Spruitjes mei somM
0
0
CULINAIR
Spruitjes
Oma Omi werd geboren in Babakan bij
Cheribon, onder de naam Djariah. Samen met
een vriendin verkocht ze al op jonge leeftijd
Indische hapjes en nasi goreng bij de suiker
fabriek van Babakan, waar haar moeder
kokkie was bij het Enschedese directeurs
gezin. In 1949 leerde Oma haar man kennen,
de Molukse KNIL-militair Tontjie Hattu. In
Tjimahi trouwden ze met elkaar en kreeg
Oma de christelijke naam Naomi. Toen Oma
Omi in 1951 helemaal aan de andere kant
van de wereld terecht kwam, op dienstbe
vel van het KNIL, bleef ze niet bij de pakken
neerzitten. 's Morgens werkte ze bij de boer:
groenten of fruit binnenhalen. Al die nieuwe
soorten groenten verwerkte Oma in haar
gerechten; het werd echt een smeltkroes van
de Molukse, Javaanse en Hollandse keuken.
In de middag kookte Oma voor haar eigen
cateringbedrijfje: lemper, loempia's en namu-
namu (pasteitjes). Samen met haar twee
Javaanse vriendinnen, tante Lekatompessy
en tante Boky kookten ze voor praktisch alle
feesten en partijen in de omgeving van Venlo.
Van de welverdiende centjes kon het gezin
Hattu dan op familiebezoek naar Java en de
Molukken.
Koken is altijd een deel van Oma's leven
geweest. Van het verkopen van snacks bij de
suikerfabriek van Babakan tot de rijst met
soep voor de kleinkinderen in Nederland.
Iedereen was welkom bij haar thuis en altijd
was ze in de keuken aan het koken. En hoe
vaker er werd opgeschept, hoe tevredener
Oma was. Om de herinnering aan Oma Omi
en haar kookkunsten vast te leggen, bundel
den zoons Niko en Max en klein
dochter Djoya al haar recepten in
het bijzondere kookboek Spruitjes
met sambal.
Spruitjes met sambal
Door Niko, Max en Djoya Hattu
Keluarga Hattu: 128 pagina's
(paperback)
ISBN: 978 90 9028934 2
Prijs: 17,50 (excl. verzenden)
Te bestellen via www.spruitjesmetsambal.nl
34 Moesson
Mnessnn #9 maart 9ni6inrlrl 34 /ékX 93-09-16 16 69