I
Koe- Suu-Lmg vond na de dood
van haar moeder letje Go Pheek Tho haar
kookboek. Vol met de gerechten waar Siu-
Ling mee was opgevoed, en waar zij haar
kinderen mee had opgevoed. Ze besefte dat
als zij deze recepten niet doorgaf aan de
volgende generatie, ze voor altijd zouden
verdwijnen. Want vanwege de peranakan-
Chinese afstamming van de familie, zijn de
gerechten in een mengeling van Nederlands,
Javaans, Maleis en Chinees geschreven. Ze
wilde de kennis doorgeven aan haar kinderen
opdat ze zouden weten waar ze vandaan
komen. Dat was vier jaar geleden; nu is haar
prachtige drietalige kookboek Culture,
cuisine, cooking: An east Java peranakan
memoir uitgekomen.
rr i\mr
SI AM v/
'Koken en eten is interactie; samenzijn. Vroe
ger zaten we tijdens de maaltijden altijd ge
zamenlijk aan tafel. We namen de dag door,
praatten over politiek en werk en bespraken
de laatste roddels. Dit samenzijn smeedt een
band tussen familieleden, tussen vrienden.
Wat is er belangrijker dan dat?'
Het peranakan-kookboek is niet alleen een
eerbetoon aan de voorouders, want, zegt Siu-
Ling, het is niet alleen achterom kijken, het is
ook vooruit kijken; het doorgeven van koken
als cultureel erfgoed.
Voor het maken van het peranakan-
kookboek was het essentieel dat Siu-Ling
terugging naar haar familiehuis aan de Jalan
Klenteng in Malang. Er stonden namelijk
geen precieze hoeveelheden in het kook-
schrift van haar moeder. Maar hoe kunnen
mensen thuis nu precies de juiste smaak
te pakken krijgen? Daarvoor ging Siu-Ling
terug naar het hart van het familiehuis aan
de Jalan Klenteng: de keuken. Want de oude
kokkinnen Suparmi en Supinah zijn al 40
jaar in dienst van de familie. Speciaal voor dit
kookboek wogen en maten ze voor één keer
alle ingrediënten.
Culture cuisine cooking;
An East Java peranakan memoir
Door Paul Freedman en Koo Siu Ling
Lecturis: 552 pagina's (gebonden)
ISBN: 978 94 6226 098 6
Prijs: 49,50
38 Moesson
Moesson #10 april 2015.indd 38
96-03-15 1559