'Koken zit in mjjn DNA', vertet Hoon Vermin-Book,
terwijl ze de chinese kool in de wok doet.
'Dat kan niemand van me afpakken. Van
mijn oma, Lin Scholte, heb ik geleerd om
op mijn eigen manier te koken. Ik had een
sterke band met haar. Als ik haar kookboeken
tegenkom, koop ik die nog altijd, om aan
vrienden en vriendinnen cadeau te geven. Ze
is in 1997 overleden, maar zij leeft sindsdien
in mijn binnenste voort, ik weet zelfs zeker
dat ze op dit moment met ons meekijkt!'
Het leven lachte haar toe - een gelukkig
huwelijk, drie lieve kinderen - toen enkele
jaren geleden borstkanker bij Ilona werd
geconstateerd. De ziekte dwingt haar om
beter naar zichzelf te luisteren, om haar hart
te volgen, en brengt haar terug naar haar
Indische wortels. Ilona: 'Het Indische erfgoed
mag niet verloren gaan. Daar ben ik me nog
bewuster van geworden. Wat wil ik mijn drie
kinderen nalaten? Hoe zou ik willen dat mijn
man Patrick en mijn kinderen Sacha, Tom en
Bodhi mij herinneren, juist nu ik nog even
mag blijven? Mijn leven draait tegenwoordig
meer om een gevoel iets te willen nalaten
voor mijn kinderen en later hun kinderen.
Daarom schreef ik een boek over mijn ziek
teproces om een ander tot steun en herken
ning te zijn.'
Sinds afgelopen september woont de oudste,
haar dochter Sacha, op kamers in Amster
dam. Met de studie gaat het prima, maar
het eten thuis ging Sacha al gauw missen.
Speciaal voor haar en haar generatiegeno
ten koos Ilona daarom drie gerechten die
budgetvriendelijk zijn en relatief snel en een
voudig te bereiden. De sop sawi telor komt
uit Lins kookboek Lekker koken van Sabang
totMerauke. De recepten voor rode kip en
frikadel panggang zijn mogelijk nog unieker,
want die komen uit een tweetal kookschrif-
ten van Lin die nooit uitgegeven zijn. Ilona:
'Die kookschriften van oma koester ik als
een poesaka. Ik hoop dat mijn passie voor
lekker koken uit dit artikel zal spreken, en de
noodzaak die ik voel om de Indische culinaire
kennis en kunde van mijn oma Lin door te
geven aan haar achterkleindochter Sacha, als
uitwonende studente en huidige generatie
Indische Nederlander.'
De (kook)boeken van Lin Scholte zijn regel
matig verkrijgbaar bij verzendantiquariaat De
Hanze, 0341 - 55 07 07 Zuiver hart van Ilona
Vermin-Brook is via bol.com verkrijgbaar.
36 Moesson
CULINAIR
Moesson #9 maart 2015.indd 36
27-02-15 10:58