Column
Chinese kool met garnalen
Patricia Jacob
Mijn oom Herbert was ooit matroos op de Holland-Amerika Lijn.
Jaren later ging hij werken in Amsterdam. Hij stond in de keuken van
Djokja, het befaamde restaurant van oma Keasberry, en werkte als zil
versmid bij het Rokin. Als kind smulde ik al van zijn verhalen over de
pekingeenden bij de Chinese restaurants op de Zeedijk, de gokhuizen
op de Wallen en de schurken in de Warmoesstraat.
Twee keer per jaar nam hij me mee naar 'zijn' Amsterdam. Yes! Wég
uit Alpen aan den Rijn, op naar het avontuur. Met een beetje geluk
gingen we naar zijn vrienden die aan de Albert Cuypmarkt woon
den. Ze hadden een huis met drie verdiepingen en een souterrain
van waaruit ik met hun twee kinderen van zeven en negen naar de
marktlui kon loeren. De vader was deurwaarder. Mijn oom sprak dat
woord op fluistertoon uit en nam een pauze na de eerste lettergreep.
In mijn beleving was die man een soort burgemeester.
Zijn kinderen stuiterden vanaf de drempel van hun huis zó de markt
op. Ik volgde ze langs gitzwarte bakbananen en gedroogde vissen,
bakken met Indiase sjaals en rekken met Afghaanse bontjassen. We
keken recht in de bekken van dode zeebaarzen en griezelden bij het
idee dat iemand onze hoofden in de bak met palingen zou duwen.
We deelden een zak stroopwafelkruimels en hoopten dat we bij de
snackkraam nog wat friet zouden kunnen ronselen. Ik besefte dat
mijn vriendjes elke dag uit scharrelen konden gaan. Zij wél, ik niet.
Waarom?
Inmiddels woon ik al twintig jaar in Amsterdam en ga ik wekelijks
richting de Albert Cuyp, bijvoorbeeld om kibbeling en gembersambal
te scoren. Die sambal van mijn lievelingstoko past perfect bij een
van mijn moeders recepten: fijngesneden knoflook en Chinese kool
wokken, gekookte Hollandse garnalen erdoor, peper erop. Serveren
met rijst en kibbeling. Wie zei er dat het uren kost om een Indische
maaltijd tevoorschijn te toveren? Vast iemand die 'mijn' markt niet
kent!
Patricia Jacob is culinair journalist en blogger.
Op www.amsterdambitestodiefor.com beschrijft zij de beste pittige,
hartige en zoete hapjes van haar woonplaats Amsterdam.
februari 2016 43
Moesson #8 februari 2016.indd 43
26-01-16 13