Stfek-VP INDOFOOD
'Ball is voor mij de hemel.
Develstein 100 (World of Food)
Amsterdam
06 - 132 680 72
Dinsdag-vrijdag 12.00-21.00 uur,
weekend van 13.00-21.00 uur
www.stickup-indofood.nl
CULINAIR
ders liever een eengezinswoning hadden dan
een flat. Er ontstond leegstand. De huisprij-
zen daalden en de woningen werden gevuld
met iedereen die een huis nodig had. De
buurt veranderde.'
Ze wonen niet meer in 'de oude Bijlmer' met
zijn galerijflats, maar in een ander deel van
Amsterdam-Zuidoost. Daar, aan de Gaasper-
plas, wonen veel jonge gezinnen en spelen
kinderen op straat. De oude Bijlmer is met
een inhaalslag bezig. In de kelders van veel
flats zitten nu ateliers en studio's.
Toen ze hadden besloten om voor hun droom
te gaan, wisten ze meteen dat ze iets voor
dit gebied wilden doen. Ze gingen op zoek
naar een goede locatie en liepen tegen een
vervallen parkeergarage aan. Dit was dé plek.
'Parkeergarages associeer ik met onze jeugd',
zegt Nadine. 'We reden er vaak op skate
boards rond.' Nog dezelfde avond ontdekten
ze dat die parkeergarage de World of Food
zou gaan worden. En dat er nog onderne
mers werden gezocht.
Familiebedrijf
Stick-Up Indofood is omringd door onderne
mers uit onder meer Afrika en Latijns-Ameri-
ka. Het is een echt familiebedrijf. Hun oudste
broer, een beroepsmilitair, doet klusjes. Hun
op Java geboren vader roostert geregeld
sateetjes. En hun moeder? Deze dame met
Sumatraanse roots leerde de twee koken,
bracht ze de liefde voor Indisch eten bij en
bewaakt de kwaliteit van de gerechten. Na
dine: 'Ze stond altijd te koken. Ik zie haar nog
roti koekoes en bapao stomen voor de pasar
malam. Kwam er familie langs, dan was het
eten, eten, eten. Twee van haar specialiteiten,
rendang en ajam koening, verkopen wij ook.
Mijn moeder kookt op gevoel en weet precies
welke kruiden elkaar aanvullen. Inmiddels
weet ik dit ook en maak ik boemboes van
verse ingrediënten als laos, gember en
kemirie. Aan smaakversterkers of conserve
ringsmiddelen doen we niet.'
Rond lunchtijd zijn de sateetjes en broodjes
rendang haast niet aan te slepen. De nasi ra-
mes maakt altijd indruk. 'We letten goed op
de presentatie en wat waar ligt. Het sap van
een sajoer mag nooit in de rendang terecht
komen.' Voorzichtig fantaseren ze over een
tweede vestiging. 'Maar', zegt Nadine, 'als het
hier vol zit en ik iedereen zie genieten, ben ik
al dolgelukkig.'
Al die satébarretjes met perfect geroosterde
stukjes vlees. Te gek! Als kind was ik al dol
op saté. Babi, lilit, alles.' Nu, om 10.00 uur 's
ochtends lijkt het water Nadine de Waard
Wagner-Hanssens weer in de mond te lopen.
Haar broer lacht. Hij lijkt ook trek te hebben.
Twee jaar geleden zei hij: 'Dien, hoe gaaf
zou het zijn om met een busje saté rond
te brengen in Amsterdam-Zuidoost? Het is
onbegrijpelijk dat we nergens in de buurt -
sterker: nergens in Amsterdam - goede saté
kunnen eten.'
Van dat satébusje is het niet gekomen, wél
gingen ze sateetjes en maaltijden leveren op
bruiloften en partijen. Al snel stapelden de
opdrachten zich op en wisten ze dat ze een
eethuisje wilden. Nadine legde haar werk als
media consultant neer, Chris stopte als hotel
manager en in augustus 2015 ging Stick-Up
Indofood open. Deze warung met Indisch
eten staat in de World of Food, een multicul
turele food market in Amsterdam-Zuidoost.
Oude Bijlmer
Chris en Nadine zijn verknocht aan dit stads
deel. Nadine: 'Ik woon hier al mijn hele leven.
Als kind had ik veel speelruimte en groen om
me heen. Iedereen kende elkaar. De sociale
controle was groot.'
'In de jaren zestig was de Bijlmer éen plek
voor jonge gezinnen', legt Chris uit. 'Op een
gegeven moment bleek echter dat Nederlan-
34 Moesson
Moesson #7 januari 2016.indd 34
18-12-15 14:14