Column Patricia Jacob Bami goreng Mijn moeder is verslaafd aan culinaire reisprogramma's. Ze baalt dan ook dat het reisprogramma van Herman den Blijker is gestopt. Of de chef-kok nou een papayasalade zat te eten in Cambodja of in Amerika een stukje krokodil verslond, ze was erbij en leefde mee. Genoot Her man, dan genoot zij ook. The Taste of Life, het culinaire reisprogramma van Rudolph van Veen, vond ze ooit even boeiend. Met haar Caballero-sigaret in de hand volgde ze hem naar Dubai, Memphis en Honolulu, maar op Bali ging het mis. De meesterkok ging hier de strijd aan met een plaatselijke kok. Beiden maakten nasi goreng en het publiek moest zeggen wat lekkerder was: de Balinese versie of die van Rudolph. De lokale chef zegevierde. Logisch, volgens mijn moeder: 'Wat had die belanda dan verwacht? Natuurlijk houden wij meer van onze eigen recepten.' Mijn moeder - geen Balinese overigens - houdt niet van variaties op traditionele recepten en al helemaal niet van variaties op haar recepten. Maak je een Indisch gerecht, dan moet je dat doen op haar manier. Dat is namelijk de manier waarop alle Indo's dat doen of zouden moeten doen. juni 2015 43 Het begrip 'Indisch' ziet zij ruim. Het komt erop neer dat vrijwel elk Aziatisch gerecht volgens haar recept moet worden gemaakt. Neem nou bami goreng. Zij maakt dat gerecht met kipdijfilet of speklap pen, knoflook, selderij, bosui en ketjap. Als verrassing nam ik eens pad thai met kip mee, een zoet-pittig Thais noedelgerecht met limoen en pinda's. Het gedonder begon al na de eerste hap. 'Dit is geen bami.' Ik gaf haar gelijk en zei dat pad thai een bekend Thais gerecht is. Ze schudde haar hoofd. 'Het klopt niet. Zo doen wij dat niet.' Nogal logisch, dacht ik. De enige overeenkomst tussen bami goreng en pad thai zijn de noedels. Voor de rest zijn het totaal verschillende gerech ten met elk een eigen receptuur. Een hap later kwam het eindoordeel: 'Ze kunnen geen bami maken. Pinda's in de bami? Cila.' Patricia Jacob is culinair journalist en blogger. Op www.amsterdambitestodiefor.com beschrijft zij de beste pittige, hartige en zoete hapjes van haar woonplaats Amsterdam. Moesson #12 juni 2015 (nieuw).indd 43 20-05-15 13:51

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2015 | | pagina 43