Pittige roergebakken grOte garnakn (van oma IreneJ) Sneak preview 0 0 Danny over seizoen 2: Krijg nu Zoals alleen oma dat kan cadeau bij een abonnement! Ga snel naar pagina 51. OMA Benodigdheden 12 grote rauwe garnalen 1 rode peper 2 limoenen 3 teentjes knoflook 125 g boter 1 tl suiker 5 takjes koriander Bereiding Pel de garnalen, laat de staartjes zitten en verwijder het darmkanaal. Halveer de peper in de lengte, verwijder de zaadjes en snijd de peper in schuine, smalle reepjes. Pers een halve limoen uit en snijd de andere limoen in partjes. Pel en snijd de knoflook fijn. Verhit 75 gram boter in een wadjan en fruit de knoflook. Voeg de garnalen en de peper toe en bak circa 5 minuten tot de garnalen net gaar zijn. Haal de wadjan van het vuur, roer de rest van de boter en het limoensap erdoor en breng op smaak met suiker. Hak de koriander fijn en meng voor het serveren door de garnalen. 'Het is een genot om te maken, ik leer zoveel. De ene oma heeft een hele verfijnde keuken, de ander een wat grovere keuken - zoals ik in mijn eigen familie gewend ben. Wat me opvalt is dat er dit seizoen meer speciale in grediënten gebruikt worden, zoals de kenari- noot uit de Ambonese keuken. En kentjoer, wat dan weer een hele sterke smaak geeft; je hebt maar een heel klein beetje nodig.' Een van de bijzondere gerechten is de ajam kodok, 'kikkerkip', van oma Sonja. 'Het is ge vulde kip, maar omdat ze zo'n grote familie heeft, gebruikt ze kalkoen. Die vult ze met gehakt en knoflook en gekookte eieren. En als die uit de oven komt, kun je gewoon een hele plak afsnijden. Heerlijk!' Danny houdt ook van pastei toetoep. 'Dat is nou écht zoals alleen oma het kan: zo'n Indisch-Nederlands recept, met aardappels.' De oma's kunnen echt zichzelf zijn. Zo is er dit seizoen ook een oma met een bandana; ze krijgt een chemokuur. 'Het is het echte leven, koken doet haar vergeten dat ze ziek is. Maar het is geen zwaar programma; we hebben ook gelinedanced, de poco-poco gedaan en gebarbecued.' Weet Danny niet alles al? 'Nee joh, het is zó leuk. En zó lekker! Ik ben in één week anderhalve kilo aangekomen door al die lekkere gerechten bij de oma's. Maar het allermooiste is natuurlijk dat die familie recepten bewaard blijven. Daar doen we het uiteindelijk voor.' Het nieuwe seizoen van Zoals alleen oma dat kan is te zien vanaf 9 mei, elke maandag om 19.00 uur bij 24Kitchen. (DvB) 38 Moesson Moesson #11 mei 2016 (oriqineel).indd 38 26-04-16 16:28 CULINAIR "■onis c ih'cn authentieke familierecepten uii de Indische keuken

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2016 | | pagina 38