Column
Patricia Jacob
Dadar gulung
Wat mij betreft is klapper het lekkerste ingrediënt van onze keuken.
Een beetje seroendeng maakt van een simpele rijstmaaltijd een ko
ningsmaal, veel zoetigheden worden specialer als je klapper toevoegt.
Ga maar na: zonder klapper is kue mangkok maar een suf gestoomde
cakeje en dadar gulung slechts een pandanflensje met bruine suiker.
Ik weet niet hoe u erover denkt, maar ik lust dus wel pap van dadar
gulung. Die geur van de pandan alleen al, hoe exotisch is dat? En dan
die combinatie van lauwwarme gula djawa en verse klapper, ai, ai, ai.
Klapperpannenkoekjes hebben hét gewoon. Punt.
Het valt me op dat weinig Nederlanders het woord klapper kennen.
Zij hebben het over kokos als ze klapper bedoelen. Dit ontdekte ik op
de lagere school, toen er een tekening van mijn vader op mijn school
bank lag. De vorige avond waren de ouders op school geweest en
hadden ze van de leraren opdracht gekregen om jeugdherinneringen
te tekenen. Op andere tafels zag ik getekende koeien en sneeuwpop
pen. Op mijn tafel lag een tekening van een langwerpig bootje en
een palm met kokosnoten. Voor de duidelijkheid had mijn vader daar
met koeienletters klapperboom bijgezet. Een 'grappig woord', volgens
mijn leraar. Er had kokospalm bij moeten staan.
Hij was niet de eerste Nederlander die wat zei over mijn vaders taal
gebruik. Odette, mijn lerares beatballet, had het altijd over 'die enige
man die zo grappig sprak'. Ik wist dat mijn vader altijd 'beat beat'
zei als hij mij opgaf voor beatballet en vond dat vrij gênant. Maar
ik wist niet dat ze het ook weleens over compleet andere dingen
hadden. Totdat Odette zei dat mijn vader haar had verteld over de
fröbelschool in Indië - waarom in godsnaam? - en dat ze in een deuk
had gelegen. Immers, fröbelschool, dat woord bestond toch helemaal
niet? Het frappante is dat zowel klapper als fröbelschool gewoon in
de Van Dale staan. Hoe grappig is het als je als Belanda je eigen taal
niet eens kent?
Patricia Jacob is culinair journalist en blogger.
Op www.amsterdambitestodiefor.com beschrijft zij de beste pittige,
hartige en zoete hapjes van haar woonplaats Amsterdam.
april 2016 43
Moesson #10 april 2016.indd 43
22-03-16 16:12