Oma INMy draaide gaasjes
CULINAIR
BOEM BOK
te communiceren. Eén keer per jaar maakte ze sambalgoreng oedang
peteh. Bart Eijken: 'Als ze dat gerecht maakte, was het feest. Ze had
het recept van haar oma, oma Atjeh. Die smaak, heerlijk! Maar het
bijzonderste was toch wel dat zij dan in de keuken stond, in haar ge
wone kleding. Meestal liep ze in haar peignoir rond. Ze kookte zelden.
Dat deed opa.'
Bart komt uit Makassar en bracht zijn jeugd door op Bali. Zijn zaken
partner Jojo Keller is geboren in Laren. Haar familie komt uit Oost-
Java. Net zoals Bart had ook zij een opmerkelijke Indische grootmoe
der: oma Olly. 'Ze puzzelde met een glaasje jenever en een bordje
tjabé rawit erbij', lacht Jojo. 'Als ik aan haar dendeng ragi denk, krijg ik
trek in die draadjes rundvlees met de smaak van seroendeng.'
Tijdens logeerpartijtjes bracht oma Olly haar de ins en outs van de
Indische keuken bij. Ook Bart kreeg kookles van zijn oma. 'Als mijn
ouders op vakantie waren, pasten mijn grootouders op. Soms mocht
ik dan samen met mijn oma koken. Deed ik iets fout, dan kreeg ik een
lel met de pollepel.' De recepten van beide oma's leven voort in de
kruidenmengsels van Bartje Boemboe, het bedrijf van Bart en Jojo.
Eeuwenoude band
Het idee om samen te werken ontstond in 2010. Bart had zijn bedrijf
MARE Research verkocht. Bij zijn afscheid wilde hij zijn medewerkers
en klanten een kookboekje met familierecepten geven, de titel: Bartje
Boemboe. 'Deze bijnaam heb ik gekregen omdat ik graag kook. Ik deed
dat ook voor klanten.'
Hij wist meteen dat Jojo dat boekje moest maken. Zijn vrouw had
eerder met haar samengewerkt en wist dat zij boek- en fotoprojecten
in goede banen kon leiden.
Bart bouwde de handgeschreven aantekeningen van zijn oma en
moeder om tot bruikbare recepten. Jojo kreeg zijn familiefoto's, zodat
zij fotomateriaal kon selecteren. Toen ze de foto's bekeek, zag ze een
foto die ze zelf ook had. 'Semarang 1926, twee personen. Mijn over
grootmoeder en, zo bleek, Barts oma. 'Bizar! Onze families waren dus
in de vorige eeuw al met elkaar verbonden. Dat kon geen toeval zijn,
we moesten wel gaan samenwerken.'
Beetje opvoeden
Na een paar gesprekken wisten ze wat ze wilden doen. Ze zouden
kruidenmengsels gaan verkopen die net zo geurig en puur waren als
die van hun oma's; boemboes van verse specerijen, zonder kunst
matige toevoegingen. In 2013 begonnen ze. Aanvankelijk maakten
ze de kruidenmengsels in Barts keuken. Inmiddels hebben ze een
Amsterdamse bedrijfsruimte, inclusief keuken en winkel. In de keuken
snijden ze de uien, gember en sereh voor hun boemboes. Ze maken de
ingrediënten fijn met keukenmachines. Om de mengsels af te maken,
worden ze gewokt. Daarna verpakken Jojo en Bart de boemboes op
zo'n manier dat ze maandenlang houdbaar zijn. Online en in hun
winkel verkopen ze nu kruidenmengsels voor onder meer rendang
en dadar isi. Binnenkort komt hun boemboe voor daging krengsen-
gan op de markt. Hun laatste uitvinding, de rendangkroket, moet de
Nederlandse horeca gaan veroveren. In de komende jaren willen ze
van Bartje Boemboe een gevestigde naam maken. Bart en Jojo hopen
ook dat ze Nederlanders 'een beetje kunnen opvoeden'. Wellicht kan
het kookboek dat in november uitkomt daarbij helpen. Hierin staan
behalve recepten ook adviezen. Jojo: 'Dat groteske van de rijsttafel...
Door al die smaken bij elkaar kun je niet goed proeven. Wij leggen uit
dat twee a drie smaken op een bord genoeg is.'
september 2015 35
Moesson #3 september 2015.indd 35
26-08-15 15:46