Column Ricky Risolles ft Jyj Moesson #12 juni 2015 (nieuw).indd 11 20-05-15 13:49 Ik kèn niet kókèn. Ik kèn wèl makan, maar ik kèn niet kókèn. Ik kèn wèl een goed restaurant uikiesèn, maar ik kèn niet kókèn. Ik kèn sèlfs uitlèggen of iets goed smaak of niet, maar ik kèn sèlf niet kókèn. Hèt enige koken dat ik kèn is van binnèn, wanneer het kókèn van buiten niet wil lukken. Kèn ieman mij dan vèrtèllen waarom ik in hémèlsnaam een luxe steet-of-die-art-staafmixer hèb gekoch? Hèt geluk in mijn lévèn sijn altijd de vrouwen gewees. Niet alléén op liefdèsvlak natuurlijk, maar óók mèt name op/amily-vlak. Sonder mijn moeder, tantès en mijn oudste zus was ik omgèkómèn van de lapar. Hoewèl je niet zou sèggen, maar mijn strakke body is sorgvuldig opgebouwd uit babi kecap,sayur lodeh, ora are, rendang èn soto ayam. Het Indische eten wèrd mij mèt de rijstlepel ingegótèn. Nèks was hun te gèk en nèks was hun te veel. Só stond mijn moeder uren achtereen in de keuken, wanneer sij weer een opdracht voor de kerk had binnengesleep. Vijfènséévuntig lemper, honderd pastei èn hondervijfèntwintig risolles was een koud kunstje voor mijn moeder. Alle gesneuvèlde varianten, die niet goed genoeg waren voor de verkoop, kwamèn bij ons (de kin'drèn) tèrecht. Had sè weer eens iets nieuws geleerd, soals Monchou-taart, dan aten wij dat drie weken achter elkaar non-stop, omdat mijn moeder hèt só snel èn só goed mogeluk wilde leren. Snap nu ook ineens waar mijn eigen ongeduld vandaan kom, afijn. Nadat ik de portemonnee van Jitse Groen (Indo-eigenaar van thuisbesorg.nl) genoeg had bijgespèk, besloot ik om sèlf óók maar eens wat meer te kókèn èn aangèsien de zomer aanbreek, bedacht ik mij om nog éénmaal stamppot andijvie tè etèn. Die ik sèlf zou gaan maken. Waarom? Karena ik fin dit hèt lekkerste Belanda gerèg dat èr bestaat, plus katanya,folgens sèggen, makkluk om te maken. Mijn voorgeschilde aardappèlèn haal ik uit de plastic verpakking (aduh, scheel tijd tog!) en kook ik in de pan. Intussèn bak ik de rundersaucijsjes in een héél blok bakbotèr. Nadat de aardappèlen sijn klaargekook, giet ik désè af, om daarna de rauwe andijvie erbij te lèllen. Scheutje mèlk erbij en nèt vóórdat ik de stamper wil gebruiken om de boel fijn te stampen, bedenk ik mij: ik hèb natuurluk net die steet-of-die-art-staafmixer gekoch! Nog blinkend van hèt nieuw, sèt ik mijn staafmixèr op turbo-stand èn steek désè in de stamppotpan. In begin gaat stroef, maar na een minuut of acht, ga ik door mijn stamppot heen als een satéstokje door de pindasaus. Saus inderdaad ja... mijn stamppot andijvie was saus gèworden. Ik kon hèt sèlfs mèt een sauslepel over mijn (what's in a name) sausijsjes heen gieten. Hoewel ik normaliter stamppot mèt een vork eet, was ik tog ècht genoodzaakt om óók bij dit gerèg een lepel te gebruiken. De smaak was niet eens só slècht, maar toen ik de folgènde ochten de overgeblévèn stamppot wilde eten als ontbijt, zag hèt er uit als een groengele suikerspin. Als een vader die de allereerste luier van sijn kind verschoont, maakte ik de stamppotpan kokhalzènd leeg bovèn de vuilnisbak. Mijn steet-of-die-art-staafmixer staat nu op Markplaats mèt de tekst: Te koop luxe staa/mixer Z.G.A.N. en maar één keer gebruikt. Ik eet wèl weer bij mijn /amily. Sampai jumpa lagi! PS Voeg mij toe op Facebook (als je wil) like website saya op www.rickyrisolles.nl juni 2015 11

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2015 | | pagina 11