Papeda
Pindang koening
UiÊS&m
(4 personen, bereidingstijd 5 minuten)
Papeda is traditioneel eten op de Molukken en wordt
met vis en saus gegeten. Het wordt gemaakt van sago,
het merg van de sagopalm. In Nederland wordt ter ver
vanging van sagomeel, aardappelzetmeel gebruikt.
Benodigdheden
1 pak aardappelzetmeel (200 gram)
300 ml koud water en een scheutje kokend water
Bereiding
Doe het aardappelzetmeel in een kom en voeg al roe
rend koud water toe zodat er een glad papje ontstaat.
Voeg vlak voor het eten scheutje voor scheutje kokend
water aan de zetmeelpap toe. Tijdens het toevoegen van
het water flink blijven roeren. Doe dit totdat de massa
stijf en glazig wordt. Nu is de papeda klaar om opge
diend te worden. Serveren met pindang koening.
(4 personen, bereidingstijd 90 minuten)
Benodigdheden
1 kabeljauw of zeebaars
3 stuks kemirinoten
3 teentjes knoflook
2 rode uien
1 tomaat
1 Spaanse peper
1 theelepel koenjitpoeder
1 tl zout
tl djinten
150 ml kokosmelk
2 daun salam
2 cm laos
2 cm djahé
1 citroen
1 liter water
Plantaardige olie
Bereiding:
Maak de vis schoon en snijdt hem in een aantal
moten. Verwijder de zaadlijsten en zaadjes uit
de Spaanse peper en snijdt hem in ringen
Pel de ui en knoflook en snijdt ze in stukjes.
Doe de ui, knoflook, kemirinoten, tomaat,
djinten, djahé, koenjitpoeder, Spaanse peper
samen in een vijzel of blender en maak er een
boemboe van.
Verhit olie in een pan en fruit de boemboe
samen met de laos, 2 minuten aan. Braad de
moten vis in de boemboe aan alle zijden aan.
Draai het vuur laag en voeg circa 1 liter water
toe. Schep de moten vis voorzichtig om en blus
af met 1 geperste citroen en kokosmelk. Laat
de vis in circa 30 minuten gaar stoven in de
boemboe. Serveren met papeda.
32 Moesson
Moesson #9 maart PniRinrlrl 32
?3-n?-1R 1551