I Koe- Suu-Lmg vond na de dood van haar moeder letje Go Pheek Tho haar kookboek. Vol met de gerechten waar Siu- Ling mee was opgevoed, en waar zij haar kinderen mee had opgevoed. Ze besefte dat als zij deze recepten niet doorgaf aan de volgende generatie, ze voor altijd zouden verdwijnen. Want vanwege de peranakan- Chinese afstamming van de familie, zijn de gerechten in een mengeling van Nederlands, Javaans, Maleis en Chinees geschreven. Ze wilde de kennis doorgeven aan haar kinderen opdat ze zouden weten waar ze vandaan komen. Dat was vier jaar geleden; nu is haar prachtige drietalige kookboek Culture, cuisine, cooking: An east Java peranakan memoir uitgekomen. rr i\mr SI AM v/ 'Koken en eten is interactie; samenzijn. Vroe ger zaten we tijdens de maaltijden altijd ge zamenlijk aan tafel. We namen de dag door, praatten over politiek en werk en bespraken de laatste roddels. Dit samenzijn smeedt een band tussen familieleden, tussen vrienden. Wat is er belangrijker dan dat?' Het peranakan-kookboek is niet alleen een eerbetoon aan de voorouders, want, zegt Siu- Ling, het is niet alleen achterom kijken, het is ook vooruit kijken; het doorgeven van koken als cultureel erfgoed. Voor het maken van het peranakan- kookboek was het essentieel dat Siu-Ling terugging naar haar familiehuis aan de Jalan Klenteng in Malang. Er stonden namelijk geen precieze hoeveelheden in het kook- schrift van haar moeder. Maar hoe kunnen mensen thuis nu precies de juiste smaak te pakken krijgen? Daarvoor ging Siu-Ling terug naar het hart van het familiehuis aan de Jalan Klenteng: de keuken. Want de oude kokkinnen Suparmi en Supinah zijn al 40 jaar in dienst van de familie. Speciaal voor dit kookboek wogen en maten ze voor één keer alle ingrediënten. Culture cuisine cooking; An East Java peranakan memoir Door Paul Freedman en Koo Siu Ling Lecturis: 552 pagina's (gebonden) ISBN: 978 94 6226 098 6 Prijs: 49,50 38 Moesson Moesson #10 april 2015.indd 38 96-03-15 1559

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2015 | | pagina 38