Column Patricia Jacob Dadar gulung Wat mij betreft is klapper het lekkerste ingrediënt van onze keuken. Een beetje seroendeng maakt van een simpele rijstmaaltijd een ko ningsmaal, veel zoetigheden worden specialer als je klapper toevoegt. Ga maar na: zonder klapper is kue mangkok maar een suf gestoomde cakeje en dadar gulung slechts een pandanflensje met bruine suiker. Ik weet niet hoe u erover denkt, maar ik lust dus wel pap van dadar gulung. Die geur van de pandan alleen al, hoe exotisch is dat? En dan die combinatie van lauwwarme gula djawa en verse klapper, ai, ai, ai. Klapperpannenkoekjes hebben hét gewoon. Punt. Het valt me op dat weinig Nederlanders het woord klapper kennen. Zij hebben het over kokos als ze klapper bedoelen. Dit ontdekte ik op de lagere school, toen er een tekening van mijn vader op mijn school bank lag. De vorige avond waren de ouders op school geweest en hadden ze van de leraren opdracht gekregen om jeugdherinneringen te tekenen. Op andere tafels zag ik getekende koeien en sneeuwpop pen. Op mijn tafel lag een tekening van een langwerpig bootje en een palm met kokosnoten. Voor de duidelijkheid had mijn vader daar met koeienletters klapperboom bijgezet. Een 'grappig woord', volgens mijn leraar. Er had kokospalm bij moeten staan. Hij was niet de eerste Nederlander die wat zei over mijn vaders taal gebruik. Odette, mijn lerares beatballet, had het altijd over 'die enige man die zo grappig sprak'. Ik wist dat mijn vader altijd 'beat beat' zei als hij mij opgaf voor beatballet en vond dat vrij gênant. Maar ik wist niet dat ze het ook weleens over compleet andere dingen hadden. Totdat Odette zei dat mijn vader haar had verteld over de fröbelschool in Indië - waarom in godsnaam? - en dat ze in een deuk had gelegen. Immers, fröbelschool, dat woord bestond toch helemaal niet? Het frappante is dat zowel klapper als fröbelschool gewoon in de Van Dale staan. Hoe grappig is het als je als Belanda je eigen taal niet eens kent? Patricia Jacob is culinair journalist en blogger. Op www.amsterdambitestodiefor.com beschrijft zij de beste pittige, hartige en zoete hapjes van haar woonplaats Amsterdam. april 2016 43 Moesson #10 april 2016.indd 43 22-03-16 16:12

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2016 | | pagina 43