Sambal gorrng oedang pkh
(Garnalen met petehbonen in kokossaus)
CULINAIR
theelepel asem
2 salamblaadjes
5 blaadjes djeroek poeroet
2 theelepels goela djawa
3 eetlepels santen, geraspt of
gesneden 50 gram)
3 sjalotten
Pel de sjalotten en de knoflook en snijd ze fijn. Wrijf in een tjobek of maal
in een foodprocessor de lombok, trassi, laos, koenjit, ketoembar en wat
zout fijn tot een smeuïge boemboe. Verhit 2 eetlepels olie in een wok en
fruit vervolgens eerst de sjalot aan en voeg dan de knoflook toe. Voeg de
boemboe toe en bak 5 minuten op een middelhoog vuur. Voeg dan de
gekneusde serehstengel, salam, djeroek poeroet, asem en goela djawa
toe. Voeg een beetje water, de garnalen en de petehbonen toe. Laat het
geheel nog 3 minuten zachtjes koken. Smelt vervolgens de fijngemaakte
santen hierin en laat nog 5 minuten pruttelen op een laag vuurtje. Af en
toe roeren en geen deksel meer op de pan, want dit gerecht mag niet te
vochtig zijn.
- - -
Benodigdheden
250 gram grote garnalen
50 gram petehbonen, fijn gesne
den (als uien)
2 eetlepels plantaardige olie
1 serehstengel (gekneusd)
Voor de boemboe
2 tenen knoflook
i lombok (met pitjes)
i theelepel trassi
3 cm laos of i1/2 theelepel
poeder
i theelepel koenjit
i theelepel ketoembar
zout naar smaak
Bereiding
Moesson #10 april 2016.indd 35
22-03-16 16:12