Bebetok van feafgehükt Na de deed van haar fö-jarge Inde-vader, CULINAIR Benodigdheden 3 eetlepels uien, gesnipperd 2 teentjes knoflook, gesnipperd 4 theelepels ketoembar 2 theelepels djinten mespuntje kentjoer peper zout 2 eetlepels olie 500 gram kalfsgehakt 1 groene, savooien- of witte kool 1/6 blok santen begint Pauline Chavannes de Senerpont Domis met Indisch koken. Om zich zo dicht mogelijk met hem verbonden te voelen. 'Oma en mijn Hollandse moeder maakten vaak gerechten uit Het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk. Als ik écht goed wil wor den, bedacht ik me, dan moet ik die recepten leren.' Pauline besluit om alle 578 recepten uit Bebs kookboek te gaan maken en vast te leg gen in een blog, zodat ze er overal en altijd bij kan. Puur voor zichzelf. Pisang Susu is geboren. Tijdens het koken maakt Pauline foto's van het hele bereidingsproces en noteert zij haar bevindingen. Aan de hand van het originele recept werkt zij de bereidingswijze uit, aangevuld met haar tips en ideeën. Uniek voor Indische recepten, wordt er hier dus wél verteld wat er precies in gaat en hoeveel. Pauline's blog wordt op de voet gevolgd. Doordat zij zowel in het Nederlands als Engels schrijft, breidt haar bereik nog dagelijks uit. De 100.000 views op de site zijn al gehaald en per maand staan er zo'n 6.000 unieke bezoekers op de teller. Via social media volgen dui zenden de blog en het is duidelijk merkbaar dat het delen van deze recepten om zoveel meer draait dan alleen maar eten. Pauline vertelt: 'Ik heb contact met Indo's in Australië en de Verenigde Staten. Men sen vertellen mij de prachtigste verhalen over hoe het vroeger bij hen thuis was, dat hun moeder ook uit Beb Vuyk kookte. En hoe blij ze zijn om het nu weer te kunnen oppakken met behulp van Pisang Susu.' Laatst kookte Pauline recept 140: Gesmoorde Tong - Semoer Lidah. 'Ik dacht tijdens het koken steeds meer: wat ondeugend van je Beb, dat je er geen tijd bij hebt vermeld', vertelt Pauline. '"Kook de tong of augustus 2015 37 Moesson #2 augustus 2015.indd 37 {ft} 23-07-15 13:15 Bereidingswijze Wrijf de uien, de knoflook, de ketoembar, de djinten, de kentjoer, wat peper en zout met elkaar fijn en bak ze in de olie tot ze bijna droog zijn. Meng ze goed door het gehakt. Pel een groene, savooien- of witte kool en snijd de dikke nerven vlak af tot ze gelijk zijn met de rest van het blad. Kook de bladeren in ruim water met zout 5 a 6 minuten. Laat ze uitlekken. Spreid ze uit en leg op ieder blad afhankelijk van de grootte 1 a 2 eetlepels van het gehaktmengsel. Snipper de santen er overheen en vouw het blad dan dicht. Steek ze eventueel vast met een cocktailprikker. Stoom de bebotok ongeveer 20 minuten.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2015 | | pagina 37