Column V ,y. Ricky Risolles E PS Voeg mij toe op Facebook (als je wil) like website saya op www.rickyrisolles.nl Wanneer wij vroegèr uit eten gingen, was dit altijd bij de Chinees. Fat Kee als hèt ff kon, maar èlke goeiè Chinees (die donkerè nasi goreng serveerde in plaats van die witte rijst mèt een stukjè prei en een plakkie ham) was óók al prima! De gerèchtèn wilde nogal eens variëren, tapi de babi panggang spèk moes èn zou de revue passeren! Èn dan niet op een bedje van atjar of al zacht géworden krupuk, tapi op paksoi! Veel culinairdèr dan dit wérd het niet èn wanneer je een alléénstaande moeder mèt zévèn kind'rèn bén, was dit ook niet meer dan logisch. Solang hèt folgèns mijn moeder maar conform dè drie belangrijkstè ingrédiëntèn ging: lèkker, goedkoop èn véél! Wanneer je beroem en suksèsfol bèn, kom je vaak op plekken waar je andèrs tidakpernah, nooit, sou sijn gèwees. Je wordt uitgènodig op féésjès, onmoet bekendè and'rè lui en je dineer in de mooistè restaurants voor gratis! Wannéér jè dat allemaal niet bèn - soals ik - dan moet je blij sijn als jè een keer wordt uitgenodig bij een féésjè, hèb je geluk als je een keer een hand krijg van een celebrity èn moet jè na een achtgangendiner in een tweestèrrenrestaurant gewóón (omgerekend) vijfmiljoen-tweehonderdnegentwintig duissen Indonesischè Rupiah aftikken! Hèt is èr só één voor op je buckètlist. Hèt besoekèn van een stèrrenrestaurant. Ééns kijkèn hoe tog kèn, dat die Belanda's bij Mastèrchef daar selalu só vol van sijn, want eerlük... Hoe kèn ieman überhaup van haute cusine vol sijn?!? Allès wat je daar krijg is klein! Behalvè de rekening dan. Ach hoe dan ook, ik wilde désè beleving eens belevèn èn hoe beter dan bij Beluga in Maastricht èn ik kèn jou sèggen: hèt was voor mij een gè- wèl-dig avontuur, die ik nooit had willen missèn! Öm tè beginnen kèn ik mij niet herinn'ren dat er ooit een kok uit de keuken kwam om mij te bègroetèn, noch dat één van de serveerstèrs bij de Chinees mij van tè voren uit ging ging lèggèn wat wè gingèn 1 1 Lonny Lemper 1 Ricky Risolles C3 Ferry Vetsirt C] Teddy Telu' eten en hoe dit bereid was: Wat u nu gaat proeven is een geroostèrd buikspek dat is voorgegaard op de plank achter de wokpan. Op hoog temperatuur gefrituurd, licht gevallen op de grond, zachtjes afgeveegd met de punt van de koks schort en geserveerd op een bedje van mèt sojasaus doordrenkte paksoi. Só was ook èlk glas wijn bij een gang, onderbouwd mèt een stevig verhaal over de oorsprong van de druif èn wèrd désè op een luchtige doch verhalènde manier gebracht. Óók dat was mij nog niet eerder óvèrkomèn! De Chinese thee die u nu gaat proeven, is gemaakt van de Camellia sinensis-plant. Deze is geplukt in de droge Moessontijd op zo'n 1800 meter boven het zeeniveau. Dit maakt dat de afdronk van de thee licht is, maar gevolgd wordt door een ieniemienie bittertje. Op traditionele wijze besteld bij de MAKRO. Ik zou mèt mijn fooi zeker boven de 10 pèrcènt gaan sitten, om dat te beleven! Al mèt al was hèt een ervaring om nooit meer tè vergeten èn sat ik sèlden só vol na een diner. Meegenomen dat ik nog nooit éérdèr een achtgangendiner hèb gehad en ik, kort daarvoor, mijsèlf toch nog liet verleidèn door een flink portie zuurvlees mèt friet. Ya, je bèn in Maasticht of niet, ya lui. Hoe dan ook, voor een ieder die indruk wil makèn met Valèntijnsdag, op désè wijze maak jè wèl ècht de blits. Want sèlden was ik só onder de indruk van de meid die dit voor mij had geregèld! Een hele dikke cium voor haar. en haar kredietkaart. Sampai jumpa lagi! februari 2016 11 Moesson #8 februari 2016.indd 11 26-01-16 13:12

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2016 | | pagina 11