Oesh von 'tempé
AÜTEëUöbL beMvx.
H. m nvWhl
(0
Lm
CULINAIR
Benodigdheden
1/2 plak tempé
1/4 blok santen
Kruiden:
5 eetlepels uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
1 theelepel sambal trassi
1/2 theelepel koenjit
1 theelepel laos
1 theelepel ketoembar
1/2 theelepel djinten
zout
2 sprietjes sereh
2 djeroek poeroetblaadjes
Bereidingswijze
Snijd de tempé in dobbelstenen. Wrijf de uien,
de knoflook, de sambal, de koenjit, de laos, de
ketoembar, de djinten en wat zout tot een brij.
Breng 1/4 liter water aan de kook met de santen,
voeg er de gewreven kruiden bij, de sereh en de
djeroek poeroetblaadjes. Laat hierin de tempé
zachtjes koken tot de santen is ingedikt.
t - 3„ sWa«
■SjcciH manA 'l
WttfUU/HKrf
Soms
Ou.+c,Hff V
lctftrlMdi?Cyr
UT /k«e f
Icvt/t ill
■Zovt
tongetjes met water en zout tot het vel makkelijk loslaat", staat in
het recept. Pas na twee uur was er beweging in het vel te krijgen.
Inmiddels rook de keuken naar kattenvlees en leek het nog lang
niet in de buurt te komen van de beschrijving. Maar ik hield moed,
net zoals Beb. Samen zijn wij er doorheen gekomen en werd het
een fantastische ervaring én gerecht.'
Beetje bij beetje leer je op Pisang Susu zowel Pauline als Beb beter
kennen. 'Soms denk ik: dat is slim van je Beb. Dat heb je goed ge-
38 Moesson
Moesson #2 augustus 2015.indd 38
daan', zegt Pauline, terwijl zij al pratend met haar hand liefkozend
over Bebs kookboek streelt. Het is ontroerend om te zien wat voor
een effect Pauline's missie op haar heeft. 'Beb Vuyk is eigenlijk een
journaliste. Die later kookboeken is gaan schrijven. Zij is een vrouw
die het niet altijd makkelijk heeft gehad. Die is gediscrimineerd
door zowel Nederlanders, als mensen die haar eigen cultuur deel
den. Ze heeft de oorlog doorstaan. Zij heeft zoveel meegemaakt',
zegt Pauline. 'Net als mijn vader.'
pisangsusu.com