Patricia Jacob Zwartzuur Column Toen ik met vakantie naar Bali ging, kreeg ik van mijn moeder een tip: 'Neem je fototoestel mee. Je moet de eenden in de rijstvelden fotograferen. Ze zijn erg lekker.' Bali heeft spannende surfers, ra- kus-makende warungs en prachtdames die met torenhoge offerandes paraderen, maar néé, ik moest inzoomen op snaterende eenden. Tja, mijn moeder heeft nu eenmaal een zwak voor eenden. Dat komt door haar liefde voor zwartzuur. Dit gerecht wordt traditioneel met eend gemaakt, maar bij gebrek aan de juiste eenden in onze woon plaats maakte mijn moeder het met kip. Ze stoofde de kip in rode wijn en ketjap en deed er kruidnagel, kaneelstokjes en nootmuskaat bij. Aan het eind goot ze er wat azijn in. Aardappelen erbij, appel- compöte ernaast en klaar. Ik kan iedere winteravond wel zwartzuur eten, maar bij ons thuis aten we het gerecht alleen op oudejaarsavond. Wat later namen mijn ouders dan een minuscuul glaasje boerenjongens, rozijnen op brandewijn. Het was de enige avond in het jaar dat er alcohol op tafel kwam. Mijn vader, een ex-KNIL-soldaat, hield er niet van. Liepen we langs het buurtcafé, dan mopperde hij altijd: 'Moet je die lui zien. Dat hangt en zuipt maar. Werkschuw tuig.' Mijn vader luierde nooit en deed niets wat zijn geest zou kunnen vertroebelen. Hij stond altijd op scherp en dreef op orde en discipline, een erfenis van zijn militaire verleden in Indië. Daar vocht hij voor volk en vaderland en liep hij kamp- en andere oorlogstrauma's op. Dat hij moest lijden voor Nederland vond hij vanzelfsprekend; daar was hij militair voor. Maar dat hij naar een deel van zijn salaris leek te kunnen fluiten, deed hem pijn. Vorig jaar besloot staatssecretaris Van Rijn om ambtenaren en militairen die tijdens de Japanse bezetting van Indië geen salaris hadden gehad, alsnog een vergoeding te geven. Gerechtigheid! Een beetje laat alleen. Mijn vader is in 1980 overle den. Hij heeft er dus geen donder meer aan. Triest, toch? Om niet te zeggen zuur, héél zuur. Patricia Jacob is culinair journalist en blogger. Op www.amsterdambitestodiefor.com beschrijft zij de beste pittige, hartige en zoete hapjes van haar woonplaats Amsterdam. januari 2016 43 Moesson #7 januari 2016.indd 43 18-12-15 14:15

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2016 | | pagina 43