Spruitjes mei somM 0 0 CULINAIR Spruitjes Oma Omi werd geboren in Babakan bij Cheribon, onder de naam Djariah. Samen met een vriendin verkocht ze al op jonge leeftijd Indische hapjes en nasi goreng bij de suiker fabriek van Babakan, waar haar moeder kokkie was bij het Enschedese directeurs gezin. In 1949 leerde Oma haar man kennen, de Molukse KNIL-militair Tontjie Hattu. In Tjimahi trouwden ze met elkaar en kreeg Oma de christelijke naam Naomi. Toen Oma Omi in 1951 helemaal aan de andere kant van de wereld terecht kwam, op dienstbe vel van het KNIL, bleef ze niet bij de pakken neerzitten. 's Morgens werkte ze bij de boer: groenten of fruit binnenhalen. Al die nieuwe soorten groenten verwerkte Oma in haar gerechten; het werd echt een smeltkroes van de Molukse, Javaanse en Hollandse keuken. In de middag kookte Oma voor haar eigen cateringbedrijfje: lemper, loempia's en namu- namu (pasteitjes). Samen met haar twee Javaanse vriendinnen, tante Lekatompessy en tante Boky kookten ze voor praktisch alle feesten en partijen in de omgeving van Venlo. Van de welverdiende centjes kon het gezin Hattu dan op familiebezoek naar Java en de Molukken. Koken is altijd een deel van Oma's leven geweest. Van het verkopen van snacks bij de suikerfabriek van Babakan tot de rijst met soep voor de kleinkinderen in Nederland. Iedereen was welkom bij haar thuis en altijd was ze in de keuken aan het koken. En hoe vaker er werd opgeschept, hoe tevredener Oma was. Om de herinnering aan Oma Omi en haar kookkunsten vast te leggen, bundel den zoons Niko en Max en klein dochter Djoya al haar recepten in het bijzondere kookboek Spruitjes met sambal. Spruitjes met sambal Door Niko, Max en Djoya Hattu Keluarga Hattu: 128 pagina's (paperback) ISBN: 978 90 9028934 2 Prijs: 17,50 (excl. verzenden) Te bestellen via www.spruitjesmetsambal.nl 34 Moesson Mnessnn #9 maart 9ni6inrlrl 34 /ékX 93-09-16 16 69

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2016 | | pagina 34