Pieter Hartog, Chef-kok Indische keuken van Nusantara, huize Patria I I ADVERTORIAL Door Peter Huijs, BTH-Thinkpictures Indischburen Ceintuurbaan 281 1402 HM Bussum T (035) 6926111 Patria Ceintuurbaan 281 1402 HM Bussum T (035) 6926111 Rumah Melati Raemdonckstraat 76 1336 AL Almere T (036) 529 62 97 Rumah Saya Klein Hattem 34 7339 HJ Ugchelen T (055) 534 00 10 Noem het Oerolfestival op Terschelling en er verschijnt een brede glimlach op het gezicht van Pieter Hartog, toch al een en al vriendelijkheid. Zijn aanstaande trou werij, ook belangrijk nietwaar, brengt hem eveneens in opperbeste stemming. Maar zijn ogen gaan pas echt glanzen als hij het over gulajawa, bawang putih en de geheimen van Indische bumbu's kan hebben... Moeders Pieter Hartog is chef-kok in huize Patria. Zestien jaar geleden was hij instellingskok, en hij had nog nooit één Indisch gerecht gekookt, toen hij werd gevraagd om voor huize Patria te gaan werken. Daar werd op dat moment slechts sporadisch Indisch gekookt, want de toenmalige voedingscoördinator zag dat helemaal niet zitten. Nu staat er een geoliede machine, waar enthou siaste medewerkers en veel vrijwilligers elke dag een Indische en een Nederlandse maaltijd op het menu bieden, waaruit de bewoners kunnen kiezen. Pieter: 'Er waren geen recepten en ik had dus nog nooit Indisch gekookt. In mijn eerste weekend dat ik alleen stond, ben ik toen maar wat gaan proberen, ik vond het wel een uitdaging. En op de maandag kreeg ik een briefje van een van de bewoners: "Nou kokkie, goed gedaan, het was echt Indisch hoor." Dat stimuleerde me enorm.' 'Er liepen hier wel grootmoeders rond, die zich af en toe in de keuken lieten zien. Al die vrouwen dragen van generatie op generatie en van moeder op dochter de geheimen van de Indische keuken in zich mee. Na enige tijd dienden zich twee vrouwen aan, Vonnie van Ree en Nini Andriani-Bos, eigenaar (en chef-kok) van restaurant Candi Borobudur hier in Bussum, die het me wel wilden leren. Nu gaat dat leren op zijn Indisch niet zomaar. Je moet eerst hun vertrouwen zien te winnen. Ik ging met hen zitten, om wat recepten op te schrijven, die ik vervolgens ging klaarmaken. Toen ik begon te koken, keken zij hoofdschuddend mee: "O, maar er moet ook nog dat bij! Nee, dat moet je zo niet doen, dat moet zo! Donoh, langzaam roeren jij, en dan nog dit en dat er bij, tenang, tenang!" Zo ging dat: de helft van het recept zat niet in hun hoofd, maar in hun handen, en kwam er pas uit toen ik als dom blondje zeg maar aan het koken ging: "Nee nee, niet zo, jij dungu, dit moet er ook nog bij!" "Maar dat heeft u helemaal niet gezegd!" "Nee, maar dat weet jij toch wel, jij!" Ik wist niets natuurlijk, maar ik heb het allemaal wel nauwlettend in de gaten gehouden en later vastge legd. Dankzij mijn twee "Indische moeders" hebben we nu in onze keukens een heel draaiboek en een keur aan recepten. En ik mag "moeders" zeggen, want net als bij echte dochters hebben ze me gekeurd en goed bevon den. "Nu kun je koken, nu mag je trouwen!", zeiden ze. Indisch zwijgen 'Maar hoe belangrijk het eten is, zagen we wel bij een project, dat we indertijd hebben opgezet samen met Edy Seriese en Erik Jansen. Doel was om te proberen het "Indisch zwijgen" een beetje te doorbreken, je weet wel, Indische mensen vinden het vaak moeilijk om over het verleden te praten. Niet over je gevoelens praten. Niets voor jezelf opeisen. Nooit zeggen wat je denkt. Samen met de AB'ers (activiteitenbegeleiders) hebben we "Met eten terug naar het verleden" opgezet. We konden dat doen dankzij een donatie van mr. Roel- sefonds, dat projecten in 't Gooi ondersteunt die het welzijn van cliënten van AWBZ-instellingen bevorde ren. Dus ik ging met ze koken, en zo kwam er van alles los, en de AB'ers praatten met de bewoners over allerlei "vergeten" zaken. Bijkomend voordeel voor ons was dat we tegelijk de recepten die zij nog wisten voor het vergeten konden bewaren. Het project is echt een groot succes, we hebben het al meerdere keren gedaan en de bewoners vragen steeds of we het opnieuw gaat doen. Bij deze: het komt er weer aan. Want zo zie ik toch wel mijn plaats in deze organisatie: uitvinden wat de bewoner wil, en dat mogelijk maken.' Certificaten Al geruime tijd is de instellingskeuken geaccrediteerd volgens de HACCP-normen (Hazard Analysis and Cri tical Control Point), een internationale standaard voor voedselveiligheid en deugdelijkheid. Dit jaar willen Pieter Hartog en zijn staf het Veilig-Voedsel-keurmerk behalen, wat een extra onderscheiding is. Je keuken wordt dan getoetst op meer dan 300 punten. Voor het certificaat dien je gemiddeld meer dan 7,5 te r- Moesson #1 juli 2015.indd 48 24-06-15 12:29

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2015 | | pagina 48