Nasi Gfirrng
Dada, isi
Benodigdheden
250 gram witte rijst
2 ons garnalen
pond kipfilet (klein gesneden)
1 prei
1 kleine winterwortel (klein gesneden)
2 ons witte kool (klein gesneden)
Paar takjes selderij (alleen de blaadjes, klein
gesneden)
5 eieren
3 eetlepels ketjap manis
3 eetlepels olie
boter om de eieren/omelet te bakken
Boemboe:
1 grote ui
1% theelepel trassi
1 theelepel laos
1% theelepel ketoembar
1 theelepel djinten
3 teentjes knoflook
2 rode lomboks
Zout naar smaak
Bereiding
Kook de rijst en laat deze goed afkoelen
(liefst een nachtje afgedekt in de ijskast). Pel
de uien en de knoflook en snijd ze fijn. Wrijf
in tjobek de rest van de boemboe fijn of maal
in een foodprocessor. Verhit de olie in een
wadjan of wok, braad het klein gesneden
vlees in ongeveer 5 minuten gaar. Zet het
vlees apart. Fruit vervolgens eerst de ui
aan en voeg dan de knoflook toe. Dan de
boemboe toevoegen en 5 minuten op een
middelhoog vuur bakken. Daarna de kool
en de wortel toevoegen. Even doorbakken
(tot er bijna geen vocht meer is) op een
hoog vuur en schep dan het vlees en de
garnalen erdoor. Nog een paar minuten
laten sudderen. Bak (hoog vuur, liefst
een wok brander) nu de rijst mee. Aan
het eind de ketjap en de selderij erdoor
scheppen. Strooi tot slot de fijn gesneden
prei over de nasi goreng heen.
(omelet gevuld met gehakt)
Benodigdheden
250 gram rundergehakt
1 stengel sereh stengel
1 salam blaadje
3 djeroek poeroet blaadjes
1 theelepel assem
1 theelepel witte basterd suiker
3 eetlepels olie
boter voor de omelet
3 eieren voor de omelet
Boemboe:
1 grote rode ui
3 teentjes knoflook
1 theelepel trassi
1 theelepel laos
1 theelepel ketoembar
1 theelepel djahe of 3 cm verse gember
1 theelepel koenjit
theelepel djinten
1 rode lombok
3 kemiri noten
1 blokje kruidenbouillon
Zout naar smaak
Bereiding
Wrijf een ui en de rest van de boemboe fijn
in tjobek of maal in een blender fijn. Snij de
andere helft van de ui fijn en fruit dit in een
wadjan of wok. Voeg vervolgens fijngewre
ven boemboe toe. 7 tot 8 minuten op een
middelhoog vuur bakken. Wel regelmatig
omscheppen. Dan het gehakt toevoegen en
laten garen. Omelet bakken, dubbelvouwen
en vullen met het gehakt.
34 Moesson
Moesson #3 september 2015.indd 34
26-08