'Koken zit in mjjn DNA', vertet Hoon Vermin-Book, terwijl ze de chinese kool in de wok doet. 'Dat kan niemand van me afpakken. Van mijn oma, Lin Scholte, heb ik geleerd om op mijn eigen manier te koken. Ik had een sterke band met haar. Als ik haar kookboeken tegenkom, koop ik die nog altijd, om aan vrienden en vriendinnen cadeau te geven. Ze is in 1997 overleden, maar zij leeft sindsdien in mijn binnenste voort, ik weet zelfs zeker dat ze op dit moment met ons meekijkt!' Het leven lachte haar toe - een gelukkig huwelijk, drie lieve kinderen - toen enkele jaren geleden borstkanker bij Ilona werd geconstateerd. De ziekte dwingt haar om beter naar zichzelf te luisteren, om haar hart te volgen, en brengt haar terug naar haar Indische wortels. Ilona: 'Het Indische erfgoed mag niet verloren gaan. Daar ben ik me nog bewuster van geworden. Wat wil ik mijn drie kinderen nalaten? Hoe zou ik willen dat mijn man Patrick en mijn kinderen Sacha, Tom en Bodhi mij herinneren, juist nu ik nog even mag blijven? Mijn leven draait tegenwoordig meer om een gevoel iets te willen nalaten voor mijn kinderen en later hun kinderen. Daarom schreef ik een boek over mijn ziek teproces om een ander tot steun en herken ning te zijn.' Sinds afgelopen september woont de oudste, haar dochter Sacha, op kamers in Amster dam. Met de studie gaat het prima, maar het eten thuis ging Sacha al gauw missen. Speciaal voor haar en haar generatiegeno ten koos Ilona daarom drie gerechten die budgetvriendelijk zijn en relatief snel en een voudig te bereiden. De sop sawi telor komt uit Lins kookboek Lekker koken van Sabang totMerauke. De recepten voor rode kip en frikadel panggang zijn mogelijk nog unieker, want die komen uit een tweetal kookschrif- ten van Lin die nooit uitgegeven zijn. Ilona: 'Die kookschriften van oma koester ik als een poesaka. Ik hoop dat mijn passie voor lekker koken uit dit artikel zal spreken, en de noodzaak die ik voel om de Indische culinaire kennis en kunde van mijn oma Lin door te geven aan haar achterkleindochter Sacha, als uitwonende studente en huidige generatie Indische Nederlander.' De (kook)boeken van Lin Scholte zijn regel matig verkrijgbaar bij verzendantiquariaat De Hanze, 0341 - 55 07 07 Zuiver hart van Ilona Vermin-Brook is via bol.com verkrijgbaar. 36 Moesson CULINAIR Moesson #9 maart 2015.indd 36 27-02-15 10:58

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2015 | | pagina 36