Column Patricia Jacob Spekkoek m m tf m •«'A. 0 0 0 f Spekkoek bij de slager, ik kan er maar niet aan wennen. In Amster dam staat deze cake op veel toonbanken, meestal ingeklemd tussen droge worsten en zakjes knabbelspek. Dat die spekkoek er ligt, vinden de slagers vanzelfsprekend. 'Mop, dit heet spékkoek hoor.' Maar zo normaal vindt dit 'mopje' dat niet. Als een collega-slager opeens pak ken bokkenpootjes bij het geiten- en schapenvlees zou neerleggen, zouden ze zich toch ook afvragen wat die koekjes daar doen? Vlees is vlees en cake is cake. Deze producten op één toonbank eta leren slaat als een tang op een varken. Bovendien verdient spekkoek een eigen podium. We hebben het namelijk wel over de populairste én meest besproken cake van onze gemeenschap. Om de een of andere reden vinden Indo's het leuk om te vertellen hoe moeilijk het is om spekkoek te maken. Ze vertellen graag tot in detail hoe je het beslag moet maken en hoe je het mengsel laag voor laag gaar moet laten worden. Ze weten precies wie er goed in is en wie er niets van bakt. 'Haar lagen zijn nog dikker dan die van kue lapis.' Maar als je dan vraagt wie er zelf ooit spekkoek heeft gemaakt, dan schudt de helft van de experts het hoofd en zegt zoiets als: 'Geen zin, te bewerkelijk.' Inmiddels is dat gebrek aan baklust geen drama meer. Spekkoek is nu immers overal te koop. Toen ik kind was, was dat een ander verhaal. In de jaren zeventig was spekkoek een schaars goed. Ik kreeg de cake toen maar twee keer per jaar, op de Haagse pasar malam en rond kerst. Mijn moeder bestelde dan altijd spekkoek bij een Haags bedrijf je dat adverteerde in de Tong Tong: Kim in de Johan van Oldenbarne- veltlaan. Per spekkoek moest ze 25 gulden aftikken. Als de postbode onze drie spekkoeken kwam bezorgen, kreeg ik zin om te juichen. De gedachte aan al die goddelijke laagjes in zijn handen deed me water tanden. Eén ding was zeker: onze kerst kon beginnen. Patricia Jacob is culinair journalist en blogger. Op www.amsterdambitestodiefor.com beschrijft zij de beste pittige, hartige en zoete hapjes van haar woonplaats Amsterdam. december 2015 43 Moesson #6 december 2015.indd 43 24-11-15 18:52

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2015 | | pagina 43