Oma INMy draaide gaasjes CULINAIR BOEM BOK te communiceren. Eén keer per jaar maakte ze sambalgoreng oedang peteh. Bart Eijken: 'Als ze dat gerecht maakte, was het feest. Ze had het recept van haar oma, oma Atjeh. Die smaak, heerlijk! Maar het bijzonderste was toch wel dat zij dan in de keuken stond, in haar ge wone kleding. Meestal liep ze in haar peignoir rond. Ze kookte zelden. Dat deed opa.' Bart komt uit Makassar en bracht zijn jeugd door op Bali. Zijn zaken partner Jojo Keller is geboren in Laren. Haar familie komt uit Oost- Java. Net zoals Bart had ook zij een opmerkelijke Indische grootmoe der: oma Olly. 'Ze puzzelde met een glaasje jenever en een bordje tjabé rawit erbij', lacht Jojo. 'Als ik aan haar dendeng ragi denk, krijg ik trek in die draadjes rundvlees met de smaak van seroendeng.' Tijdens logeerpartijtjes bracht oma Olly haar de ins en outs van de Indische keuken bij. Ook Bart kreeg kookles van zijn oma. 'Als mijn ouders op vakantie waren, pasten mijn grootouders op. Soms mocht ik dan samen met mijn oma koken. Deed ik iets fout, dan kreeg ik een lel met de pollepel.' De recepten van beide oma's leven voort in de kruidenmengsels van Bartje Boemboe, het bedrijf van Bart en Jojo. Eeuwenoude band Het idee om samen te werken ontstond in 2010. Bart had zijn bedrijf MARE Research verkocht. Bij zijn afscheid wilde hij zijn medewerkers en klanten een kookboekje met familierecepten geven, de titel: Bartje Boemboe. 'Deze bijnaam heb ik gekregen omdat ik graag kook. Ik deed dat ook voor klanten.' Hij wist meteen dat Jojo dat boekje moest maken. Zijn vrouw had eerder met haar samengewerkt en wist dat zij boek- en fotoprojecten in goede banen kon leiden. Bart bouwde de handgeschreven aantekeningen van zijn oma en moeder om tot bruikbare recepten. Jojo kreeg zijn familiefoto's, zodat zij fotomateriaal kon selecteren. Toen ze de foto's bekeek, zag ze een foto die ze zelf ook had. 'Semarang 1926, twee personen. Mijn over grootmoeder en, zo bleek, Barts oma. 'Bizar! Onze families waren dus in de vorige eeuw al met elkaar verbonden. Dat kon geen toeval zijn, we moesten wel gaan samenwerken.' Beetje opvoeden Na een paar gesprekken wisten ze wat ze wilden doen. Ze zouden kruidenmengsels gaan verkopen die net zo geurig en puur waren als die van hun oma's; boemboes van verse specerijen, zonder kunst matige toevoegingen. In 2013 begonnen ze. Aanvankelijk maakten ze de kruidenmengsels in Barts keuken. Inmiddels hebben ze een Amsterdamse bedrijfsruimte, inclusief keuken en winkel. In de keuken snijden ze de uien, gember en sereh voor hun boemboes. Ze maken de ingrediënten fijn met keukenmachines. Om de mengsels af te maken, worden ze gewokt. Daarna verpakken Jojo en Bart de boemboes op zo'n manier dat ze maandenlang houdbaar zijn. Online en in hun winkel verkopen ze nu kruidenmengsels voor onder meer rendang en dadar isi. Binnenkort komt hun boemboe voor daging krengsen- gan op de markt. Hun laatste uitvinding, de rendangkroket, moet de Nederlandse horeca gaan veroveren. In de komende jaren willen ze van Bartje Boemboe een gevestigde naam maken. Bart en Jojo hopen ook dat ze Nederlanders 'een beetje kunnen opvoeden'. Wellicht kan het kookboek dat in november uitkomt daarbij helpen. Hierin staan behalve recepten ook adviezen. Jojo: 'Dat groteske van de rijsttafel... Door al die smaken bij elkaar kun je niet goed proeven. Wij leggen uit dat twee a drie smaken op een bord genoeg is.' september 2015 35 Moesson #3 september 2015.indd 35 26-08-15 15:46

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2015 | | pagina 35