Column Chinese kool met garnalen Patricia Jacob Mijn oom Herbert was ooit matroos op de Holland-Amerika Lijn. Jaren later ging hij werken in Amsterdam. Hij stond in de keuken van Djokja, het befaamde restaurant van oma Keasberry, en werkte als zil versmid bij het Rokin. Als kind smulde ik al van zijn verhalen over de pekingeenden bij de Chinese restaurants op de Zeedijk, de gokhuizen op de Wallen en de schurken in de Warmoesstraat. Twee keer per jaar nam hij me mee naar 'zijn' Amsterdam. Yes! Wég uit Alpen aan den Rijn, op naar het avontuur. Met een beetje geluk gingen we naar zijn vrienden die aan de Albert Cuypmarkt woon den. Ze hadden een huis met drie verdiepingen en een souterrain van waaruit ik met hun twee kinderen van zeven en negen naar de marktlui kon loeren. De vader was deurwaarder. Mijn oom sprak dat woord op fluistertoon uit en nam een pauze na de eerste lettergreep. In mijn beleving was die man een soort burgemeester. Zijn kinderen stuiterden vanaf de drempel van hun huis zó de markt op. Ik volgde ze langs gitzwarte bakbananen en gedroogde vissen, bakken met Indiase sjaals en rekken met Afghaanse bontjassen. We keken recht in de bekken van dode zeebaarzen en griezelden bij het idee dat iemand onze hoofden in de bak met palingen zou duwen. We deelden een zak stroopwafelkruimels en hoopten dat we bij de snackkraam nog wat friet zouden kunnen ronselen. Ik besefte dat mijn vriendjes elke dag uit scharrelen konden gaan. Zij wél, ik niet. Waarom? Inmiddels woon ik al twintig jaar in Amsterdam en ga ik wekelijks richting de Albert Cuyp, bijvoorbeeld om kibbeling en gembersambal te scoren. Die sambal van mijn lievelingstoko past perfect bij een van mijn moeders recepten: fijngesneden knoflook en Chinese kool wokken, gekookte Hollandse garnalen erdoor, peper erop. Serveren met rijst en kibbeling. Wie zei er dat het uren kost om een Indische maaltijd tevoorschijn te toveren? Vast iemand die 'mijn' markt niet kent! Patricia Jacob is culinair journalist en blogger. Op www.amsterdambitestodiefor.com beschrijft zij de beste pittige, hartige en zoete hapjes van haar woonplaats Amsterdam. februari 2016 43 Moesson #8 februari 2016.indd 43 26-01-16 13

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2016 | | pagina 43