Bebetok van
feafgehükt
Na de deed van haar fö-jarge Inde-vader,
CULINAIR
Benodigdheden
3 eetlepels uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
4 theelepels ketoembar
2 theelepels djinten
mespuntje kentjoer
peper
zout
2 eetlepels olie
500 gram kalfsgehakt
1 groene, savooien- of witte kool
1/6 blok santen
begint Pauline Chavannes de Senerpont Domis met Indisch koken.
Om zich zo dicht mogelijk met hem verbonden te voelen.
'Oma en mijn Hollandse moeder maakten vaak gerechten uit Het
Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk. Als ik écht goed wil wor
den, bedacht ik me, dan moet ik die recepten leren.' Pauline besluit
om alle 578 recepten uit Bebs kookboek te gaan maken en vast te leg
gen in een blog, zodat ze er overal en altijd bij kan. Puur voor zichzelf.
Pisang Susu is geboren.
Tijdens het koken maakt Pauline foto's van het hele bereidingsproces
en noteert zij haar bevindingen. Aan de hand van het originele recept
werkt zij de bereidingswijze uit, aangevuld met haar tips en ideeën.
Uniek voor Indische recepten, wordt er hier dus wél verteld wat er
precies in gaat en hoeveel.
Pauline's blog wordt op de voet gevolgd. Doordat zij zowel in het
Nederlands als Engels schrijft, breidt haar bereik nog dagelijks uit. De
100.000 views op de site zijn al gehaald en per maand staan er zo'n
6.000 unieke bezoekers op de teller. Via social media volgen dui
zenden de blog en het is duidelijk merkbaar dat het delen van deze
recepten om zoveel meer draait dan alleen maar eten. Pauline vertelt:
'Ik heb contact met Indo's in Australië en de Verenigde Staten. Men
sen vertellen mij de prachtigste verhalen over hoe het vroeger bij hen
thuis was, dat hun moeder ook uit Beb Vuyk kookte. En hoe blij ze zijn
om het nu weer te kunnen oppakken met behulp van Pisang Susu.'
Laatst kookte Pauline recept 140: Gesmoorde Tong - Semoer Lidah.
'Ik dacht tijdens het koken steeds meer: wat ondeugend van je Beb,
dat je er geen tijd bij hebt vermeld', vertelt Pauline. '"Kook de tong of
augustus 2015 37
Moesson #2 augustus 2015.indd 37 {ft} 23-07-15 13:15
Bereidingswijze
Wrijf de uien, de knoflook, de ketoembar, de
djinten, de kentjoer, wat peper en zout met
elkaar fijn en bak ze in de olie tot ze bijna
droog zijn. Meng ze goed door het gehakt.
Pel een groene, savooien- of witte kool en
snijd de dikke nerven vlak af tot ze gelijk zijn
met de rest van het blad. Kook de bladeren in
ruim water met zout 5 a 6 minuten. Laat ze
uitlekken. Spreid ze uit en leg op ieder blad
afhankelijk van de grootte 1 a 2 eetlepels van
het gehaktmengsel. Snipper de santen er
overheen en vouw het blad dan dicht. Steek
ze eventueel vast met een cocktailprikker.
Stoom de bebotok ongeveer 20 minuten.