Stfek-VP INDOFOOD 'Ball is voor mij de hemel. Develstein 100 (World of Food) Amsterdam 06 - 132 680 72 Dinsdag-vrijdag 12.00-21.00 uur, weekend van 13.00-21.00 uur www.stickup-indofood.nl CULINAIR ders liever een eengezinswoning hadden dan een flat. Er ontstond leegstand. De huisprij- zen daalden en de woningen werden gevuld met iedereen die een huis nodig had. De buurt veranderde.' Ze wonen niet meer in 'de oude Bijlmer' met zijn galerijflats, maar in een ander deel van Amsterdam-Zuidoost. Daar, aan de Gaasper- plas, wonen veel jonge gezinnen en spelen kinderen op straat. De oude Bijlmer is met een inhaalslag bezig. In de kelders van veel flats zitten nu ateliers en studio's. Toen ze hadden besloten om voor hun droom te gaan, wisten ze meteen dat ze iets voor dit gebied wilden doen. Ze gingen op zoek naar een goede locatie en liepen tegen een vervallen parkeergarage aan. Dit was dé plek. 'Parkeergarages associeer ik met onze jeugd', zegt Nadine. 'We reden er vaak op skate boards rond.' Nog dezelfde avond ontdekten ze dat die parkeergarage de World of Food zou gaan worden. En dat er nog onderne mers werden gezocht. Familiebedrijf Stick-Up Indofood is omringd door onderne mers uit onder meer Afrika en Latijns-Ameri- ka. Het is een echt familiebedrijf. Hun oudste broer, een beroepsmilitair, doet klusjes. Hun op Java geboren vader roostert geregeld sateetjes. En hun moeder? Deze dame met Sumatraanse roots leerde de twee koken, bracht ze de liefde voor Indisch eten bij en bewaakt de kwaliteit van de gerechten. Na dine: 'Ze stond altijd te koken. Ik zie haar nog roti koekoes en bapao stomen voor de pasar malam. Kwam er familie langs, dan was het eten, eten, eten. Twee van haar specialiteiten, rendang en ajam koening, verkopen wij ook. Mijn moeder kookt op gevoel en weet precies welke kruiden elkaar aanvullen. Inmiddels weet ik dit ook en maak ik boemboes van verse ingrediënten als laos, gember en kemirie. Aan smaakversterkers of conserve ringsmiddelen doen we niet.' Rond lunchtijd zijn de sateetjes en broodjes rendang haast niet aan te slepen. De nasi ra- mes maakt altijd indruk. 'We letten goed op de presentatie en wat waar ligt. Het sap van een sajoer mag nooit in de rendang terecht komen.' Voorzichtig fantaseren ze over een tweede vestiging. 'Maar', zegt Nadine, 'als het hier vol zit en ik iedereen zie genieten, ben ik al dolgelukkig.' Al die satébarretjes met perfect geroosterde stukjes vlees. Te gek! Als kind was ik al dol op saté. Babi, lilit, alles.' Nu, om 10.00 uur 's ochtends lijkt het water Nadine de Waard Wagner-Hanssens weer in de mond te lopen. Haar broer lacht. Hij lijkt ook trek te hebben. Twee jaar geleden zei hij: 'Dien, hoe gaaf zou het zijn om met een busje saté rond te brengen in Amsterdam-Zuidoost? Het is onbegrijpelijk dat we nergens in de buurt - sterker: nergens in Amsterdam - goede saté kunnen eten.' Van dat satébusje is het niet gekomen, wél gingen ze sateetjes en maaltijden leveren op bruiloften en partijen. Al snel stapelden de opdrachten zich op en wisten ze dat ze een eethuisje wilden. Nadine legde haar werk als media consultant neer, Chris stopte als hotel manager en in augustus 2015 ging Stick-Up Indofood open. Deze warung met Indisch eten staat in de World of Food, een multicul turele food market in Amsterdam-Zuidoost. Oude Bijlmer Chris en Nadine zijn verknocht aan dit stads deel. Nadine: 'Ik woon hier al mijn hele leven. Als kind had ik veel speelruimte en groen om me heen. Iedereen kende elkaar. De sociale controle was groot.' 'In de jaren zestig was de Bijlmer éen plek voor jonge gezinnen', legt Chris uit. 'Op een gegeven moment bleek echter dat Nederlan- 34 Moesson Moesson #7 januari 2016.indd 34 18-12-15 14:14

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2016 | | pagina 34