Column
V ,y.
Ricky Risolles
E PS Voeg mij toe op Facebook (als je wil) like website saya op
www.rickyrisolles.nl
Wanneer wij vroegèr uit eten gingen, was dit altijd bij de Chinees.
Fat Kee als hèt ff kon, maar èlke goeiè Chinees (die donkerè nasi
goreng serveerde in plaats van die witte rijst mèt een stukjè prei en
een plakkie ham) was óók al prima! De gerèchtèn wilde nogal eens
variëren, tapi de babi panggang spèk moes èn zou de revue passeren!
Èn dan niet op een bedje van atjar of al zacht géworden krupuk, tapi
op paksoi! Veel culinairdèr dan dit wérd het niet èn wanneer je een
alléénstaande moeder mèt zévèn kind'rèn bén, was dit ook niet meer
dan logisch. Solang hèt folgèns mijn moeder maar conform dè drie
belangrijkstè ingrédiëntèn ging: lèkker, goedkoop èn véél!
Wanneer je beroem en suksèsfol bèn, kom je vaak op plekken waar
je andèrs tidakpernah, nooit, sou sijn gèwees. Je wordt uitgènodig
op féésjès, onmoet bekendè and'rè lui en je dineer in de mooistè
restaurants voor gratis! Wannéér jè dat allemaal niet bèn - soals
ik - dan moet je blij sijn als jè een keer wordt uitgenodig bij een
féésjè, hèb je geluk als je een keer een hand krijg van een celebrity
èn moet jè na een achtgangendiner in een tweestèrrenrestaurant
gewóón (omgerekend) vijfmiljoen-tweehonderdnegentwintig duissen
Indonesischè Rupiah aftikken!
Hèt is èr só één voor op je buckètlist. Hèt besoekèn van een
stèrrenrestaurant. Ééns kijkèn hoe tog kèn, dat die Belanda's bij
Mastèrchef daar selalu só vol van sijn, want eerlük... Hoe kèn ieman
überhaup van haute cusine vol sijn?!? Allès wat je daar krijg is klein!
Behalvè de rekening dan.
Ach hoe dan ook, ik wilde désè beleving eens belevèn èn hoe beter dan
bij Beluga in Maastricht èn ik kèn jou sèggen: hèt was voor mij een gè-
wèl-dig avontuur, die ik nooit had willen missèn!
Öm tè beginnen kèn ik mij niet herinn'ren dat er ooit een kok uit de
keuken kwam om mij te bègroetèn, noch dat één van de serveerstèrs
bij de Chinees mij van tè voren uit ging ging lèggèn wat wè gingèn
1 1 Lonny Lemper
1 Ricky Risolles
C3 Ferry Vetsirt
C] Teddy Telu'
eten en hoe dit bereid was: Wat u nu gaat proeven is een geroostèrd
buikspek dat is voorgegaard op de plank achter de wokpan. Op hoog
temperatuur gefrituurd, licht gevallen op de grond, zachtjes afgeveegd
met de punt van de koks schort en geserveerd op een bedje van mèt
sojasaus doordrenkte paksoi.
Só was ook èlk glas wijn bij een gang, onderbouwd mèt een stevig
verhaal over de oorsprong van de druif èn wèrd désè op een luchtige
doch verhalènde manier gebracht. Óók dat was mij nog niet eerder
óvèrkomèn! De Chinese thee die u nu gaat proeven, is gemaakt van
de Camellia sinensis-plant. Deze is geplukt in de droge Moessontijd op
zo'n 1800 meter boven het zeeniveau. Dit maakt dat de afdronk van
de thee licht is, maar gevolgd wordt door een ieniemienie bittertje. Op
traditionele wijze besteld bij de MAKRO. Ik zou mèt mijn fooi zeker
boven de 10 pèrcènt gaan sitten, om dat te beleven!
Al mèt al was hèt een ervaring om nooit meer tè vergeten èn sat ik
sèlden só vol na een diner. Meegenomen dat ik nog nooit éérdèr een
achtgangendiner hèb gehad en ik, kort daarvoor, mijsèlf toch nog
liet verleidèn door een flink portie zuurvlees mèt friet. Ya, je bèn in
Maasticht of niet, ya lui.
Hoe dan ook, voor een ieder die indruk wil makèn met Valèntijnsdag,
op désè wijze maak jè wèl ècht de blits. Want sèlden was ik só onder
de indruk van de meid die dit voor mij had geregèld! Een hele dikke
cium voor haar. en haar kredietkaart.
Sampai jumpa lagi!
februari 2016 11
Moesson #8 februari 2016.indd 11
26-01-16 13:12