
ken en dan de kip(filets) erbij. Voeg tot slot
kippenbouillonblok, tomatenpuree, tama
rinde, djeroek peroetblaadjes, serehstengel
en een kop water toe. Doe het deksel op de
pan en laat het geheel op zacht vuur verder
garen. Voeg indien nodig extra vocht toe als
het te zeer is verdampt.